• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start cereri la APIA pentru subvenția de 73 euro la vaci! Acte necesare, termen!

    Roxana Dobre -

    Start cereri la APIA pentru subvenția de 73 euro pe cap de vacă. Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor a fost publicată în Monitorul Oficia de joi, 9 februarie.

    Ordonanța de Urgență a Guvernului OUG nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor, care a fost aprobat măiercuri, 8 februarie, a fost publicată în Monitorul Oficial Nr. 116 de joi și se află în vigoare.

    Conform documentului, perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative este de 30 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adică din data 10 februarie. Cum vineri a fost o zi scurtă de lucru în sistemul bugetar, funcționarii vor începe să primească cererile fermierilor de astăzi, luni – 13 februarie, la toate centrele din țară.

    Schema se aplică pe întreg teritoriul României. Centrele județene/locale sau centrul din municipiul București ale/al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt responsabile cu implementarea schemei.

    Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023. Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 73 de euro/cap vacă adultă, sumă achitată la un curs de 4,9490 lei/euro, adică 361,277 lei/cap.

    Citiți și: Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile

    Cererile pot fi depuse de fermierii care au minim 10 vaci și au livrat lapte

    Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în Baza de Naţională de Date (BND). Fermierii din zona montană fac excepție și pot depune cerere la APIA dacă au minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND.

    În plus fermierii trebuie să fi produs și valorificat lapte în perioada 1 august 2022—31 decembrie 2022.

    Alte condiții de eligibilitate:

    Citiți și: MADR: Ajutor de 73 euro/cap de vacă pentru crescătorii cu minim 10 bovine. Condiții, termen, cerere

    Lista documentelor obligatorii pentru subvenția de 73 euro/vacă

    Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate depun/transmit la centrele județene/locale sau centrul din municipiul București ale/al APIA o cerere de solicitare a ajutorului care cuprinde și declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, însoțită de următoarele documente justificative:

    a) copie de pe buletinul de identitate — BI/cartea de identitate — CI al/a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) al beneficiarului, împuternicire și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
    b) coordonate bancare/trezorerie;
    c) documentul emis de utilizatorii Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor — SNIIA, din care rezultă efectivul de vaci adulte deținut la data de 31 iulie 2022, precum și cel deținut la data de 31 decembrie 2022, în exploatația/ exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă/înscrise în cerere.

    Documente specifice care însoțesc cererea pentru fermierii care au valorificat lapte:

    În cazul altor tipuri de valorificare:

    În situația în care beneficiarii dețin mai multe exploatații de vaci adulte cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale din județe diferite, aceștia depun o singură cerere la centrul județean/local sau centrul din municipiul București al APIA pe raza căruia au sediul social sau își au domiciliul, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului