• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analist: Prețul grâului oscilează în jurul valorii de 280 până la 285 de euro pe tonă

    Violina Gorcinschi -

    Prețul grâului a scăzut considerabil comparativ cu jumătatea anului trecut. Conform analizei de piață, valoarea grâului se învârte în jurul prețului de 280-285 de euro pe tonă, cu mult mai mică decât în luna mai 2022. În acea perioadă, prețul grâului a înregistrat un maxim istoric, de 438 de euro pe tonă,criu jurnaliștii cotidianului francez Le Monde. Sfârșitul anului a adus, totuși, niște semne de întrebare asupra producției de grâu, având în vedere temperaturile extrem de ridicate pentru acea perioadă.

    Valoarea grâului pe piață a scăzut considerabil

    Grâul este vândut mult mai ieftin în ultima perioadă, prețul acestuia fiind similar cu cel de dinaintea invaziei ruse în Ucraina. Dacă în mai 2022 prețul grâului a explodat, fiind cotat la 438 de euro/tonă, la începutul acestui an s-a întors în parametri cunoscuți de dinaintea războiului.

    „Starea culturilor este foarte bună și avansată în acest moment. Eram îngrijorați, dar frigul actual este o veste foarte bună”, a precizat Benoît Piétrement, președintele consiliului specializat în culturi de câmp de la FranceAgriMer și fermier de cereale din Marna.

    Acum, prețul grâului este în scădere, iar conflictul militar din Ucraina a afectat direct valoarea cerealelor de pe piață.

    „Prețul grâului comun este în scădere. Acesta oscilează în jurul valorii de 280 până la 285 de euro pe tonă și revine astfel la nivelul de dinaintea conflictului din Ucraina. De comparat cu maximul istoric, de 438 de euro pe tonă, atins la jumătatea lui mai 2022, în mijlocul unei bule speculative în sectorul de materii prime. Prima de risc legată de conflictul din Ucraina dispare. În timp ce, la începutul conflictului, volumul exporturilor de cereale ucrainene scăzuse la mai puțin de un milion de tone pe lună, de curând acesta a revenit la nivelul mediu din ultimii cinci ani, la aproape cinci milioane de tone pe lună”, a declarat Arthur Portier, reprezentant al firmei de expertiză în domeniul agriculturii Agritel, citat de Economedia.ro.

    un utilaj agricol care recolteaza graul
    Recoltele estimate pentru acest an au influențat prețul grâului (foto: www.unsplash.com)

    Ce aspecte contribuie la scăderea prețului grâului

    Valoarea grâului pe piață nu este influențată doar de instabilitatea geo-politică din Estul Europei, ci și de alte aspecte, cum ar fi creșterea monedei euro în raport cu dolarul. Recesiunea economică globală ce devine un scenariu din ce în ce mai plauzibil, dar și instabilitatea în ceea ce privește redresarea Chinei după încheierea politicii zero Covid sunt situații care afectează direct prețurile de pe piața grâului.

    Și recoltele sunt vizate în analiza factorilor care influențează valoarea cerealelor. Din fericire pentru populația globului, planeta nu duce lipsă de grâu. Încă din jumătatea lunii iulie a anului trecut, grâul era cotat cu 20% mai puțin decât în lunile precedente, cu 365 de euro/tonă.

    „Estimările globale de colectare pentru anul 2022-2023 ajung la 763 de milioane de tone, o cifră niciodată atinsă până acum”, a punctat Marc Zribi, șeful departamentului de cereale și zahăr la FranceAgriMer.

    Australia contribuie semnificativ la acest scenariu, care se estimează că va avea o recoltă de aproximativ 40 de milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!