• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine sabotează o lege pentru crescătorii de animale? Senatorul George Scarlat a făcut anunțul!

    Angelica Lefter -

    O lege benefică pentru zootehnie și care ar rezolva numeroase probleme în comunitățile rurale este sabotată la nivelul Parlamentului României. Actul normativ pentru înființarea parcurilor agrozootehnice nu este dorit de anumiți primari, a dezvăluit senatorul George Scarlat, președinte al Comisiei de agricultură din Senat – Parlamentul României.

    Legea Parcurilor Agrozootehnice rămâne o propunere legislativă  care ar putea echilibra balanța comercială și stimula creșterea animalelor în cazul fermelor mai mici. George Scarlat, Președintele Comisiei de Agricultură din Senat, a explicat pe larg ce implică legea, al cărui inițiator este, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Legea Parcurilor Agrozootehnice a fost inițiată de senatorul George Scarlat

    În cadrul emisiunii Agrostrategia, senatorul George Scarlat a  menționat câteva dintre proiectele de legi la care lucrează, iar despre propunerea legislativă amintită a spus că este ”îmbrățișată” de unii edili, dar neagreată de alții pentru că ar însemna obligații în plus pentru administrația publică locală.

    ”În primul rând am o propunere legislativă privind constituirea și funcționarea parcurilor agrozootehnice. Am mai vorbit de ele, Senatul este Cameră decizională, pe puține acte normative suntem Cameră decizională – suntem comisie coraportoare cu Comisia de Administrație. Aici încă mai am o bătălie cu Asociația comunelor. Sunt primari care îmbrățișează această idee, mai mulți dintre ei nu și-ar dori-o pentru că înseamnă un disconfort și înseamnă anumite obligații pentru administrația publică locală”, a declarat George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură din Senat.

    Fermele zootehnie vor avea o zonă dedicată, la 1.500 de metri distanță de localitate

    Legea Parcurilor Agrozootehnice presupune un spațiu dedicat fermelor, cu alte cuvinte fermierii mici vor putea primi de la primării un hectar de teren în concesiune, fie din proprietatea Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) sau din terenurile care aparțin Agenției Domeniilor Statului (ADS) dacă sunt disponibile, pentru dezvoltarea fermelor. Parcurile Agrozootehnice ar urma să fie administrate exclusiv de primării, după cum arată proiectul de lege.

    ”În linii mari, ca să înțeleagă fermierii, vorbim de acea zonă respectând toate normele și legile în vigoare cu privire la sănătatea populației astfel încât să nu mai dezvoltăm o fermă, că discutăm de o fermă, de exemplu păsări, că discutam de mediu mai devreme și impact, le administrez la pachet, pe principiul parcului industrial. Nu neapărat să atingem acest deziderat de parc agroindustrial în fiecare localitate, vă dați seama că ar fi ideal, ceea ce nu se poate. Dar dacă vom reuși, pe puțin, în câteva localități ca și model…”, a punctat George Scarlat, Președintele Comisiei de Agricultură din Senat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00.

    După aprobarea Camerei Deputaților și Senat, care este for decizional, Legea Parcurilor Agrozootehnice va putea intra în vigoare imediat ce este promulgată de președintele Klaus Iohannis și a apărut în Monitorul Oficial (MO).

    Parcurile agrozootehnice trebuie să aibă o suprafață compactă de minim 5 hectare, în ele putând exista mai mulți rezidenți. Terenurile concesionate vor fi primite de fermieri cu obligația ca exploatația să fie mutată la minim 1.500 de metri distanță de ultima casă din sat pentru a-și desfășura activitatea. Totodată, nu se poate concesiona mai mult de 1 hectar per beneficiar, mai arată proiectul de lege.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: George Scarlat, Senator (13.02.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!