• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carmen Avram: „Agricultura românească are mult de pierdut din cauza jocurilor politice”

    Violina Gorcinschi -

    În cadrul aniversării a 30 de ani de piață comună, ce a avut loc luni în Plenul Parlamentului European, eurodeputatul Carmen Avram a tras un semnal de alarmă Comisiei și Consiliului în ceea ce privește efectele devastatoare ale jocurilor politice și ale dublului standard. Europarlamentara României spune că agricultura românească are mult de pierdut din cauza acestei situații.

    Parlamentarul european Carmen Avram a „bătut obrazul” celor din conducerea Uniunii Europene, spunând, în cadrul ceremoniei de aniversare a 30 de ani de piață comună, că agricultura românească are mult de pierdut din cauza inechităților. Aceasta a punctat că, din cauza opoziției unui stat ca România să facă din spațiul Schengen, țara noastră este împiedicată să profite de oportunitățile pieței unice.

    Agricultura românească are mult de pierdut din cauza Austriei

    Piața unică este una dintre cele mai mari realizări ale integrării europene, instituită în 1993. La început, doar 12 țări UE au făcut parte din acest grup, iar ulterior s-a extins la toate cele 27 de state membre. Luni, pe 16 ianuarie, s-a sărbătorit aniversarea a 30 de ani de piață comună, printr-o ceremonie ce a avut loc la Strasbourg.

    Cu această ocazie, eurodeputatul român Carmen Avram a deschis din nou subiectul nedreptăților suferite de România din cauza jocurilor politice murdare din UE. Politicianul a reproșat Comisiei și Consiliului că deciziile luate în cadrul comunității alimentează o Europă cu două viteze. Aceasta mai acuză Austria de jocuri politice murdare, opunându-se ca țara noastră să intre în spațiul Schengen.

    „În această piață, teoretic, unică, oferind, ni se spune, oportunități și responsabilități egale, există state membre care încă sunt victimele dublului standard. De exemplu, țara mea. Deși de 16 ani, România a jucat după toate regulile, respectând și piața unică, și companiile europene prezente pe teritoriul ei, economia noastră nu beneficiază de toate șansele de dezvoltare, pentru că unui alt stat membru i se permite să facă jocuri politice murdare și să se opună, ilegal, intrării noastre în Schengen”, a atras atenția europarlamentarul Carmen Avram.

    Subvenții mai mici pentru fermierii români

    Săptămâna trecută, Carmen Avram a adus în discuție, la ședința COMAGRI, diferențele între subvențiile primite de fermierii români și cei din alte state ale Uniunii. Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a recunoscut că România este, într-adevăr, dezavantajată și i se acordă un tratament diferit, din cauza deciziilor politice luate la nivelul UE. Din păcate, niște măsuri pentru ajustarea bugetului destinat încurajării financiare a fermierilor se pot lua abia spre sfârșit de an, iar agricultorii vor trebui să se adapteze problemelor legate de desfășurarea războiului din țara vecină, de schimbările climatice și secetă și de concurența de pe piața europeană, având în vedere că omologii din alte state o duc mai bine din punctul de vedere al subvențiilor.

    Eurodeputata a vorbit și despre acest subiect la ceremonia de aniversare de luni.

    „Deși loviți azi de aceleași crize ca și restul Uniunii, plus de războiul de la frontieră care le-a adus falimentul la poarta fermei – trebuie să se descurce – și să fie competitivi – cu subvenții care rămân mult sub media europeană. Tot din motive politice”, a explicat eurodeputatul Carmen Avram.

    Agricultura românească are mult de pierdut din cauza acestor inegalități de tratament, astfel că se cere luarea unor măsuri drastice pentru stimularea acestui sector.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!