• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii francezi care nu folosesc glifosat primesc un ajutor suplimentar, aprobat de Comisia Europeană

    Oana Timar -

    Comisia Europeană a aprobat Franței o schemă de ajutor în valoare de 215 milioane de euro, sprijin dedicat fermierilor care nu folosesc erbicidul glifosat și, prin urmare, se confruntă cu costuri de producție mai mari.

    Fermele din Franța care nu folosesc glifosat vor primi un sprijin suplimentar după ce Comisia Europeană a aprobat un buget de 215 milioane de euro ca aceste exploatații să fie compensate pentru faptul că nu efectuează erbicidări totale.

    Schema de ajutor a fost aprobată de Bruxelles, marți, 10 ianuarie, în temeiul Cadrului temporar de criză pentru măsurile de ajutor de stat, adoptat în martie 2022, care a condus la o relaxare a normelor antitrust ale UE – de altfel destul de stricte – pentru a susține economia în urma Invazia Rusiei în Ucraina.

    Schema de ajutor ce se va aplica în Franța a fost prezentată de Guvern de la Paris în decembrie 2020 și a fost inclusă în Legea de finanțare din 2021, prin care se acordă un credit fiscal anual de 2.500 de euro pentru fiecare fermă care nu utilizează glifosat.

    Subvenția anti-glifosat, similară cu cea pentru agricultură ecologică

    Similar creditelor fiscale pentru fermele certificate ca „Valoare ridicată de mediu” (HVE) sau „Agricultura ecologică” (AB), scopul schemei este de a compensa costurile de eliminare treptată a produselor fitosanitare.

    În 2021, guvernul francez a spus că prin noul credit fiscal dorește „să ajute fermierii care sunt pe deplin angajați în tranziția agro-ecologică a sistemelor lor de producție. Acest credit fiscal simplu și ușor de accesat este o completare la creditele fiscale acordate pentru agricultura ecologică și certificarea HVE, deși nu poate fi revendicat alături de acestea”.

    Acest credit fiscal se adresează fermelor care sunt cel mai dezavantajate ca urmare a neutilizarii glifosatului, adică celor care cultivă culturi permanente, celor cu teren arabil și, de asemenea, fermelor de animale care cultivă acest tip de cultură.

    Comisia Europeană: Schema este ”necesară, adecvată și proporțională”

    La rândul său, Comisia a declarat într-o declarație că schema este „necesară, adecvată și proporțională pentru a aborda o perturbare economică gravă într-un stat membru”, subliniind, de asemenea, că aprobarea sa a fost „în conformitate cu condițiile stabilite în Regulamentul temporar. Cadrul de criză”.

    Comisia Europeană a precizat pentru Euractiv că întreg cadrul de ajutor de stat a fost flexibilizat începând cu 2020, mai întâi din cauza crizei COVID de la acea vreme și acum a războiului din Ucraina, pentru a oferi statelor membre libertatea de a-și susține companiile.

    Planul francez de interzicere completă a glifosatului va fi amânat cel puțin până la 31 decembrie 2023, întrucât Comisia UE a decis să prelungească cu un an autorizația erbicidului, care urma să expire la sfârșitul anului 2022.

    În ceea ce privește utilizarea viitoare a glifosatului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este de așteptat să furnizeze o evaluare științifică a situației în iulie 2023.

    Președintele Emmanuel Macron a promis încă din 2017 că va interzice glifosatul în Franța „cel mai târziu în trei ani”, înainte de a se retrage în cele din urmă.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”