• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ninsori, lapoviță și îngheț la sol. Prognoza meteo pe următoarele 4 săptămâni

    Roxana Dobre -

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că până la sfârșitul lunii ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei pe întreg teritoriul României. De la începutul lunii februarie însă temperaturile revin și vor avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Potrivit meteorologilor, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. Totodată, local cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Meteorologii au emis vineri, 20 ianuarie, prognoza de specialitate valabilă pentru următoarele 4 săptămâni, intervalul 23 ianuarie – 20 februarie. Până la sfârșitul lunii ianuarie, sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…18°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -3…9°C în aproape toată țara, izolat fiind condiții de producere a înghețului superficial la sol.

    Până sâmbătă, 21 ianuarie, se află în vigoare două alerte meteo de viscol și ninsori pentru 31 de județe. Despre acest subiect citiți aici: Viscol și ninsori la sfârșit de săptămână. ANM a emis alerte pentru 31 de județe

    Prognoza meteo pentru Săptămâna 23 ianuarie – 30 ianuarie 2023

    Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

    Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sudvest a țării, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile nord-vestice.

    Prognoza meteo pentru Săptămâna 30 ianuarie – 6 februarie 2023

    Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte la munte.

    Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

    Prognoza meteo pentru Săptămâna 6 februarie – 13 februarie 2023

    Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

    Regimul pluviometric va fi în general deficitar în jumătatea sudvestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

    Prognoza meteo pentru Săptămâna 13 februarie – 20 februarie 2023

    Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

    Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

    Citiți și: Cea mai caldă zi de 1 ianuarie din istorie. Primele probleme din an la culturile agricole

    Zonele care rămân afectate de secetă

    În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local nordul, nord-vestul, estul, centrul și sud-vestul Moldovei.

    Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei și sudul Transilvaniei.

    Cum se prezintă culturile la această dată

    În condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) se vor desfășura mai lent, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, pe fondul temperaturilor din aer și sol mai ridicate decât în mod obișnuit.

    Culturile de câmp (orz și grâu de toamnă) vor parcurge fazele de răsărire, apariție a frunzei a treia și înfrățire (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, rapița semănată în epoca optimă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze).

    La pomii fructiferi și vița-de-vie se va menține stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a țării. Ca urmare, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (arături, tăieri
    de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfășura pe ansamblu în condiții normale.

    Lucrări specifice perioadei în câmp, la pomii fructiferi și la vița de vie


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!