• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole din România

    agrointeligenta.ro -

    Legea privind clasificarea fermelor a fost adoptată de Parlament și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 172 din 12 martie 2015, intrând în vigoare ca Legea nr. Legea nr. 37/2015 privind clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole.

    Deputații Comisiei de agricultură din Camera Deputaților au votat, în septembrie 2014, în unanimitate pentru schimbarea clasificării fermelor și exploatațiilor agricole din România. Deși inițiativa a fost respinsă la Senat, Camera Deputaților este forul decizional, iar după acordul convenit în comisia de specialitate, cel din plen a fost doar o formalitate.

    Așa cum reiese din documentele parlamentare, legea are ca obiect de reglementare clasificarea fermelor şi exploataţiilor agricole, precum şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.108/2001 privind exploataţiile agricole, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 166/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    Propunerea legislativă a fost depusă în noiembrie a2013 și îl are, ca prim-inițiator, pe deputatul Liviu Harbuz, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Cele mai mari modificări au fost aduse prin amendamente la clasificarea fermelor românești după natura activității pe care o desfășoară. Astfel, vor exista trei mari categorii:

    A.Exploatații specializate – culturi

    1.Exploatații specializate în culturi de câmp

    2.Exploatații specializate în horticultură

    3.Exploatații specializate în culturi permanente

    B.Exploatații specializate – producție animală

    1.Exploatații specializate în animale erbivore

    2.Exploatații specializate în animale granivore

    C.Exploatații mixte

    1.Exploatații de culturi mixte

    2.Exploatații mixte de creștere a animalelor

    3.Exploatații mixte de culturi și creșterea animalelor

    4.Exploatații neclasificate

    Modificări vor fi făcute în perioada următoare și în modul în care sunt clasificate fermele românești în funcție de dimensiunea lor, în noua legislație fiind scoase faimoasele UDE ca unități de măsură și înlocuite cu valori exprimate în EURO.

    În funcţie de dimensiunea economică, fermele şi exploataţiile agricole se clasifică si se definesc după cum urmează:

    a) sub 1.999 euro – ferme de subzistenţă care produc în totalitate pentru consumul propriu;

    b) 2000 – 7.999 euro – ferme de semi-subzistenţă care îşi asigură consumul propriu şi o mică parte din producţie agricolă o comercializează;

    c) 8000 – 49.999 euro – ferme comerciale mici care comercializează mai mult de 50% din producţia agricolă pe care o realizează;

    d) 50000 – 999.999 euro – ferme comerciale/exploataţii agricole mijlocii care îşi comercializează întreaga producţie agricolă pe care o realizează;

    f) peste 1.000.000 euro – ferme comerciale/exploataţii agricole mari care îşi comercializează întreaga producţie agricolă pe care o realizează.

    Fermele de semi-subzistenţă prevăzute pot procesa din producţia proprie produse tradiţionale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

    ”Fermele şi exploataţiile agricole prevăzute la alineatul literele c) – e) reprezintă forme de comasare a terenurilor agricole şi pot dispune şi de unităţi proprii de procesare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în noua formă a proiectului.

    Dimensiunile economice ale fermelor şi exploataţiilor agricole vor fi aprobate prin ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

    Potrivit noului act normativ, producţia standard totală – reprezintă valoarea standard a producţiei brute, determinată în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1242/2008.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării