AFIR pune frână creșterilor de preț la utilajele agricole cumpărate pe fonduri europene
Roxana Dobre -Majorările de preț pentru utilajele agricole achiziționate pe fonduri europene nu vor mai putea depăși 5%, dacă nu sunt aprobate și susținute de către producătorul respectivelor utilaje. Este noua regulă pe care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale o introduce la Baza de date cu prețuri de referință (BDPR).
BDPR este instrumentul care permite fermierilor să facă achiziții de utilaje cu fonduri europene printr-o procedură simplificată. În ultimii doi ani, au existat mai multe modificări ale prețurilor, iar AFIR a decis că scumpirile ce depășesc un procent de 5% trebuie să fie asumate și de către producător, nu doar de către distribuitorul din România.
”Pentru a răspunde realităților din piața de profil, AFIR a modificat Ghidul BDPR și în ceea ce privește actualizarea prețurilor. Astfel, actualizarea prețurilor se va realiza o dată la 6 luni pentru fiecare marcă per trader, în limita a 5%, cu aprobarea conducerii AFIR și la solicitarea oficială a producătorului/ importatorului/ dealerului care a înscris elementele respective în Baza de date. Respectivul trader trebuie să însoțească solicitarea și de un tabel cu informațiile actualizate care au fost anterior verificate de experții din cadrul AFIR”, a anunțat AFIR.
Procent maxim de majoare – 5%. Pentru scumpiri mai mari, acord de la producător
Procentul maxim acceptat al variației prețului este de 5%, chiar dacă perioada trecută de la ultima solicitare de actualizare a prețurilor este mai mare de 6 luni.
”Actualizarea prețurilor cu un procent mai mare de 5% se acceptă numai dacă noile prețuri sunt comunicate oficial de producător (fie prin semnarea tabelului cu noile preturi, fie sub forma unei informări oficiale privind procentul de creștere) sau dacă este necesară corectarea unor erori produse la transmiterea informațiilor către AFIR”, mai arată agenția.
Doar tractoare și combine cu normă de poluare minim Stage V
De asemenea, nu vor mai putea fi achiziționate prin procedură simplificată utilaje agricole care nu au norma de poluare de minim Etapa V.
”Preocuparea constantă pentru protejarea mediului prin măsuri concrete care să contribuie direct și decisiv la reducerea poluării a determinat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale să demareze procesul de verificare și de eliminare a tuturor mașinilor, echipamentelor și utilajelor din Baza de date cu prețuri de referință (BDPR) care sunt echipate cu motoare care au normă de poluare sub Etapa V/ Tier V/ Stage V. Normele sunt stabilite în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/ 1628. De asemenea, în acord cu noile angajamente asumate pentru implementarea Planului Național Strategic, AFIR va accepta includerea în BDPR doar a elementelor care au norma de poluare de minim Etapa V”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR.
Decizia este susținută de către directorul general al AFIR, George Chiriță care a precizat că ”protecția mediului este o preocupare constantă pe care o avem în ceea ce privește investițiile pe care le sprijinim financiar și este strâns legată de strategiile pe care Uniunea Europeană le are în acest domeniu”.
”Banii europeni aduc nu doar calitate, ci și tehnologii moderne care să țină cont de potențialul de afectare a naturii. Eliminarea echipamentelor, mașinilor sau a utilajelor cu norme de poluare depășite este esențială pentru protejarea mediului și a sănătății umane. În plus, acestea sunt adesea mai puțin eficiente, ceea ce înseamnă un consum mare de energie”, a precizat George Chiriță, Director general AFIR.
Utilajele cu motoare mai vechi, șterse de AFIR din Baza de date cu prețuri de referință
În urma verificării fiecărui element, experții AFIR le vor șterge direct pe cele neconforme din Baza de date cu prețuri de referință și vor notifica traderii, în acest sens.
Baza de date cu prețuri de referință include în acest moment peste 41.000 de elemente distincte care pot fi consultate on-line pe www.afir.ro, fiind astfel un instrument de lucru unic la nivel național, prin care AFIR facilitează accesul solicitanților de fonduri europene la investiții, simplificând considerabil procedura de achiziție – beneficiarii pot achiziționa produsul dorit fără a mai trece prin procedura de achiziții, conform prevederilor procedurale în vigoare.