• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Diareea la purcei: cauze, simptome, tratament

    Violina Gorcinschi -

    Diareea la purcei și porci adulți  – cauze, prevenire, tratament. Care sunt cauzele care pot provoca diaree la porci, dar și care sunt tratamentele, remediile pentru această problemă de sănătate a afectivului de suine, vă prezentăm în acest articol.

    Diareea la porcine poate fi periculoasă pentru porcii adulți, dar mai ales pentru cei tineri, cum ar fi purceii abia fătați. Cauzele acestei afecțiuni pot fi multiple, iar tratamentul diferă în funcție de acestea. Acest articol prezintă informații importante despre diareea la purcei, cum ar fi cauzele, simptomele, măsuri de prevenire și cum poate fi tratată.

    un purcel in cotet
    De ce au porcinele diaree (foto: wattagnet.com)

    Diareea la purcei – cauze

    Deși diareea este frecventă, aceasta poate fi o afecțiune medicală separată sau un simptom care indică probleme de sănătate mai grave. Înainte de a începe tratamentul pentru diaree la porci, ar trebui să aflați cauza acestei boli. Există numeroase cauze pentru care porcii pot avea diaree:

    Diaree la purcei – cauze: condițiile de creștere

    Condițiile de creștere ale porcilor necorespunzătoare standardelor sanitare. Dacă este prea frig în hambar, imunitatea adulților și, cu atât mai mult a purceilor mici, scade rapid. Acest lucru poate face ca corpul porcilor să fie atacat de diverse infecții, inclusiv de cele intestinale. Curățenia rară sau superficială a hambarului poate provoca, de asemenea, diaree la purcei. Într-adevăr, în doar câteva ore, un milion de bacterii și microbi periculoși se dezvoltă în fânul pătat cu fecale de porc. Așternutul de pe podea trebuie schimbat în mod regulat, deoarece se murdărește.

    Diaree la purcei – cauze: apa

    Apa murdară provoacă, de asemenea, diaree la purcei și porci. Nu este recomandat să udați întregul efectiv și, în special, purceii mici, cu apă dintr-o sursă neconfirmată.

    Diaree la purcei – cauze: paraziți intestinali

    Paraziții intestinali sunt deosebit de periculoși pentru puii nou-născuți. De obicei, purceii se infectează cu helmintii în timpul mersului, deci este necesar să se monitorizeze curățenia nu numai în hambar, ci și în zona accesibilă pentru plimbarea porcilor. Diareea cauzată de paraziți la porci nu este atât de ușor de tratat: viermii trebuie identificați și sunt greu de găsit. Când remediile obișnuite pentru diaree nu dau efect, ar trebui să transmiteți urgent fecalele porcilor pentru analiza helmintilor. Porcii de două până la patru luni pot muri cu ușurință din cauza viermilor, deoarece paraziții sunt foarte toxici, otrăvesc puternic corpul slab al porcului.

    Diaree la purcei – cauze: boli infecțioase

    Bolile infecțioase nu apar din nicăieri. Când purceii cu vârsta mai mică de 2 luni au diaree, este posibil ca sursa să fie o boală latentă la mamă. O scroafă care a contractat o boală infecțioasă târziu în timpul sarcinii, transmite infecția purceilor înainte ca aceștia să se nască. Deoarece imunitatea mamei nu a făcut față infecției, corpul scroafei nu a dezvoltat anticorpi, iar bebelușii sunt lipsiți de apărare împotriva bolii. Dacă tratamentul diareei la purcei în sine nu funcționează, este necesar să aveți grijă de sănătatea scroafei sau să înțărcați bebelușii de la mama lor, deoarece aceștia primesc o nouă doză de infecție în lapte în fiecare zi.

    Diaree la purcei – cauze: boli interne

    Porcii pot avea aceleași boli interne ca și oamenii. În cazul diareei la un animal adult sau la purcei în vârstă de trei până la patru luni, pot fi suspectate inflamații intestinale, probleme hepatice, biliare sau stomacale. De obicei, astfel de boli pot fi identificate prin apariția scaunului (fragmente alimentare nedigerate, prezența mucusului, dungi de sânge în scaun, decolorare). Purceii care tocmai se nasc au rareori defecte congenitale ale organelor interne, care se manifestă, în primul rând, prin diaree. Tratamentul în astfel de cazuri nu ajută, din păcate.

    Diaree la purcei – cauze: alimentația

    O dietă dezechilibrată provoacă, de asemenea, diaree la porci. Purceii cărora li se schimbă dieta doar cu alimente grosiere reacționează adesea cu diaree. Atât iarba proaspăt tăiată, cât și alimentele noi pot provoca tulburări de stomac la animalele tinere. Nu uitați că porcii adulți sunt predispuși la supraalimentare – trebuie să monitorizați constant mărimea „porțiilor”. Diareea de la o dietă dezechilibrată nu este deosebit de periculoasă. De regulă, o astfel de diaree nu trebuie tratată – digestia purcelușului este normalizată imediat după corectarea nutrițională.

    Diaree la purcei – cauze: intoxicații

    Intoxicația la porci și purcei (diaree bacteriană) nu este neobișnuită. Porcii mănâncă adesea orice. Prin urmare, crescătorii trebuie să păstreze ordinea în hambar, să curețe alimentatoarele de furaje din timp și să schimbe, în mod regulat, apa. Intoxicația este deosebit de periculoasă pentru porcii mici – fără tratament, aceștia pot muri rapid de diaree.

    Diaree la purcei – cauze: otrăvire

    Substanțele toxice și otrăvitoare sunt cea mai rară, dar foarte periculoasă, cauză a diareei la purcei. Porcii sunt curioși, gustă imediat orice obiect străin. Este necesar să vă asigurați că nu există otrăvuri, îngrășăminte, substanțe chimice și medicamente în hambarul cu purcei sau pe traseul în care se plimbă. Porcii tineri pot fi otrăviți chiar și cu vopsea veche, motiv pentru care nu se recomandă vopsirea și lăcuirea plăcilor pe podeaua și gardul hambarului.

    Atenţie! În caz de otrăvire cu toxine sau alimente de calitate slabă, porcului, cât mai curând posibil, trebuie să i se administreze un sorbent (cărbune activ sau alb, medicamentul Enterosgel). Medicamentul va lega substanțele toxice și le va elimina în siguranță din corpul porcului.

    Diareea la purcei – riscuri

    Este imperativ să tratați diareea la purcei, aceasta nu este o problemă care va dispărea fără tratament. Diareea este o afecțiune periculoasă care, în unele cazuri, poate duce la moartea nu numai a animalelor tinere, ci a întregii populații de porci adulți.

    Diareea nu este o boală de sine stătătoare, ci doar un simptom al unei anumite abateri în activitatea corpului. Înainte de a trata stomacul supărat al purceilor, trebuie să aflați cauza.

    Diareea este foarte insidioasă, deoarece în doar câteva ore poate duce la moartea unui porc mic. Această afecțiune este cu atât mai periculoasă, cu cât masa animalului este mai mică, bebelușii murind foarte repede. Crescătorii au la dispoziție, de regulă, câteva zile pentru a salva un porc adult și puternic de diaree.
    Diareea severă, agravată de vărsături și febră mare, duce la eliminarea rapidă a lichidului din organism. Împreună cu apa, sărurile și mineralele valoroase părăsesc corpul purcelului, fără de care munca organelor vitale (inimă, sistem nervos, creier) este imposibilă.

    Deshidratarea, împreună cu intoxicația, determină moartea în masă a porcilor. Tratamentul diareei în stadiile incipiente ar trebui să vizeze restabilirea echilibrului de sare și alcalin din corpul porcului.

    Diareea la purcei și porci – semne, simptome

    Nu este dificil să identifici un porc care suferă de diaree – astfel de „victime” sunt vizibile imediat în efectivul exploatației. Semnele de diaree sunt considerate a fi:

    un purcelus hranit cu biberonul
    Purceii nou-născuți sunt foarte sensibili la diaree (foto: minipiginfo.com)

    Purceii nou-născuți au diaree: motive și ce e de făcut

    Purceii alăptați care se hrănesc numai cu lapte matern pot, de asemenea, să sufere de diaree. Mai mult, în practică, acest lucru se întâmplă destul de des. Există chiar și un proverb în rândul fermierilor: „Pentru a evita necazurile, uitați-vă adesea în coada porcilor”. Este clar că, în astfel de cazuri, cauza diareei stă în starea scroafei.

    Purceii abia fătați și cei cu vârsta de până la o lună pot fi afectați de diaree din cauza unor factori precum:

    Tratamentul diareei la purceii alăptați se reduce, uneori, la normalizarea stării scroafei. Podeaua din hambar trebuie acoperită cu un pat gros de fân uscat, și este aprinsă o lampă pentru încălzirea suplimentară a camerei. Crescătorii trebuie să monitorizeze calitatea și cantitatea de hrană, să acorde atenție stării mamei și sănătății acesteia.

    Este foarte dificil să tratezi diareea la porci mici acasă, pentru că fiecare minut contează! Dacă nou-născuții au diaree severă, vărsături, febră, este nevoie de acțiuni urgente. În primul rând, va trebui să îndepărtați purceii de la scroafă pentru a bloca accesul la alimente. Apoi, o soluție de electroliți trebuie turnată în gura fiecărui porc: Regidron, Smecta. În ultimă instanță, apa fiartă cu adaos de suc de lămâie este potrivită pentru tratamentul primar al diareei. După aceea, trebuie să apelați medicul veterinar. Medicul va stabili doza și le va oferi purceilor injecții pentru diaree: probiotic + sulfonamidă.

    Purceii tineri au diaree: cauze și cum se tratează

    Purceii înțărcați de la mama lor se vindecă mai ușor de diaree, pentru că s-au îngrășat deja și organismul s-a întărit puțin. În cazurile ușoare, crescătorii se pot descurca singuri, fără ajutorul unui medic veterinar.

    Cauza diareei la purceii adolescenți (2-5 luni) este adesea o tranziție bruscă la hrana solidă, o schimbare în furaje, iarbă proaspătă în dietă. Tratarea acestor animale tinere efectuată în combinație cu corecția nutrițională. Medicamentele pentru tratamentul diareei la purcei în vârstă de 2-5 luni sunt utilizate la fel. Este necesar să se ia în considerare diferitele greutăți ale puilor și să se calculeze dozajul medicamentului în conformitate cu instrucțiunile.

    Ca și în cazul nou-născuților, se începe imediat administrarea medicamentelor purceilor adolescenți. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza:

    Atenție! Orice tratament medicamentos trebuie administrat după consultarea medicului veterinar care alege soluția pentru diareea pentru purcei. De obicei, porcilor cu vârsta de 2-5 luni li se prescriu următoarele medicamente:

    Când diareea a trecut, puteți să le administrați purceilor un curs de preparate cu vitamina B12 – va ajuta corpul purcelușului să se refacă mai repede după boală.

    Diareea la porcii adulți

    Porcii adulți suferă, de asemenea, de diaree. Crescătorii au câteva zile la dispoziție pentru a trata indivizii maturi. Prin urmare, nu este necesar să se trateze porcul la întâmplare: ar trebui stabilită cauza exactă a stării în care se află. În mod ideal, testele (sânge și fecale) sunt luate de la animalul cu diaree, ale cărui rezultate vor indica în mod fiabil agentul cauzal al bolii.

    În practică, crescătorii solicită rareori ajutorul medicilor veterinari și încearcă să vindece un porcii cu medicamente dovedite sau remedii populare. Dacă un adult are diaree, în primul rând, trebuie să-i examinați scaunul – uneori acest lucru ajută la stabilirea cauzei bolii. Lucruri de avut în vedere

    Tratamentul diareei la purcei și porci cu metode alternative

    În cazurile ușoare de otrăvire sau problemele minore cu tractul gastro-intestinal la porci, acestea pot fi tratate fără medicamentelor. Diareea la purceii de 2-5 luni și la adulți poate fi tratată cu remedii populare.

    Modalități eficiente și dovedite:

    Avertizare! Nu trebuie să testați remedii populare pe purceii nou-născuți – puii au nevoie doar de ajutor calificat și eficient.

    Indiferent de metoda aleasă, tratamentul diareei porcine ar trebui să înceapă cu o dietă strictă. În prima zi, nu se administrează deloc mâncare. Începând cu a doua zi de tratament, purceilor li se oferă jumătate din porția obișnuită de cel puțin 5-6 ori pe zi. Dacă porcul refuză să mănânce câteva zile, acesta nu este un motiv de panică. Dimpotrivă, va face mai ușoară curățarea organismului de toxine și bacterii.

    porci care mananca
    Prevenirea diareei la porci și purcei (foto: trouwnutritionasiapacific.com)

    Diareea la purcei – măsuri de prevenire

    Un crescător este cel al cărui porci nu se îmbolnăvesc. Pentru a nu rata primele semne ale bolii și a nu pierde o parte din efectiv, este mai bine să preveniți diareea la animale. Nu este dificil să faceți acest lucru – aveți nevoie doar de unele măsuri:


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”