Termene impozite fermieri – calendar obligatoriu pentru plățile pe 2023
Roxana Dobre -Fermierii au de respectat în 2023 termenele limită pentru plata impozitelor care se achită la bugetul local unde se află bunurile. Impozitul se plătește atât pentru terenuri, mijloace de transport și clădiri.
Proprietarii de terenuri, mijloace de transport, inclusiv utilaje agricole, și clădiri, inclusiv cele care se folosesc pentru adăpostul animalelor, sunt obligați să achite în 2023 impozitul local pentru proprietăți. Cei care au achiziționat bunurile în anul 2022 au obligația să achite impozitul din acest an, începând de la 1 ianuarie 2023.
Calendar impozite fermieri 2023. Legislație
Legislația pentru impozitul pe teren, clădiri sau utilaje/mijloace de transport este stabilită prin Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal 2023. Acesta stabilește că orice persoană care are în proprietate un teren, clădire sau utilaj/mijloc de transport care trebuie înmatriculat/ înregistrat în România datorează un impozit anual.
Calendar impozite fermieri 2023. Cine achită sumele datorate
Conform Codului Fiscal, orice persoană care are în proprietate terenuri, utilaje/mijloace de transport și clădiri, situate sau înmatriculate în România datorează pentru acestea un impozit anual. Impozitul se datorează către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care sunt amplasate/înmatriculate bunurile. În cazul municipiului București, impozitul se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul, clădirea sau înmatriculate mijloacele de transport.
Calendar impozite fermieri 2023. Termene de plată pentru proprietari
Având în vedere Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, vă punem la dispoziție extrasul din lege cu termenele de plată a impozitelor și taxelor anuale:
- Impozitul la bugetul local se plătește anual în doua rate egale până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv. Începând cu data de 1 aprilie și până la data achitării obligațiilor fiscale principale neachitate în termen se plătesc majorări de întârziere aferente perioadei 1 ianuarie-31 martie, iar începând cu data de 1 octombrie și până la data achitării obligațiilor fiscale principale neachitate în termen se plătesc majorări de întârziere pentru tranșa 1 și 2;
- Pentru plata cu anticipație a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10% înclusiv, stabilită prin Hotărâre a Consiliului Local;
- Impozitul datorat aceluiași buget local de către contribuabili, de până la 50 lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată.
Conform Codului fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local. Sumele care se iau în calcul pentru impozitul pe teren nu s-au schimbat comparativ cu 2022. Despre baza de calcul Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Impozitul pe teren în 2022: cum se calculează, termene, scutiri la plată!