• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O afacere de familie crește frumos cu ajutorul RWA Raiffeisen Agro România

    Adrian Radu -

    George Chiru este un fermier norocos. Are familia lângă el, munca la câmp merge bine, iar input-urile le primește cât ai zice “grâu”. Și asta pentru că RWA Raiffeisen Agro România are un depozit chiar în localitatea în care locuiește.

    Căzănești, județul Ialomița, este locul în care George Chiru a pornit munca în agricultură în urmă cu aproape 18 ani. În 2005, a înființat Chiru Agro, o afacere de familie, terenurile pe care le lucrează însumând 453 de hectare. Grâu, floarea-soarelui, orz și porumb sunt cele 4 culturi din fermă.

    Munca nu a fost întotdeauna ușoară, însă George Chiru a reușit să se descurce folosind o serie de utilaje. “Sistema de mașini este și cea clasică, cu plug, cu scarificator, dar încercăm cumva să trecem la minimum tillage în totalitate. Deținem un Gruber, cu care amestecăm resturile vegetale, el se poate duce până la adâncimea de 27 cm. Îl folosim în funcție de resturi vegetale, în funcție de cât de tare este terenul, permeabilitate, că urmărim în timp ce se întâmplă. Disc scurt, foarte important în fermă la noi, el face cel puțin două treceri pe fiecare solă în fiecare an, pentru că are utilitate. Dezmiriștim cu el și prelucrăm înainte de semănat, mărunțit, nivelat și compactat. Tăvălugul din spate este metalic, greu și ne compactează, pregătește pentru semănat. Semănătoarea de păioase este cu pregătire.

    Semănătoarea pentru plante prășitoare este una clasică purtată, am mai cumpărat încă una, avem două, una pe 6 rânduri, una pe 8 rânduri”, a dezvăluit George Chiru, care nu a beneficiat niciodată de un sistem de irigații.
    Pentru a depozita producțiile obținute, fermierul din Ialomița a construit un spațiu de 2.700 de tone, care se arată insuficient în ultimii ani. Tocmai de aceea, planurile sunt mari: vrea să ridice și silozuri pentru a mări capacitatea și a nu mai avea probleme cu depozitarea.

    Ca să meargă totul bine, muncile sunt bine împărțite în fermă. Tatăl are în spate o experiență uriașă și oferă toate sfaturile de care este nevoie pentru ca finalul anului agricol să aducă profitul mult visat, iar sora lui George Chiru se ocupă de partea financiar-contabilă. 4 oameni lucrează câmpurile, printre care și George, care a prins drag de această meserie. “Eu și cumnatul meu suntem acolo, oricum ne place să stăm la mixerul de la MET, oricum ne place să ne uităm la dozare, oricum ne place să stăm momâi la un moment dat, pentru că cel mai bine și cel mai bine, din punctul meu de vedere, planta se vede când mergi prin ea cu acel compas. Și stai și te uiți, te oprești, vezi că ai zone, apar buruieni, nu știi că le ai. În câmp este biroul nostru”, a completat Chiru.

    2022 a fost un an profitabil la Chiru Agro, în ciuda condițiilor climatice dificile. Un element care a făcut diferența este faptul că fermierul a fost atent cu fiecare solă în parte pe stadiul de evoluție a dezvoltării plantelor. “Noi colaboram cu RWA de când au venit în zonă, din anul 2016. Sunt lângă noi, efectiv, în aceeași localitate. Avem depozit de pesticide și tot ce avem nevoie peste gard de curtea noastră, să spunem așa. Livrarile la ei mi se par foarte ușoare, că putem să livrăm din câmp. Relația cu RWA este o relație cât se poate de cinstită de ambele părți, transparentă”, a concluzionat George Chiru.

    Toate detaliile despre produsele din portofoliul RWA Raiffeisen Agro, precum și datele de contact ale reprezentanților zonali pot fi găsite pe www.raiffeisen-agro.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!