Ploi torențiale și grindină în 28 de județe. Harta județelor afectate de alerta meteo!
Roxana Dobre -Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cu Cod Galben de ploi torențiale și vijelii pentru 28 de județe, valabil joi între orele 12:00 și 23:00.
ANM a emis astăzi, joi – 25 mai, o avertizare cu Cod Galben, valabilă în interval de valabilitate 25 mai, ora 12.00 – 25 mai, ora 23.00. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 28 de județe.
Citiți și: Furtunile au făcut ravagii! Culturi distruse de grindină în mai multe județe
Alertă ANM emisă pentru 25 mai în în 28 de județe
Meteorologii anunță că în intervalul menționat local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice și averse torențiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crișanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea.
Va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50…70 km/h și vijelii se vor semnala mai ales în estul și sud-estul teritoriului.
Județele aflate sub alertă meteo sunt: Alba, Arad, București, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Tulcea, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Vaslui.
Potrivit unei note a meteorologilor, astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.
Citiți și: Vremea se schimbă radical! Un ciclon se îndreaptă spre România
Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii mai
Potrivit prognozei de specialitate, în intervalul 25 mai – 31 mai, sub aspect termic va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13…23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 20…28°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va oscila între 6…18°C în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 14…22°C, limite favorabile desfăşurării proceselor vegetative ale plantelor, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, izolat, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.