Prețul grâului a scăzut cu 20 la sută în ultimele două luni
Mircea Olteanu -Prețul grâului a cunoscut o scădere considerabilă în ultimele luni, pe măsură ce fermierii s-au apropiat de momentul recoltării. O analiză privind prețul grâului pe bursele de cereale arată că scăderea ajunge la 20%.
Recesiunea economică, noua recoltă în emisfera nordică și informațiile privind un acord pe tema unui coridor pentru exportul de cereale din Marea Neagră contribuie la creșterea presiunii asupra prețurilor grâului. Săptămâna aceasta, la bursa MATIF din Paris, grâul cu livrare în septembrie a ajuns să se tranzacționeze la aproximativ 340 de euro pe tonă – adică cu aproape 100 de euro mai puțin decât în urmă cu două luni, informează portalul de știri nieuweoogst.nl.
La apogeu, în luna mai, grâul ajunsese să se tranzacționeze pe bursa MATIF la un preț de 365 de euro pe tonă. În urmă cu o săptămână s-a înregistrat o revenire pe piața futures, după apariția informațiilor privind seceta persistentă și posibile recolte dezamăgitoare, în special în Uniunea Europeană. Dar cele mai recente estimări indică randamente rezonabile la grâu la nivel mondial.
În prognoza sa pe luna iulie privind evoluțiile cererii și ofertei agricole mondiale, Departamentul Agriculturii de la Washington (USDA) a indicat că se așteaptă la stocuri de cereale mai consistente.
La nivel mondial, USDA estimează că stocul mondial de grâu pe data de 30 iunie 2023 va fi de 267,5 milioane de tone, cu 0,7 milioane de tone mai mult decât preconiza în prognoza pe luna iunie, dar conform instituției, este încă cel mai redus nivel după sezonul agricol 2016-2017. În ceea ce privește stocul mondial actual, analiștii americani estimează că la 1 iulie 2022 erau 280,1 milioane de tone de grâu.
USDA a revizuit în scădere producția de grâu pentru Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina, însă, pe de altă parte, sunt așteptate randamente mai bune în Statele Unite, Canada și Rusia. Consumul total de grâu la nivel mondial va scădea cu 1,8 milioane de tone, potrivit prognozei publicate de USDA, declinul fiind cauzat în principal de faptul că, la nivel mondial, se folosește mai puțin grâu pentru hrănirea animalelor.
Rute sigure pentru exportul de cereale ucrainene
Din Turcia vin informații pozitive despre posibilitatea unui acord ruso-ucrainean privind crearea de rute sigure pentru exportul cerealelor din Ucraina. Se estimează că în porturile de la Marea Neagră sunt pregătite pentru expediere între 20 și 25 de milioane de tone de cereale. Potrivit Turciei, delegații din Rusia și Ucraina vor semna în curând un acord pe tema coridoarelor de export pe calea mării.
Ca urmare a acestor informații, perspectiva disponibilității grâului pe piața mondială este mai bună, iar acest lucru are și efecte asupra formării prețurilor.
Organizația Națiunilor Unite joacă un rol important în cadrul acestor negocieri. Punctul de plecare este înființarea unui centru de coordonare care să garanteze siguranța rutelor de transport maritim. În acest scop, beligeranții vor efectua, în comun, controale în porturile ucrainene.