• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

    Roberto Marius Popa -

    Procesul de tăieri la pomi ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă.

    Atunci când ne apucăm de tăieri analizăm vizual forma de coroană, care sunt ramurile de schelet și de semischelet, forma de fructificare, lungimea lăstarilor anuali care ne indică vigoarea și modul în care au vegetat anul trecut. Cu cât aceștia sunt mai lungi și mai deși cu atât tăierea trebuie să fie mai „ușoară” cu mai puține scurtări.

    Analizăm pomul în ansamblu, cum se încadrează el în spațiul dedicat, unde sunt plasate ramurile mai bătrâne pe care le putem elimina, structura scheletului, dacă el este cu ax sau are o formă deschisă de vas și care sunt ramurile de schelet și de semischelet.

    Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Trecem apoi la analiza ramurilor de rod: cum sunt ele, de tip spur sau dimpotrivă ramuri lungi, vârsta lor în funcție de nodurile de creștere, poziția și numărul lor.

    În funcție de rezultatul analizei trecem la rărirea acestora astfel încât cele rămase să fie poziționate în lateral iar lungimea lor să poată suportă greutatea fructelor.

    Toate aceste lucruri trebuie făcute rapid pentru a nu zăbovi prea mult de la un pom la altul. În timp, datorită experienței acumulate, această analiză se face foarte rapid, natural, intră în reflex fără a necesita un efort deosebit.

    Tăierea la pomii fructiferi, un exercițiu de imaginație. Tipuri și reguli de bază pentru tăieri 

    Ajută enorm ca pomii să fie formați încă din primii ani de la plantare, iar formă de coroană aleasă să fie respectată. Asta face ca tăierile de întreținere și de fructificare să fie ușor de executat.

    Vă reamintesc că un pom bine tăiat este acela la care de la un an la altul tăierile necesar de executat sunt cât mai puține.

    Scopul final este de a menține un echilibru între creșterile vegetative și rod, de a asigura o bună iluminare și aerisire a coroanei și o limitare a gabaritului pomului astfel încât să se încadreze în spațiul alocat.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till