• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câte albine sunt într-un stup. Metode de numărare

    Roxana Dobre -

    Câte albine sunt într-un stup reprezintă o întrebare pe care și-o pun apicultorii mai ales în anii grei când se confruntă cu depopulări masive. Există mai multe metode de a număra câte albine avem în stup, dar important este și ce tip de albine sunt într-un stup, nu doar numărul lor.

    Din mai multe motive apicultorii doresc să știe câte albine sunt într-un stup, fie pentru a determina familia de albine, fie pentru a completa cu puiet pierderile pe care aceasta le poate înregistra în anumite perioade ale anului. Chiar și un apicultor experimentat nu poate da o cifră exactă din estimări. Mai mult, sub influența anumitor factori, acest număr înregistrat spre exemplu la intrarea în iarnă este în continuă schimbare. Dar, deținând o anumită tehnică, puteți calcula numărul aproximativ de albine pe stup, ceea ce vă va ajuta la diversele calcule pe care le faceți per stupină.

    Numărul de albine dintr-un stup în funcție de anotimp

    Numărul de albine din stup în fiecare anotimp

    Există mai multe metode de a afla câte albine sunt într-un stup. Sigur, veți avea o aproximație a numărului de albine, astfel încât să știți câtă miere veți avea, dar și ce cantitate de hrană sau de tratamente să puneți în stup.

    Răspunsul la întrebarea câte albine sunt într-un stup depinde și de anotimp întrucât efectivul familiilor fluctuează de-a lungul unui anului.

    Cele mai multe albine sunt într-un stup pe timpul culesului, când putem avea un număr de aproximativ 80.000 de albine la un stup, o matcă și sute de trântori.

    O colonie bine organizată ajunge vara, în vârf de sezon, la 120.000 de albine, incluzând aici puietul și trântorii, iar 30.000 – 50.000 de albine sunt culegătoare.

    După ce se încheie culesul, este vizibilă o scădere a numărului de albine – o parte sunt epuizate și mor. Toamna, numărul de albine din stup se reduce la circa 30.000 – 40.000 de albine, deci cam jumătate față de populația din vară.

    Iarna, efectivul de albine din stup scade și mai mult și putem avea între 20.000 și 25.000 de albine pe stup. În sezonul rece nu mai avem nici trântorii care sunt alungați încă de toamna pentru că familia de albine se pregătește de iernare și nu dorește să-i mai susțină cu hrană.

    Metode pentru a număra câte albine sunt într-un stup

    Metode pentru a număra câte albine sunt într-un stup

    Având în vedere că în interiorul unui stup sunt mii de albine mici, cum numără apicultorii numărul de albine? Există mai multe metode care pot fi folosite pentru a estima numărul aproximativ de albine, dar pot exista variații, de exemplu, în funcție de anotimp și metoda utilizată.

    Metoda 1 de numărare a albinelor din stup

    Prima metodă de numărare a albinelor dintr-un stup pornește de la rame. O ramă are 6.600 de celule, câte 3.300 de celule pe fiecare parte. Dacă luăm în calcul că o albină are o lungime de circa 1,5 centimetri, ea corespunde cu dimensiunea a 3 celule.

    Până la 1.100 de albine pot fi găzduite pe fiecare parte a unei rame, 2.200 de albine în total pe o ramă. Înmulțiți acest număr cu cel al ramelor. Dacă aveți zece rame, puteți estima o populație de 22.000 de albine adulte, fără a include aici și larvele.

    Metoda 2 de numărare a albinelor din stup

    Cea de-a doua metodă de estimare a numărului de albine dintr-un stup este după criteriul greutății. Primul pas este de a știi cât cântărește stupul gol, cu tot cu rame. Apoi se cântărește stupul cu albine înăuntru.

    Diferența dintre cele două greutăți măsurate vă va da masa totală a albinelor. Ea se împarte la greutatea medie a unei albine, care diferă în funcție de rasa acesteia.

    Puteți lua o greutate medie a unei albine lucrătoare la 100-110 mg sau puteți cântări înainte o albină medie din stupul dumneavoastră. Este drept că veți avea nevoie de un cântar cu precizie ridicată pentru a obține o estimare cât mai apropiată de numărul de albine din interiorul stupului.

    Metoda 3 de numărare a albinelor din stup

    A treia metodă de a afla câte albine sunt într-un stup este o metodă mai minuțioasă.  Cercetătorii din cadrul Universității Arizona, catedra Colegiului de Agricultură și Științe ale Vieții, au prezentat o formulă de calcul pentru numărul de albine dintr-un stup.

    Formula amercianilor are la bază numărul mediu de albine care părăsesc în fiecare zi stupul pentru a se hrăni în fiecare zi (se estimează că circa o treime), numărul mediu de zboruri pe zi ale unei albine și timpul petrecut afară pentru hrană.

    Astfel, rezultă următoarea formulă de calcul pentru numărul albinelor dintr-un stup:

    N = 3 x (f/0,0138)

    unde :
    N = numărul de albine din stup
    f = numărul de albine văzute că părăsesc stupul într-un minut

    Spre exemplu, dacă se estimează, prin observație, că 150 de albine care părăsesc un stup într-un minut, atunci, pe baza formulei de calul, rezultă că în acel stup sunt circa 32.600 de albine în stup (150/0,0138 x 3).

    Constanta formulei de calcul, la valoarea de 0,0138, reprezintă timpul mediu petrecut în căutarea hranei pentru o colonie medie de albine într-o zi și că această valoare se va schimba de fapt considerabil în funcție de cantitatea de hrană disponibilă, condițiile meteorologice și așa mai departe.

    Tipuri de albine în stup, în funcție de activitate

    Tipuri de albine în stup, în funcție de activitate

    Un alt aspect important legat de efectivul de albine din stup este tipul acestora. Albinele se pot împărți în diferite categorii în funcție de rolul pe care îl au în comunitatea stupului.

    Într-un stup avem un singur roi de albine în cadrul căruia principalele tipuri de albine sunt matca sau regina, albinele lucrătoare și trântorii.

    Iată care sunt tipurile de albine în funcție de activitate

    După ce au trecut de etapa coconului (aproximativ 3 săptămâni), albinele sunt  pregătite să primească sarcini în stup. Chiar și până atunci, de la a cincea până a 15-a zi de viață, albina nu doar mănâncă, ci face și curățenie, ordine.

    Albinele doică curăță celulele de unde a ieșit puietul și se ocupă de hrănirea larvelor de puiet. Albina doică intră în suita mătcii, dar doar temporar.

    Albina lucrătoare petrece o perioadă și ca doică, apoi primește alte atribuții în stup. Pe perioada culesului i se dezvoltă glandele ceriere, cu care va produce ceară pentru construirea fagurilor. Tot ea pregătește rezerva de hrană din stup, păstura, pe care o prepară îndesând capul ghemotoacele de polen aduse de culegătoare. Albina lucrătoare este cea care evaporă și îmbogățește nectarul depozitat în celule pe care îl transformă în miere. O albină lucrătoare poate trăi între 35-40 de zile și 6-9 luni, în funcție de sezon și de nivelul de muncă depus.

    Din categoria albinelor lucrătoare avem albinele sacagite – care aprovizionează stupul cu apă. Cel mai mult este nevoie de apă în perioada creșterii puietului, primăvara, cînd se folosește pentru a se dilua rezervele de miere pentru hrănirea puietului, dar și vara, când este arșiță și cu ajutorul apei se face și climatizarea stupului. În timpul culesului se reduce numărul albinelor sacagite. O astfel de albină aduce până la 50 mg de apă la un zbor, iar în medie o cantitate de 25 mg. Efectuează între 50 și 70 de zboruri într-o zi, numărul maxim de zboruri fiind de 144.

    Albina culegătoare este cea care activează în afara stupului. Ea pleacă în căutare de nectar, polen și apă.

    Matca sau regina este cea mai mare albină din stup. Este singura care depune ouă pentru a dezvolta colonia. Matca emite mereu feromoni pentru a-și semnala prezența în stup. Când nivelul acestor feromoni scade sau dispare, albinele doici pregătesc clădirea celulelor de botci și să le hrănească special pentru înlocuirea mătcii. O singură matcă depune până la 3.000 de ouă pe zi, timp în care este atent îngrijită și hrănită de albinele lucrătoare din suita ei. O regină poate trăi până la 8 ani și este activă pe toată perioada vieții.

    Trântorii au singurul rol de a fecunda matca. Împerecherea se petrece în afara stupului, în aer, la 10-15 metri înălțime, iar după aceea trântorii mor. O singură regină se împerechează cu mai mulți trântori. Durata medie de viață a trântorilor este între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.

    De ce este important numărul albinelor din stupi

    Sunt o serie de motive pentru care apicultorii ar trebuie să estimeze populația de albine din stupina lor. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune 5 motive pentru care numărarea albinelor este utilă în orice sezon:

    Vom putea estima cantitatea de miere

    Estimarea numărului de albine adulte poate ajuta apicultorii să aibă o idee despre posibila capacitate de producție de miere. Producția de miere pentru orice număr dat de albine se mărește pe măsură ce populația coloniei crește. De exemplu, în timp ce 4 colonii cu 15.000 de albine fiecare produc 100 de kilograme de miere, o colonie cu 60.000 de albine va produce mai mult de 150 de kilograme de miere.

    Vom știi potențialul de polenizare

    Unii apicultori vând servicii de polenizare. Chiar dacă în țara noastră acest serviciu este mai rar întâlnit, apicultorii făcând gratuit schimb cu fermierii de ”servicii”, pentru a avea o idee despre numărul de polenizatori sau albine ”muncitoare” (cele mai numeroase albine din colonie) poate da o idee despre capacitatea de polenizare și despre câți stupi vor fi necesari în funcție de dimensiunea câmpului și culturile pentru care se face polenizarea.

    Putem monitoriza sănătatea familiilor de albine

    De asemenea, poate servi pentru a-l asigura pe apicultor că colonia produce în mod sănătos mai multe albine muncitoare și, de exemplu, la compararea înregistrărilor înainte și după un roi pentru a estima câte albine au fost pierdute.

    Se pot colecta date statistice sau pentru cercetare

    Cunoașterea numărului de albine dintr-un stup poate fi, de asemenea, utilă pentru oamenii de știință atunci când organizează experimente, deoarece acest lucru asigură că toate grupurile de studiu sunt egale ca mărime, pentru a se asigura că pot fi făcute comparații corecte.

    Ne satisfacem o pură curiozitate

    Noi, oamenii, suntem pur și simplu curioși, nu-i așa? Întrebarea poate să ne vină în minte pentru niciun alt motiv decât că suntem un pic curioși. Păi de ce nu?

    Durata de viață a unei albine

    Cât trăiește o albină

    Cât trăiește o albină este o informație care vă ajută să cunoașteți mai bine viața din stup și ciclicitatea acesteia.

    Albina care are speranța de viață cea mai mare este regina care poate trăi până la 8 ani, dar de obicei are o viață de 2-4 ani. Pe măsură se îmbătrânește, ea este tot mai puțin fertilă, iar albinele lucrătoare trebuie să crească o nouă regină odată cu relocarea ulterioară a unei părți a familiei într-un alt loc.

    Durata de viață a albinelor lucrătoare, este, în medie de 40 de zile. Sunt cazuri în care, din cauza epuizării, mor mai repede. Albinele moarte sunt înlocuite de altele tinere, dar nu este clar dacă această suplinire se face într-un raport de 1 la 1.

    Un trântor poate trăi între 2 și 8 săptămâni, în funcție de sezon.

    În final, subliniem pentru cei interesați doar de câte albine sunt într-un stup, că informația despre viața acestor minunății este complexă, la fel ca și produsele apicole pe care acestea ni le oferă.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!