• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție APIA pentru fasole, păstăi și mazăre românească. Plată nouă de 215 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Subvenție cuplată pentru fermierii români, plătită pentru culturi leguminoase. Agricultorii pot cere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o plată de 215 euro/ha dacă cultivă mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi. Plata este cuplată de producția pe hectar și poate fi cumulată cu schemele de bază disponibile pentru fermieri.

    Sprijinul cuplat pentru venit – Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi, intervenția PD-11, poate fi accesat de fermieri din campania 2023. Subvenția cea nouă înlocuiește Sprijinul cuplat pentru leguminoase boabe pentru industrializare, cultura de mazăre boabe și fasole boabe pentru industrializare, care a făcut parte din vechiul exercițiu financiar care s-a încheiat cu campania 2022.

    În acest articol veți afla care sunt condițiile pentru accesarea sprijinului, noutățile schemei și plăți pe hectar până în 2027.

    Subvenția pentru fasole, mazăre și fasole păstăi. Condiții pentru subvenție

    Fermierii trebuie să respecte o serie de condiții obligatorii pentru subvenția acordată culturilor leguminoase. Astfel:

    • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ;
    • Fermierul este beneficiar al plății de bază BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil. Despre condițiile pentru BISS, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar
    • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
    • Fermierul trebuie să utilizeze sămânța certificată, în conformitate cu legislația națională;
    • Fermierul trebuie să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale, stabilite prin legislația națională;
    • În situația în care fermierul are și calitatea de procesator, acesta face dovada procesării prin documente contabile interne.

    Citiți și: Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar

    Subvenția pentru fasole, mazăre și fasole păstăi, Modificări la plata APIA, din 2023 

    În Planul Național Strategic (PNS), Sprijin cuplat pentru venit- Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi introduce pe lista culturilor eligibile și fasolea păstăi. Până în campania 2o22 fermierii au primit banii pe hectar pentru fasole și mazăre pentru industrializare.

    În PNS se precizează că producția medie la fasole a scăzut cu circa 2,5% în anul 2020 față de anul 2015, iar la mazăre boabe cu circa 33% în anul 2020 față de anul 2015. Suprafața la fasole a scăzut cu circa 7% în anul 2020 față de anul 2015, iar la mazăre boabe cu circa 45% în anul 2020 față de anul 2015.

    Sprijinul se justifică pentru a-i încuraja pe producători să cultive aceste specii de leguminoase despre care se știe că sunt mai puțin competitive decât cerealele. Prin acest ajutor se are în vedere diversificarea surselor de proteine și căutarea unei autonomii sporite la nivel de fermă, reprezentând un aspect esențial pentru consolidarea rezilienței fermelor la volatilitatea tot mai mare a prețurilor materiilor prime.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Cantitatea minimă pe hectar, obligatorie pentru subvenție

    Pentru a respectat condițiile de eligibilitate fermierii trebuie să respecte și o cantitate minimă obținută la hectar și valorificată. Astfel, beneficiarii trebuie să livreze cantitatea minimă de 1.900 kg/ha mazăre de grădină şi de 1.000 kg/ha fasole boabe şi de 4.900 kg fasole păstăi la o unitate de industrializare/procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor.

    Dovada livrării cantităţii minime se face pe bază de factură sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol a comercializării producţiei.

    Subvenția pentru fasole, mazăre și fasole păstăi. Avantaje pentru fermierii care aleg să cultive leguminoase

    Sprijinul cuplat la leguminoasele pentru industrializare previne riscul de abandon al acestei culturi, risc generat de faptul că înființarea și prelucrarea acestei culturi este costisitoare. În ultimii ani, fermierii se confruntă cu dificultăți în menținerea competitivității producției, având în vedere evoluția ascendentă a prețurilor inputurilor (motorină, energie electrică și termică, semințe/răsaduri certificate, îngrășăminte și produse de protecția plantelor), cât și situația volatilă a piețelor ca efect al evenimentelor geopolitice și de sănătate publică (2019 – prezent).

    Măsura de acordare a sprijinului cuplat  trebuie avută în vedere pentru leguminoase, întrucât acestea sunt utile ca plante bune premergătoare, fiind prezente în asolamente (diversificarea alternativelor în rotația culturilor).

    Importanța acestor culturi este conferită şi de valoarea lor agronomică pentru că, atât mazărea cât și fasolea sunt plante fixatoare de azot, premergătoare foarte bune pentru majoritatea culturilor, lăsând terenul îmbogățit în substanță organică și azot, curat de buruieni, fără resturi vegetale, cu umiditate suficientă pentru a fi lucrat timpuriu și în condiții bune.

    În rotațiile care includ aceste leguminoase ca plante premergătoare pentru cereale se reduc cantitățile de îngrășăminte, mai ales cele cu azot, cu efecte importante nu numai în reducerea costurilor de producție, dar şi în reducerea poluării cu nitrați şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste aspecte sunt importante, indiferent de sistemul de agricultură practicat, dar mai ales în agricultura ecologică, prin asigurarea azotului necesar.

    Subvenția pentru fasole, mazăre și fasole păstăi. Unde pot vinde fermierii producția

    În România există 6 fabrici care procesează mazăre și fasole cu o capacitate totală de procesare de 30.000 de tone. Producția de mazăre destinată procesării-conserve, este de circa 17.000 tone, iar cea de fasole destinată procesării-conserve, este de circa 12.000 tone. Neacordarea sprijinului pentru aceste culturi ar avea implicații și asupra funcționării acestora, ducând la pierderea unor locuri de muncă, cu efecte din punct de vedere social și economic pentru dezvoltarea zonei.

    În zonele unde se cultivă mazăre și fasole pentru industrializare, zone în care se regăsesc și unități de procesare – la nivelul lunii decembrie a anului 2020, rata șomajului a fost de 7,9% în județul Buzău, de 6,5% în județul Galați și de 5,9% în județul Olt (date Institutul Național de Statistică-INS).

    Adiacent utilizărilor în scopuri alimentare, fasolea, sub diferite forme sau niveluri de prelucrare, are utilizări multiple în tratarea unor afecțiuni, respectiv în industria farmaceutică.

    Subvenția pentru fasole, mazăre și fasole păstăi. Cuantumuri estimate până în 2027

    Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 6.300 ha iar plafonul pentru 2023 este de 1.354.500,000 euro. Plafoanele anuale pentru această intervenție au fost stabilite ținând cont de numărul de hectare și de suma unitară planificată a anului respectiv.

    Suma unitară a fost stabilită în funcție de nevoile acestui sector, astfel încât să compenseze fermierii suficient pentru a menține activitatea (aceasta înseamnă atingerea unei marje pozitive). Datele au provenit dintr-un studiu întreprins de Institutul Național de Economie Agrară, valoarea rezultată în urma calculelor a fost ajustată ținând cont de evoluțiile specifice sectorului în ceea ce privește inputurile și condițiile pieței.

    Cuantumurile estimate pentru plata pe hectar sunt: 215,00 euro/ha în 2023; 230,00 euro/ha în 2024; 233,00 euro/ha în 2025, 237,00 euro/ha în 2026 și 241,00 euro/ha în 2027.

    Pentru campania 2021 fermierii au primit pentru Sprijinul cuplat în sectorul vegetal – leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe un cuantum de 144 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul

    Ultimele știri

    Germania, client fidel al cerealelor din Ucraina. Porumbul, la mare căutare Producții de 100 de tone/ha cu varză semănată direct în câmp. Secretul fermierului: Gintama! Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul!