Grâul Lennox poate fi semănat primăvara. Este cunoscut ca ”grâu umblător” sau ”grâu facultativ”
Adrian Radu -Cultivarea grâului de primăvară este o soluție pentru fermierii care au avut probleme de răsărire în toamnă sau care vor să mărească suprafața cu specii care să nu fie expuse secetei și arșiței din vară. Tehnologia pentru grâul semănat la început de an nu este mai complicată decât cea de la grâul de toamnă.
La Semănat
Pentru grâul de primăvară, umiditatea optimă a solului este de 65-75%. Soiurile de primăvară preferă solul ușor alcalin, neutru sau cernoziom, dar nu solul acid. Și absența buruienilor în pământ are un efect pozitiv asupra dezvoltării culturii. Acest tip de grâu necesită hrănire foliară, în special în condiții uscate și cu schimbări de temperatură.
Semințele germinează deja la +1°С. Intervalul dintre însămânțare și apariție depinde de temperatura solului. Dacă solul se încălzește până la + 5°С, plantele apar în 20-21 de zile, pentru temperaturi de până la +8°С – plantele răsar în 10-12 zile. Creșterea activă începe la o temperatură de +13°C.
Cultura de primăvară este capabilă să reziste la înghețuri scurte. În timpul germinării chiar până la -12°С, în timpul creșterii timpurii – până la -10°С. Grâul își păstrează punctul de creștere (nodul de înfrățire) sub pământ în timpul primăverii timpurii, ceea ce îl împiedică să fie afectat de înghețurile de primăvară târzie. Norma recomandată la semănat: 550 b.g./m2, distanţa dintre rânduri 12,5 cm.
Solul
În comparație cu forma de iarnă, este mai exigent pentru calitatea solului, solurile de tip cernoziom și brun-roșcate sunt considerate cele mai potrivite pentru aceasta.
Producții
Soiul de grâu Lennox este o variantă pentru fermieri. Chiar și în condiții de semănat în primăvară –cu reducerea la jumătate a perioadei de vegetație – soiul Lennox poate realiza producții de peste 4 tone/ha.
Rezultatele din studiul pe anii 2018, 2019, 2020 unde s-au graduat 5 perioade de semănat sunt prezentate in graficul următor:
Despre RWA – Raiffeisen Agro România
RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.
RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.
Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent