• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile

    Roxana Dobre -

    Guvernul a aprobat subvenția pentru crescătorii de animale. În ședința de astăzi a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul de creștere al bovinelor, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Noua subvenție are un cuantum de 73 euro/cap de animal.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat Comisia Europeană a aprobat  joi – 19 ianuarie, schema de ajutor în valoare de 44 milioane euro (217,7 milioane de lei) notificată de România pentru sprijinirea crescătorilor de bovine, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

    Despre acest subiect pe larg aici: Vin banii pentru subvenția de 73 de euro, acordată fermierilor cu minim 10 vaci!

    Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea estimată a schemei de ajutor este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete. Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 250.000 euro.

    Fermierii au la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru depunerea cererilor la APIA

    Perioada de depunere este de 30 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a ordonanțe ide urgență, iar termenul de plată este 31 Decembrie 2023. Ordonanța aprobată de Guvern trebuie să fie publicată și în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare iar cererilor se vor depune la APIA.

    „Prin acordarea acestei scheme de ajutor suntem alături de crescătorii de bovine ce au fost afectați de situația dificilă din Ucraina, iar aceste momente grele pe care le traversează zootehnia pot fi depășite prin susținerea vacilor de lapte. Să fim încrezători în posibilitățile noastre și să acționăm împreună pentru dezvoltarea acestui sector deosebit de valoros!”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale Petre Daea.

    MADR: Beneficiarii subvenției și condițiile de eligibilitate 

    Conform comunicatului MADR, beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt crescătorii care dețin vaci de lapte, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice.

    Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească sunt:

    Documentele pe care trebuie să le pregătească fermierii

    Fermierii trebuie să pregătească o serie de documente generale și specifice, care trebuie depuse pentru subvenție astfel:

    Documentele generale sunt:

    Documentele specifice care însoţesc cererea sunt următoarele, după caz:

    -copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puțin până la data de 31 decembrie 2022, precum și documentul sanitar -veterinar pentru valorificare;
    -prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii/documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care a efectuat valorificarea laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;
    -la unitatea proprie de procesare copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, în perioada 1 august – 31 decembrie 2022, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!