• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semne din natură care anunță schimbarea vremii

    Violina Gorcinschi -

    Semne din natură care ne anunță cum se schimbă vremea. Se schimbă vremea sau o să plouă – prognoza bunicilor este de multe ori mai precisă decât cea de la buletinul meteo. O serie de semne ne pot da cu adevărat indicii despre evoluția vremii în zona în care locuim. În acest articol vorbim despre semnele care ne spun când și cum se schimbă vremea.

    Semne din natură care ne spun că se schimbă vremea:

    Majoritatea oamenilor din zonele rurale, care au o relație mai strânsă cu natura și animalele, pot prezice schimbarea vremii. Datorită modificării comportamentului animalelor, dar și al plantelor, ne putem da seama dacă mâine va ploua sau va fi vreme frumoasă. Iată câteva semne din popor care anunță schimbarea vremii.

    Semne care ne spun că se schimbă vremea

    În trecut, fermierii nu aveau acces la tehnologie și la prognoze meteo actualizate permanent. În acest condiții, semnele pe care natura le oferea reprezentau o bază pentru progmarea lucrărilor în câmp. Agricultorii observau cu atenție ce se întâmplă în jurul lor pentru a preconiza schimbările de vreme prin cele mai mici modificări ale comportamentului animalelor și ale stării plantelor. Datorită unei astfel de observații, chiar și astăzi, în secolul al XXI-lea, putem să ne orientăm conform indicațiilor lor.

    vrabiuta in praf
    Vrăbii care se scaldă în praf – ploaie (foto: libertatea.ro)

    Vrăbii care se scaldă în praf sau nisip anunță ploaia

    Dacă vrăbiile se scaldă în praf, acesta este un indiciu al apropierii ploii. Semnul este explicat destul de simplu. Păduchii, care parazitează adesea păsările sălbatice, sunt mai activi atunci când presiunea atmosferică scade, ceea ce, după cum știți, se întâmplă înainte de ploaie. Păsările simt un disconfort și, încercând să scape de mâncărime, se scaldă în praf și nisip și scutură paraziții împreună cu boabele de nisip.

    Pe de altă parte deși se spune că vrăbiile zgomotoase anunță iarna viscol, această credință nu are fundament. De principiu, vrăbiile sunt zgomotoase când se adună într-un stol și încep să comunice.

    Păpădiile își închid florile, iar florile miros mai puternic – semne de ploaie

    Înainte de ploaie, plantele cu flori „se comportă” în două moduri. Acestea secretă mai mult nectar parfumat și atrag insectele polenizatoare, pentru a avea timp să-și împlinească destinul înainte ca picăturile de ploaie să spele polenul. Un astfel de „comportament” poate fi observat la trandafiri, clematite, salcâmi, caprifoi, liliac, cu câteva ore înainte de ploaie (de la 2 la 8 ore pentru diferite plante), aroma lor învăluie tufișurile într-un nor dens.

    Alte plante aleg să își închidă bobocii, anticipând ploaia. Aceasta este o reacție de protecție le permite să salveze polenul de la deteriorare. Așadar, dacă pe timp de vreme senină, o păpădie se deschide larg, gata să elibereze semințe la orice suflare a brizei, iar înainte de ploaie, florile se închid și bilele de puf se transformă în umbrele moi care țin ferm semințele în așteptarea vremii mai bune.

    Cele mai „nehotărâte” plante sunt, de exemplu, trandafirul de casă și cel sălbatic care se manifestă, simultan, în două direcții: emană miros puternic, dar florile se închid.

    Rândunelele zboară jos, iar albinele se ascund în stup – semne de ploaie

    Dacă rândunelele zboară jos, deasupra solului, acesta este un semn sigur al ploii iminente, iar dacă zboară în înaltul cerului, atunci vă puteți aștepta la vreme bună. Comportamentul păsărilor nu are nimic de-a face cu percepția extrasenzorială – pur și simplu prind insecte care plutesc în aer, pe care umiditatea ridicată și presiunea scăzută le coboară la pământ. Și unde este mâncare, sunt rândunele.

    Când se apropie ploaia, albinele preferă să rămână în stupi, deoarece aripile lor din aerul umed devin și ele mai grele și devine mai dificil să zboare. În plus, multe flori, așa cum știm deja din semnul precedent, și-au închis oricum bobocii și nu vor da nectar.

    o pisica care doarme
    Pisicile care își acoperă nasul – ploaie (foto: thewildest.com)

    Când pisica își acoperă nasul cu lăbuța în timpul somnului e semn că vin temperaturi scăzute

    Se pare că pisicile domestice au abilități remarcabile în meteorologie. Se crede că mustățile și urechile lor sensibile le ajută în acest sens pentru că determină cu exactitate modificările presiunii atmosferice și ale umidității aerului. În funcție de comportamentul pisicii și de postura acesteia în timpul somnului, putem presupune ce fel de fenomene meteorologice ne așteaptă în ziua următoare.

    Dacă o pisică doarme pe spate, întinsă impunător și întinzându-și labele, acest lucru prevestește vreme caldă și senină.

    Dacă animalul tău de companie s-a ghemuit într-o minge și și-a ascuns nasul în lăbuțe sau s-a acoperit cu coada, așteaptă-te la temperaturi scăzute, deoarece, în această poziție, mustățile încearcă să se încălzească. În acest caz, pisica va alege și un loc în care să se odihnească la căldură – mai aproape de calorifere, șemineu sau lângă proprietar.

    Pisica, care de obicei merge din proprie inițiativă în aer liber, refuză să iasă afară, simte clar apropierea ploii. Uneori, i se face sete și vrea să mestece iarbă (sau plante de cameră).

    Lăcustele zgomotoase sunt semn de vreme caldă în ziua următoare

    Lăcustele scot sunete excesiv de puternice în serile calde înainte de zilele senine, iar înainte de vremea rea, sunetul devine surd și abia poate fi auzit. Explicația este una chiar științifică: la umiditate scăzută și presiune ridicată, undele sonore circulă mai bine, în timp ce aerul umed atenuează orice sunet.

    Păianjenii sunt, de asemenea, buni prezicători ai vremii. S-a observat că înainte de ploaie, păianjenii nu se târăsc din adăposturile lor, nu țes plase noi și nu le repară pe cele vechi. Dar dacă seara observați un păianjen ”ocupat”, așteptați-vă la vreme bună mâine.

    o broasca in apa
    Broaștele care stau în apă – vreme caldă (foto: frogpets.com)

    Când broaștele nu vor să iasă din apă este semn de vreme caldă

    Broaștele sunt un barometru viu. Prin comportamentul lor este ușor de prezis o schimbare a vremii. Dacă din cel mai apropiat lac se aude un croncăit vesel, atunci a doua zi puteți planifica în siguranță o lucrarea agricolă pentru că nu se așteaptă vreme rea.

    Dacă broaștele nu ies din apă decât cu capul, atunci vremea va fi foarte caldă. Pielea broaștelor evaporă rapid umezeala și se poate usca la soarele puternic, așa că preferă să petreacă zilele fierbinți în apă.

    Înainte de apariția vremii ploioase, broaștele vor ajunge de bunăvoie la țărm pentru a prinde muștele care zboară jos, deasupra solului.

    apus rosu de soare
    Apusurile roșiatice – vreme rea (foto: plus.maths.org)

    Nori la înălțime – vreme bună. Apus roșu – vreme rea

    Norii cumuluși ușor și înalți pe cer anunță vreme senină – se explică prin faptul că umiditatea încă nu a fost acumulată. Absorbind vaporii de apă emanați de pe sol și de pe luciul apei, norii cresc în lățime. Aerul cald și umed din nori se ridică mai sus și se răcește în troposferă, transformându-se în picături. Astfel de nori devin cumulonimbus, întunecați, care aduc precipitații.

    Cu cât norul este mai puternic pe verticală, cu atât este mai probabil să plouă sau chiar să pice grindină.

    Cerul roșu la apus este un semn ce anunță vreme cu vânt, nefavorabilă. Doar cele mai lungi unde luminoase (care sunt roșii) ale radiației solare străbat aerul umed și dens.

    Bruma pe copaci este semn de viscol

    Dacă vara insectele, plantele, păsările reacționează la o creștere a umidității aerului și la o schimbare a presiunii, atunci iarna avem mult mai puține astfel de ajutoare – „barometre”. Prin urmare, vă puteți concentra asupra fenomenelor atmosferice vizibile – de exemplu, înghețul. Potrivit credinței populare, înghețul prevestește un viscol, care va fi o consecință logică a unei scăderi puternice a temperaturii. Cunoscătorii susțin că bruma abundentă, pufoasă, cade atunci când se apropie înghețuri severe, iar bruma slabă indică încălzire și o posibilă furtună.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!