• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care scapă anul acesta de sancțiuni la subvențiile APIA!

    Roxana Dobre -

    Fermierii vor primi doar avertisment pentru o serie de scheme APIA, în acest an. Directorul general al agenției a anunțat care sunt producătorii agricoli ce vor scăpa ”mai ușor” de verificările pentru subvenții.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, marți – 22 august, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, că pentru o parte din schemele noi pentru subvenții nu se vor aplica în 2023 direct sancțiuni ci doar avertismente.

    Citiți și: Ecoschemele, eșec sau succes la APIA? Câți fermieri au cerut până acum plățile-bonus pe hectar

    Controale în teren pentru ecoscheme

    Potrivit șefului APIA, controalele pentru ecoscheme se vor derula altfel în acest an, în sensul ân care nu se vor aplica sanțiuni, ci mai degrabă sub forma unor avertismente și sfaturi din partea funcționarilor și mai puțin cu sancțiuni.

    ”Pentru schema de bază sau toate schemele care au fost și sunt și în acest exercițiu financiar, toate modalitățile de efectuare a acestor controale și sancțiuni sunt cam aceleași. În ceea ce privește noile ecoscheme care sunt aplicabile începând cu anul 2023, sunt cu condiționalități noi, cu condiții pe care tu ca fermier trebuie să le respecți. Dar și aici, fiind primul an în care se acordă aceste ecoscheme inspectorii APIA nu vor porni direct să aplice sancțiunea”, a spus șeful APIA în cadrul emisiunii AgroStrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Plăți APIA 2023. Controalele la care sunt supuși fermierii care vor subvenție pe teren și animale

    Fermierii vor primi stegulețe, iar din 2024 se va trece la penalizări

    Fermierii în a căror ferme se vor descoperi neconformități vor fi bifați în programul cu stegulețe astfel încât din 2024 funcționarii să știe că au avut probleme la control și să se urmărească îndreptarea acestora.

    ”Vor fi și avertismente iar asta în ce constă? În ferma în care s-a găsit o neconformitate minoră se va pune să-i spun așa, un steguleț ca să te atenționeze pe tine, angajat APIA pentru anul de cerere 2024 că în anul 2023 fermierul X a avut o mică problemă și trebuie să o îndrepte anul acesta, în caz contrar în 2024 va primi o sancțiune. Deci, fiind primul an în care se aplică aceste ecoscheme, se vor aplica mai mult avertismente și nu sancțiuni. Pentru că APIA este agenție de plăți, nu de recuperatori. Important este ca fermierul să fie îndrumat, să îi spui ce are de făcut, să-i dai un avertisment și pe urmă, dacă nu se conformează, să fie sancționat”, a mai spus Adrian Pintea.

    Acesta a completat că fiind în primul an în care se aplică ecoschemele este important ca fermierii să nu fie descurajați. ”Noi nu vrem să descurajăm fermierii. Controalele trebuie finalizate până data de 30 septembrie începutul lunii octombrie pentru că important să avem o perioadă de 2 săptămâni, 10 zile la începutul lunii octombrie, astfel încât toate rapoartele de control să fie introduse în sistemul informatic. Și ulterior să putem demara plata avansului pentru campania 2023”, a mai adus precizări șeful APIA.

    Ecoschemele pentru care au putut aplica fermierii în campania 2023 sunt:

    – PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil;
    – PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale);
    – PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști;
    – PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;
    – PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!