• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor: ”Mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără”

    Angelica Lefter -

    Mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără, spune un apicultor care trage un semnal de alarmă privind criza în care se afundă sectorul apicol românesc.

    România are din ce în ce mai puțini producători de miere, iar piața a devenit suprasaturată de miere ieftină din import. Unul dintre primele târguri ale mierii ale anului 2023, desfășurat la Târgu Mureș, a relevat din plin acest aspect prin prisma participării unui număr mai mic de apicultori.

    Târgul apicol Târgu Mureș 2023, ajuns la cea de-a VII-a ediție, s-a desfășurat, anul acesta în perioada 11-12 februarie, la Kaufland, în zona Gării, potrivit BIA Partner Events.

    Deși este un loc tradițional unde are loc anual întâlnirea producătorilor de miere cu producătorii de ceară, rame, faguri pentru stupi, echipamente și utilaje specifice meseriei, doar 30 de expozanți s-au reunit la acest sfârșit de săptămână, potrivit Rador, citat de profit.ro.

    Importurile de miere ieftină din China și Ucraina au inundat piața românească

    Costi Bodescu, reprezentantul BIA Partner Events, a menționat că problemele din ultima perioadă legate de schimbările climatice, boli și dăunători ai albinelor, prețul mic al mierii și importurile din China și Ucraina, îi determină pe unii producători să renunțe.

    ”Sunt cu ceară șase expozanți, cu rame sunt vreo patru, cu echipamente și utilaje sunt undeva la 15 și cu miere sunt trei expozanți. Este o problemă pentru apicultori, legată și de schimbările climatice, și de bolile și dăunătorii albinelor, care fertilizează cu chimicale în tratarea culturilor și care afectează albinele, o altă problemă. Anul trecut prețul mierii a fost foarte mic, mulți apicultori nu au vândut mierea la angros. O parte dintre angrosioști s-au orientat să aducă și miere din alte țări la preț mai mic, și de prin Ucraina și de prin China”, a punctat Costi Bodescu.

    Piața mierii din România, blocată din cauza scăderii puterii de cumpărare a românilor

    La rândul său, George Dorin, care deține un magazin cu specific apicol în Brașov, a remarcat scăderea numărului de clienți.

    ”Așteptăm apicultorii să-și cumpere cele necesare pentru începerea sezonului, hrană, suplimente, scule, afumătoare, mănuși, măști, tot necesarul. Și se vinde mai puțin ca anii trecuți, dar trebuie să fim prezenți. Văd că situația nu e roz, pentru că mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără. Nu se cumpără, nu sunt bani, omul nu se mai dezvoltă, nu vine să cumpere și nu mai au proiecte. Am mai fost la târgul acesta și înainte de pandemie, și cred că era un pic mai viu, iar asta se vede la nivel național. Odată ce în Occident există apicultură la nivel profesional, sperăm să fie un domeniu care va supraviețui și la noi”, a declarat George Dorin, patronul unui magazin cu specific apicol.

    Cea mai bună miere s-a vândut cu 120 de lei kilogramul, la Târgul apicol din Târgu Mureș

    Mierea este căutată mai ale pentru beneficiile sale, iar la Târgul Apicol din Târgu Mureș cei care au trecut pragul au fost îndeosebi persoane de vârsta a doua și a treia. Mierea de calitate s-a vândut cu prețuri între 50 și 120 de lei kilogramul.

    Pentru cei interesați, până la finalul anului își vor mai deschide porție aproximativ 17 târguri apicole în țară, printre care cele mai renumite, la Câmpina, Arad, București sau Iași.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!