• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul unui primar despre despăgubiri: ”Nu există cadru legal pentru ajutor de la Primărie sau Guvern”

    Angelica Lefter -

    Legumicultorii afectați de viscol și zăpadă nu pot fi despăgubiți nici de către Primărie, nici de către Guvern, potrivit primarului comunei gălățene Matca, una dintre localitățile unde nămeții au pus la pământ sute de hectare de solarii.

    Este oficial, oamenii din comuna Matca, județul Galați, care au rămas fără solarii acum câteva zile, în urma căderilor de zăpadă și a viscolului, nu vor fi despăgubiți.  Anunțul a venit de la primarul comunei, Marin Gheorghe, care a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook a Primăriei, prin care îi înștiințează, pe de o parte, pe cetățeni că Primăria îi așteaptă cu dosarele de minimis pentru Programul Tomata 2023 pentru a le depune gratuit la Direcția Agricolă Județeană Galați, iar pe de altă parte, că nu există cadrul legal pentru a le oferi vreun sprijin celor care au suferit pagube ale solariilor din cauza zăpezii.

    ”Începând de mâine, Primăria Matca vine în sprijinul dumneavoastră, depunând gratuit dosarele de Minimis către DAJ Galați.
    Acte necesare:

    Din cauza cantităților mari de zăpadă, în comuna noastră s-au înregistrat mai multe pagube în legătură cu structura serelor.
    Ne-am interesat și vă anunțăm că nu există niciun cadru legal de ajutor nici din partea Primăriei Matca, nici din partea Guvernului României.

    În Ordonanța 459 / 78 / 2019 pentru situații de urgență generate de fenomene hidrometeorologice, sunt cuprinse situații de inundații, secetă sau alte accidente, nu și probleme generate de zăpadă abundentă. Mulțumim de înțelegere!”, a transmis conducerea comunei Matca.

    Mai multe solarii din comuna Matca, județul Galați, distruse de viscol și ninsoare (foto: monitoruldegalati.ro)

    Aproape 200 de hectare de solarii, distruse de zăpezi

    Zăpada și viscolul au făcut praf, în comuna Matca, renumit bazin legumicol al țării, aproape 200 de hectare solarii. Legumicultorii din zonă spun că a nins foarte mult acum aproximativ 6 zile, iar zăpada depusă a fost foarte grea, în unele locuri, zăpadă pe solarii ajungând și la doi metri, potrivit monitoruldegalati.ro.

    De altfel, imediat după ce pagubele au fost semnalate, primarul comunei Matca a declarat că nu se știe dacă oamenii vor fi despăgubiți, dar va face tot ce este posibil să găsească o soluție.

    ”După estimările noastre, sunt în jur de 200 de hectare de solarii afectate, unele căzute la pământ de tot, unele cu folia ruptă. Oamenii nu au bani acum ca să repare aceste solarii și să desfășoare activitățile, să își pună culturile. Am fost astăzi și am discutat situația și cu domnul prefect și cu domnul președinte CJ, dar mare lucru nu putem face, datorită că în legea care a fost dată, ordonanță 459 din 2019, nu este stipulată despăgubire și pentru calamități cauzate de zăpadă. Dar nu renunț, mă zbat, vreau să ajung și direct la ministrul Agriculturii, Petre Daea, să vedem ce se poate face pentru oameni”, a spus edilul comunei Matca, Marin Gheorghe.

    Neavând cadrul legal pentru a despăgubi legumicultorii ale căror solarii au fost distruse de zăpadă și viscol, este foarte posibil ca primele legume din spații protejate ajunse pe piață din bazinul legumicol Matca în acest an să aibă prețuri mult mai ridicate.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd