Ecoschemele, eșec sau succes la APIA? Câți fermieri au cerut până acum plățile-bonus pe hectar
Roxana Dobre -Ecoschemele au venit ca marea noutate în privința subvențiilor pentru fermieri în campania 2023. Nu doar pentru producătorii agricoli și crescătorii de animale din țara noastră, noile subvenții au părut mai greu de înțeles și aplicat acesta fiind primul an când fermierii le pot accesa. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat câți fermieri au solicitat acest tip de plată până în prezent.
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a dezvăluit care este stadiul depunerii pentru subvenții în campania 2023 la ecoschemele, plățile opționale pe care fermierii le pot încasa pe hectar în 2023. Bilanțul prezentat de Adrian Pintea se referă strict la partea de vegetal.
”În ceea ce privesc aceste ecoscheme, aici fermierii noștri trebuie să știe că ele sunt obligatorii pentru statul român să fie aplicate dar nu sunt obligatorii pentru fermieri. Dar este păcat ca cei care se încadrează și pot accesa plățile să nu le acceseze pentru că sunt niște bani în plus care e bine să ajungă la fermieri și absorbția să fie cât mai mare”, a detaliat Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția de astăzi, joi – 13 aprilie.
Adrian Pintea a completat că definitivarea ecoschemelor a fost destul de greoaie, până pe ultima sută de metri s-a lucrat la eligibilitatea acestora. ”Iar după finalizare, după ce am văzut că totul este în Monitorul Oficial și rămâne bătut în cuie, a trebuit dezvoltat sistemul informatic, toată bucătăria internă pe care o avea de făcut APIA împreună cu dezvoltatorii sistemului informatic”, a adus precizări directorul APIA.
Citiți și: Adrian Pintea, APIA: Ecoschemele nu sunt obligatorii pentru fermieri
Câți fermieri au solicitat subvențiile în plus pe hectar, până la 13 aprilie
Directorul general al APIA a informat că până în momentul de față au fost depuse aproximativ 7.600 de cereri în care au fost solicitate și ecoschemele, doar pe partea de vegetal. Din acest număr, circa 2.400 de fermieri au depus cererea strict pentru ecoschema care se adresează micilor agricultori care lucrează între 1 și 10 ha, adică PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale).
”Avem 7.600 de cereri dar cu siguranță vor fi mai mulți fermieri până la finalizarea campaniei. Nu aș putea afirma că sunt mulți sau puțini – dacă ne gândim că undeva APIA până anul anterior a avut 790.000 de fermieri, dar din care aproximativ 70% sunt mici fermieri – adică între 1 și 5 hectare, atunci totuși este un procentaj bun raportat la cei care au depus aceste cereri. Dar pentru fermierii mari – adică cei peste 10 hectare care pot solicita și aceste ecoscheme, nu am dat drumul la primirea acestor cereri chiar din data de 1 martie. S-a decalat un pic termenul acestora. Mă rog, asta e o chestiune strictă organizatorică a Agenției”, a argumentat șeful APIA.
Acesta a menționat că din cei 7.600 de fermieri care au cerut ecoscheme, în jur de 2.300 de fermieri au depus pentru gospodăria țărănească, subvenție care va merge pentru cei care au până în 10 hectare.
Citiți și: Start cereri unice la APIA 2023! Calendarul util fermierilor care vor subvenții
Prin Planul Național Strategic 2023 – 2027, plata pe înverzire devine ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, subvenție care poate fi solicitată de fermierii care lucrează peste 10 hectare. Despre această subvenție puteți citi pe larg aici: Plata pe înverzire: noile condiții pentru ecoschema APIA de 56,28 euro la hectar
În plus, fermierii care lucrează între 1 și 10 hectare pot solicita ecoschema pentru gospodăria tradițională – PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Condițiile de accesare pentru campania 2023, aici: Subvenția APIA pentru micii fermieri. Condiții ecoschemă, plata la hectar
Ecoschemele nu i-au încurcat doar pe fermierii români
Publicația Farmers.pl a făcut o analiză a ecoschemelor cerute de fermierii polonezi. Conform rezumatului din 6 aprilie 2023, cererile au fost depuse de 97.316 fermieri din toată țara, dintre care 24.946 pentru ecoscheme, adică 25,6%.
Au fost depuse în total 3.282 de cereri pentru ecoschema „Bunăstarea animalelor”. De departe cele mai multe cereri au fost depuse până acum pentru bunăstarea vacilor de lapte – 2.703 cereri și pentru îngrășare – 472 cereri.