• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lege în vigoare: Pajiștile, închiriate pe o perioadă între 7 şi 10 ani. Amenajamentele pastorale – obligatorii din 2024

  Roxana Dobre -

  Lege nouă în vigoare pentru închirierea pajiștilor. Subvenția pe pajiștile închiriate de la Primărie sunt asigurate și în acest an, fiind amânat termenul limită privind obligativitatea realizării amenajamentelor pastorale.

  Amenajamentele pastorale trebuiau să devină obligatorii încă din anul 2018 iar întocmirea schiței complete referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente ar fi devenit un document de bază pentru subvenția la pășune. Obligația însă a primit derogare în fiecare an, inclusiv pentru 2023.

  Amenajamentele pastorale vor deveni obligatorii din 2024

  Legea nr. 268/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 se află în vigoare din 29 iulie 2022 și prevede că amenajamentul pastoral va deveni obligatoriu din anul 2024.

  ”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha în perioada de păşunat. Începând cu 1 ianuarie 2024 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari ai acestora, au obligaţia să asigure cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei, fără a avea obligaţia asigurării încărcăturii minime de animale”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 748 din 26 iulie 2022.

  Citiți și: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar

  Pajiștile pot fi închiriate pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani

  Legea nr. 268/2022 prevede că pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor pentru suprafeţele de pășunat disponibile se pot încheia contrate de închiriere pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani

  ”Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul public al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor și pentru folosirea eficientă a acestora, unitățile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE și/sau în SIIE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condițiile legii, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani”, potrivit articolului 9, alin. 1 al Legii 268/2022. 

  Pentru punerea în valoare a pajiștilor aflate în domeniul privat al comunelor, orașelor, respectiv al municipiilor și pentru folosirea eficientă a acestora, unitățile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE și/sau în SIIE, membri ai colectivității locale sau care au sediul social pe teritoriul localității respective, încheie contracte de închiriere prin atribuire directă, în condițiile prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, pentru suprafețele de pajiști disponibile, proporțional cu efectivele de animale deținute în exploatație, pe o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani. Suprafețele de pajiști rămase nealocate se atribuie în condițiile prevederilor alin. (1) crescătorilor de animale persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE și/sau în SIIE”, se arată la articolul 9, aliniatul 2, al Legii nr. 268/2022. 

  Agrointeligenția-AGROINTEL.RO a scris despre această lege aici: Lege nouă: Pășunile comunale – atribuite numai crescătorilor de animale din localitate. Contracte pe 7-10 ani

  Ce sunt amenajamentele pastorale

  Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

  Începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente. Deci vorbim de a cincea prelungire a termenului la care acestea erau obligatorii.


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event