• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a simplificat procedura pentru obținerea vizei anuale de mediu. Vezi modificările

    agrointeligenta.ro -

    Procedură simplificată pentru aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu. Ministerul Mediului a schimbat procedura de lucru în relația cu fermierii și alte entități, astfel că pentru aplicarea vizei anuale nu mai este obligatorie verificarea amplasamentului la prima solicitare, spre exemplu.

    Pe data de 9 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr 3.309/2022 al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru modificarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1.150/2020. Actul normativ nou aflat în vigoare prevede o serie de modificări ce sunt de interes și pentru fermieri.

    Verificarea amplasamentului nu mai este obligatorie

    Cel mai important lucru, modificările aduse simplifică obținerea vizei anuale a autorizației de mediu. Astfel, până acum, conform alin. 2 din art. 6, verificarea amplasamentului era obligatorie la prima solicitare de aplicare a vizei anuale, iar în cazul autorizațiilor integrate de mediu, verificarea amplasamentului se efectua la fiecare solicitare de aplicare a vizei anuale. În cazul autorizațiilor de mediu, verificarea amplasamentului se făcea cel puțin o dată la 2 ani. Conform noii legislații, verificarea amplasamentului nu mai este obligatorie și nu mai există o frecvență minimă a controalelor în teren, iar pentru ”a stabili necesitatea verificării amplasamentului, autoritatea publică pentru protecția mediului va lua în considerare următoarele aspecte: au existat poluări accidentale pe amplasamentul autorizat; au fost formulate reclamații/sesizări referitoare la activitatea autorizată; există antecedente în ultimii 3 ani de nerespectare a măsurilor de monitorizare pentru activitatea autorizată; există antecedente în ultimii 3 ani de neîndeplinire a obligațiilor de raportare pentru activitatea autorizată; activitatea autorizată prezintă risc crescut de poluare a mediului și altele asemenea” (noul alin. 2 al articolului 6).

    Din acest an, în cazul în care, în urma verificării documentelor transmise și după caz, în urma vizitei de amplasament, se constată că activitatea se desfășoară cu respectarea condițiilor impuse prin autorizația/autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări de fond în activitatea desfășurată, în termen de 5 zile lucrătoare autoritatea publică pentru protecția mediului emite
    decizia de aplicare a vizei anuale.

    În caz de întârziere, suspendarea avizului de mediu nu mai este obligatorie

    O altă modificare adusă în procedusa obținerii vizei de mediu vizează procesarea cererii primite din partea fermierilor și nu numai. Termenul în care titularul activității solicită aplicarea vizei anuale rămâne de maximum 90 de zile și de minimum 60 de zile înainte de ziua și luna corespunzătoare zilei și lunii în care a fost emisă autorizația pe care acesta o deține. În cazul în care autorizația pe care acesta o deține a fost revizuită, termenul de 60 de zile se va calcula în funcție de ziua și luna în care a fost emisă autorizația inițială, se precizează în continuare în procedură.

    Dacă până acum, pentru solicitările transmise în termen mai scurt, autoritatea accepta solicitarea și, în termen de 5 zile lucrătoare, transmitea titularului o notificare cu privire la nerespectarea termenului de solicitare și suspendarea actului de reglementare pe o perioadă echivalentă cu perioada de întârziere. De acum înainte, această suspendare nu mai este obligatorie, ci, prin modificarea alin. 6 din art. 5, ”Pentru solicitările transmise în termen mai scurt decât cel specificat (…), autoritatea publică pentru protecția mediului decide dacă este posibilă derularea procedurii de aplicare a vizei anuale până la data corespunzătoare zilei și lunii în care a fost emisă autorizația/autorizația integrată de mediu inițială sau este necesară aplicarea prevederilor art. 17 alin. (3) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare”. De precizat că prevederile la care se face referire vizează suspendarea, respectiv anularea acordului de mediu sau autorizației/autorizației integrate de mediu, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri!

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie