• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM: Brumă și înghețuri în perioada următoare. Prognoza meteo pe următoarele 4 săptămâni

    Roxana Dobre -

    Meteorologii anunță pentru perioada următoare temperaturi mai crescute decât cele specifice, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniță.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza de specialitate pentru următoarele 4 săptămâni, intervalul 16 ianuarie – 13 februarie. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs ci sunt anunțate în timp real de meteorologi.

    Prognoza meteo pentru săptămâna 16 ianuarie – 23 ianuarie

    Conform meteorologilor, din 16 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -2…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

    Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1…15°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…10°C pe întreg teritoriul agricol, izolat producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.

    Prognoza meteo pentru săptămâna 23 ianuarie – 30 ianuarie

    Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

    Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

    Prognoza meteo pentru săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie

    Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

    Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

    Prognoza meteo pentru săptămâna 6 februarie – 13 februarie

    Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

    Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

    Zonele care rămân afectate de secetă

    Conform ANM, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și a Moldovei.

    În Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei și sudul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

    Cum se prezintă culturile la această dată

    Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări.

    În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11 frunze). În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic. Lucrările agricole specifice (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

    Lucrări specifice perioadei în câmp, la pomii fructiferi și la vița de vie

    În această perioadă fermierii efectuează controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea se efectuează lucrări agrotehnice (arături și tăieri) la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

    În câmp se execută arăturile adânci pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare