• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul lui Voiculescu clonează cu USL-işti directorii din Agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, protejatul datornic al lui Dan Voiculescu, pregăteşte schimbarea a 50 de directori ai Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), fosta SAPARD, scrie EVZ.

    Primul pas în planul ministrului Agriculturii este „dublarea” directorilor în funcţie cu 50 de directori care vor ocupa posturile nou înfiinţate. Pentru acestea, astăzi se dă concurs. Chiar dacă presiunea organizaţiilor judeţene era foarte mare, ministrul nu-şi putea permite, pur şi simplu, numirea, în funcţii de directori, a oamenilor propuşi de USL.

    Pe lângă publicitatea nedorită pe care ar fi produs-o o asemenea măsură, Ministerul s-ar fi ales cu 50 de procese din partea actualilor directori, cărora nu li se putea imputa nimic într-atât de grav încât să fie demişi. În timpul mandatelor lor, APDRP a avut rezultate bune în absorbţia fondurilor europene – peste 4 miliarde de euro plătiţi până în august şi contracte de finanţare semnate în valoare de circa. 5,5 miliarde de euro. Aşa că, ministrul Daniel Constantin a hotărât „clonarea” posturilor de conducere.

    După ce l-a numit în funcţia de director general pe George Octavian Turtoi, pe 23 iulie, Daniel Constantin a pasat mingea în ograda Guvernului Ponta. La adăpostul crizei politice generate de referendumul de demitere a preşedintelui, Guvernul a aprobat o ordonanţă (24/2012) care a modificat OUG (13/2006) privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea APDRP prin reorganizarea Agenţiei SAPARD. Noua Ordonanţă prevede înfiinţarea a 50 de posturi noi de directori – 8 directori generali „adjuncţi” la Centrele regionale şi 42 directori la Oficiile judeţene (articolul II din OG 24/2012). Posturile vor fi ocupate în urma concursului de azi.
    Pe noua organigramă se vede cum cei opt directori generali „adjuncţi” ai Centrelor Regionale urmează să se suprapună şi să subordoneze actualii directorii ai Centrelor! La fel, se întâmplă în cazul Oficiilor Judeţene (OJPDRP) unde directorii în funcţie (directori- adjuncţi, în titulatură) vor fi „dublaţi” şi subordonaţi unor directori plini.
    Plătiţi din bani europeni

    De unde se vor scoate însă banii pentru plata a încă 50 de noi directori, mai ales dintrun buget de criză? Iniţiatorii OG 24 au decis că „directorii” (cei 50 nou-numiţi) îşi vor primi salariile din… fonduri europene! Mai exact, OG 24 prevede: „Cheltuielile de personal aferente funcţiilor noucreate de directori generali adjuncţi ai centrelor regionale de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, respectiv funcţiilor de directori ai oficiilor judeţene de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit se suportă din FEADR şi de la bugetul de stat” (Art. 1 pct. 6).

    Surse din cadrul ministerului spun că artificiul legislativ prin care viitorii directori urmează să-şi ia lefurile din bani europeni are la bază o solicitare a APDRP, care fusese acceptată de Comisia Europeană, aceea de a angaja 170 de experţi, în aşa fel încât instituţia să poate face faţă unui volum de aproximativ 40.000 de proiecte aflate în evaluare. Ministerul Finanţelor s-a opus angajării experţilor, pe motiv că, chiar şi în situaţia plăţii salariilor din FEADR, pe măsura 511, statul ar fi trebuit să suporte 20% din drepturile salariale. Încă o aberaţie a guvernanţilor aliaţi cu Felix – statul ar fi plătit, e adevărat, 20% din salarii, dar ar fi încasat 35% sub formă de taxe, impozite, CAS, CASS etc!

    Evident este însă că CE şi-a dat acordul pentru angajarea de experţi (funcţii de execuţie) şi nu pentru plata de salarii grase pentru funcţii de conducere „clocite” în laboratoarele Antenelor. O altă culme a ridicolului din aceeaşi Ordonanţă 24 este că „Directorii generali adjuncţi (…) şi directorii oficiilor judeţene (…) se încadrează cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pe bază de concurs, pe perioada derulării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, dar nu mai târziu de data ultimei plăţi efectuate din FEADR”.

    Aşadar, directori pe perioadă determinată (!?) până la sfârşitul lui 2013, dar nu mai târziu de ultima plată efectuată din FEADR, care s-ar putea face, teoretic, în ultima zi a anului… 2015!

    Driblingurile executate de acoliţii lui Felix ar putea atrage noi corecţii din partea CE, România riscând să fie pusă în situaţia de a suporta din bugetul propriu toate cheltuielile suplimentare presupuse de angajarea a încă 50 de directori (nu doar salariile acestora!). Aceleaşi surse ne-au spus că oamenii ministrului speră să se prevaleze de faptul că acordul CE vizează suplimentarea personalului cu 170 de posturi, fără să se specifice natura acestora, dar că totuşi, în nota de fundamentare a solicitării înaintată de partea română s-ar specifica faptul că este vorba de experţi, funcţii de execuţie şi nu de înfiinţarea de noi posturi de conducere!

    Deşi pare o încropeală, „ingineria” ministrului Daniel Constantin & Co are, totuşi, sens. Sursele din Ministerul Agriculturii ne-au spus că acesta ar fi doar primul pas spre acapararea APDRP. Cel mai probabil chiar în prag de alegeri, Guvernul va comunica decizia de a restructura APDRP din pricina schemei… stufoase deoarece „sunt prea mulţi directori care nu au obiectul muncii” etc. Aşa vor putea fi disponibilizaţi actualii directori ai centrelor regionale şi directorii-adjuncţi de la Oficiile judeţene (aceia care, în ultimii ani, au făcut ca absorbţia de fonduri europene prin PNDR să se ridice la aproape 50%).

    EVZ


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!