FAO: Prețurile alimentelor au atins în 2022 un nivel record, cel mai mare de după anul 1990
Angelica Lefter -Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a publicat propriul său raport Food Price Index care arată cel mai mare indice global al preţurilor la produsele alimentare înregistrat vreodată. Și indicele preţului la cereale a urcat în 2022, din cauza perturbărilor din piață.
Potrivit datelor FAO, citate de Reuters, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor majorităţii produselor alimentare de bază, în condiţiile în care perturbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente.
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată
FAO a publicat vineri, 6 ianuarie 2023, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În anul care tocmai a trecut, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.
Indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, faţă de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei.
În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe
În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile şi a cererii globale solide de alimente.
Conform Agerpres, datele publicate vineri de FAO arată că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului preţurilor internaţionale la uleiuri vegetale, cereale şi carne, deşi au crescut uşor preţurile lactatelor şi zahărului.
”Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili”, a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero.