• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marii retaileri germani au scăzut prețul lactatelor. Un litru de lapte – 6 lei, pachetul de unt – sub 8 lei

    Angelica Lefter -

    Piața laptelui a intrat într-un cerc vicios din care cel mai mult au de pierdut fermierii. În Germania, produsele lactate au devenit mai ieftine, după ce marii comercianți cu amănuntul au redus drastic prețurile.

    La rândul lor, multe fabrici de lapte au scăzut semnificativ prețul pentru laptele brut plătit fermierilor. Doar în luna ianuarie a fost o scădere de până la 15 cenți, potrivit Agrarheute.com.

    Analiștii spun că prețurile laptelui ar putea continua să scadă

    Doi mari retaileri germani și-au redus semnificativ prețurile la lapte. Discounterul Norma și-a redus prețurile cu până la 20 la sută în februarie. Anterior, Aldi și-a redus drastic prețurile la diferite produse lactate.

    Acestea includ, de asemenea, produsele lactate organice și chiar înlocuitorii de lapte (lapte de ovăz). Sub presiunea masivă din partea comercianților cu amănuntul, fabricile de lapte și-au redus prețurile de cumpărare pentru lapte crud cu până la 15 cenți în ianuarie, iar scăderea s-ar putea accelera.

    Conform unui ziar de profil, ”Lebensmittelzeitung”, mulți retaileri doresc să-și renegocieze contractele cu fabricile de lapte. Motivul pentru aceasta sunt prețurile din comerțul cu ridicata european și de pe piața mondială, care au scăzut semnificativ de ceva vreme, care exercită o presiune masivă asupra prețurilor la nivelurile comerciale din întreg lanțul.

    Volumul laptelui a crescut și în ultima perioadă din cauza prețurilor ridicate de producător, în timp ce vânzările s-au micșorat sau scad considerabil din cauza prețurilor ridicate de consum la produsele lactate.

    Prețurile mari la lapte, practicate anterior, au dus la o supraproducție

    Asociația industriei laptelui (MIV) afirmă că prețurile mari la lapte au făcut ca producția să crească încă din toamnă, astfel că în ultima perioadă a fost disponibil suficient lapte crud în Europa și în întreaga lume.

    În acest context, Aldi a redus și prețurile pentru laptele integral organic și laptele pentru bunăstarea animalelor cu conținut integral de grăsime la 1,35 euro, echivalentul a 6,61 lei, față de 1,45 euro anterior, echivalentul a 7,10 lei.

    Laptele organic cu conținut scăzut de grăsimi și laptele de la vaci cu bunăstare ridicată, în discounterul Aldi Süd, nu mai costă momentan 1,35 euro, adică 6,61 lei, ci numai 1,25 euro, adică 6,12 lei.

    Prețul pentru laptele de fân organic a fost, de asemenea, redus semnificativ cu 10 cenți la 1,49 euro, echivalentul a 7,30 lei.

    Aldi a redus anterior prețurile la unt pentru pachetul de 250 grame la nivel național (ALDI Nord și Sud) la 1,59 euro, ehivalentul a 7,79 lei. Înainte, untul costa 1,99 euro la Aldi, adică 9,75 lei.

    Reducerea prețurilor la lapte, o cale de ieșire din criză

    Lanțul german de alimente Norma a anunțat și reduceri drastice de preț pentru produsele lactate. Clienții pot cumpăra acum un litru de lapte cu 10 și 24 de cenți mai ieftin decât înainte. Într-un comunicat de presă, Norma a anunțat o listă lungă de reduceri de preț pentru produsele lactate selectate.

    Laptele integral bio proaspăt și laptele organic de pășune costă acum 1,35 euro la Norma, echivalentul a 6,61 lei, adică cu 10 cenți mai puțin decât înainte.

    Laptele cu conținut integral de grăsimi a fost redus la 1,35 euro, adică 6,61 lei față de precedentul preț de 1,45 euro, adică 7,10 lei.

    La Norma, laptele proaspăt de fermă Landfein cu 3,8% grăsime nu mai costă 1,45 euro, echivalentul a 7,10 lei, ci 1,35 euro, adică 6,61 lei.

    Laptele UHT ca lapte integral și cu conținut scăzut de grăsimi a fost, de asemenea, redus cu 10 cenți.

    Băutura organică din ovăz de la Norma costă acum 95 de cenți în loc de 1,19 euro anterior, adică între 4,65 lei și 5,83 lei.

    Reprezentanții industriei de lactate din Germania se așteptau la o scădere a prețurilor

    Observatorii pieței și asociația industriei lactatelor s-au așteptat la scăderea prețurilor. Un motiv este creșterea puternică a livrărilor de lapte din cauza prețurilor record de producător.

    Asociația Industriei Lactate se așteaptă la noi reduceri de preț pe parcursul anului. În ianuarie, unele fabrici de lapte și-au redus prețurile de plată cu până la 15 cenți.

    La începutul Săptămânii Verzi, asociația industriei lactatelor a atras atenția asupra evoluției actuale și asupra consecințelor recentei creșteri puternice a prețurilor de consum asupra vânzărilor. De asemenea, cererea consumatorilor, care sunt foarte sensibili la preț din cauza inflației, a scăzut considerabil.

    ”Comportamentul consumatorilor poate fi văzut clar din exemplul pieței ecologice: consumatorii germani renunță din ce în ce mai mult la produsele ecologice de calitate și valoare adăugată, chiar și cu etichete private. Incertitudinea și creșterea prețurilor în toate domeniile vieții sunt motive pentru aceasta. Clienții din țară și din străinătate cer mai puțin, consumatorii se rețin. Sunt de asemenea posibile noi scăderi ale exporturilor. Recent, prețurile de pe piața mondială au scăzut semnificativ. Evoluția prețului laptelui pentru 2023 va urma piața, și astfel oferta și cererea”, a confirmat MIV, reprezentanți ai industriei laptelui din Germania.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului