• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gripă aviară 2023. Cadavrele celor 223.510 de păsări au fost îngropate pe un teren al Primăriei Codlea

  Oana Timar -

  Focarul de gripă aviară de la Codlea, județul Brașov, e aproape de a fi lichidat. Conform unui anunț făcut de autoritățile sanitar veterinare, astăzi, vineri – 3 februarie, a fost finalizată prima acțiune de dezinfecție (dezinfecția preliminară) la toate cele trei ferme de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară.

  ”Conform procedurilor, după depopularea fermelor, spațiile utilizate pentru adăpostirea animalelor, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum și vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor, al cadavrelor, al hranei pentru păsările domestice, al gunoiului de grajd, al așternutului pentru păsări și al oricărei alte materii sau substanțe susceptibile de a fi contaminate, sunt supuse procedurilor de curăţare şi dezinfecţie”, se arată în cadrul unui comunicat al ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  A fost realizată prima dezinfecție a adăposturilor

  Potrivit sursei citate, a fost realizată prima dezinfecție a adăposturilor (care vor fi urmate de cea de a doua, la 14 zile și cea de a treia la 21 de zile). Curăţarea şi dezinfecţia în exploataţiile comerciale au drept scop reducerea presiunii virale prin eliminarea germenilor specifici. Aceste măsuri sunt susținute de punerea în aplicare a metodelor adecvate de dezinfecție la intrările și ieșirile din clădirile unde sunt adăpostite păsările, precum și la cele din exploatație. De asemenea, au fost plasate postere de avertizare cu textul: „intrarea interzis, suspiciune gripă aviară”.

  ”Accesul în exploatațiile afectate este permis numai persoanelor implicate în gestionarea focarelor de boală. Tot efectivul de curcani afectat, de 223.510 de capete, după eutanasiere a fost ecarisat prin îngropare, pe un teren care aparține Primăriei Codlea, stabilit prin decizia Centrului Local pentru Combaterea Bolilor(CLCB). În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele”, se mai arată în comunicarea ce precizează și că ”nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”.

  Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

  Toate fermele de păsări sunt inspectate

  Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

  Orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebui semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

  Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.

  Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

  Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost informați asupra măsurilor suplimentare de biosecuritate care trebuie instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

  ANSVSA supraveghează permanent situația, identifică și implementează toate soluțiile legale pentru a nu fi perturbată activitatea celorlalți agenți economici care-și desfășoară activitatea pe platformă zootehnică Codlea.

  Toate măsurile și acțiunile întreprinse de ANSVSA au scopul de a împiedica răspândirea virusului și astfel, de a proteja industria avicolă din țara noastră.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară