• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă pentru tractoarele și utilajele agricole înregistrate la primărie

    Roxana Dobre -

    O legislație nouă se pregătește pentru tractoarele și utilajele agricole înregistrate la primărie. Mai exact, printr-o modificare a Codului Rutier, mașinile agricole aflate în evidența primăriilor vor fi trecute și într-un registru special care va putea fi accesat de către Poliția Română.

    Proprietarii de utilaje agricole vor fi nevoiți să își înscrie tractoarele într-un Registru Unic astfel încât Poliția să poată gestiona mai ușor situația acestora, în cazul unui accident.

    Ministerul de Interne a lansat un proiect în dezbatere publică prin care propune modificarea a zece articole din Codul Rutier. Înființarea unui registru unic pentru mopede și utilaje agricole se află printre modificările propuse în noul proiect.

    ”Evidența vehiculelor înregistrate se ţine la autoritatea competentă pe raza căreia proprietarul sau deținătorul mandatat îşi are domiciliul, reşedinţa sau sediul, care înscrie datele de identificare a proprietarului și a vehiculului în Registrul de evidență a vehiculelor înregistrate, constituit la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări. Înscrierea datelor se realizează prin intermediul aplicațiilor informatice puse la dispoziția autorităților administrației publice locale competente, în mod gratuit, de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări”, arată proiectul lansat de Ministerul de Interne.

    Ce modificări se vor face în Codul Rutier

    Polițiștii cer prin noul Cod Rutier și înființarea unui registru de evidență a mopedelor, macaralelor și utilajelor agricole care, în prezent, sunt înregistrate la cele peste 3.000 de primării din țară.

    „S-a constatat că, în cazul unor incidente în care e nevoie să fie identificat urgent proprietarul unui astfel de autovehicul, lucrurile erau îngreunate, fiind necesară o corespondență cu primăriile. După preluarea bazelor de date, accesul la aceste informații va fi imediat”, a explicat comisarul șef Marius Petreche, șef al serviciului de examinări al DRPCIV.

    Tractoarele se vor înregistra în continuare la Primării

    Înființarea Registrului unic nu va schimba modul de înregistrare a tractoarele, care se va face în continuare la Primării, după cum precizează și proiectul de lege.

    ”Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, vehiculele lente, precum şi vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul citat.

    Și cei care au nevoie de un permis de conducere internațional vor fi afectați de noile prevederi. Documentul este emis în prezent de Automobil Clubul Român, iar Consiliul Concurenței a cerut să fie emis de direcțiile pentru permise.

    Va fi lămurită și situația celor care își pierd dreptul de a conduce în urma unei condamnări penale. Avocatul Poporului a sesizat că actualul Cod Rutier îi discriminează pe cei care au avut permis față de cei condamnați pentru infracțiuni rutiere, fără să dețină deloc carnet. Legea nu le permite să își recapete permisul decât după reabilitarea juridică, ceea ce poate dura și câțiva ani, după executarea pedepsei. În schimb, cei care nu au avut niciodată un permis, nu au această interdicție. Dispare astfel reabilitarea juridică pentru cei din prima categorie.

    Noile prevederi vor rămâne în dezbatere publica până pe 15 ianuarie. După această dată, Guvernul va adopta modificările, care ar putea intra în vigoare până la finalul lunii.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!