• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium: îngrijire, înmulțire, boli și dăunători

    Angelica Lefter -

    Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium – îngrijire, înmulțire, boli și dăunători. Acest tip de orhidee este una dintre plantele cele mai ușor de întreținut, care oferă o varietate de flori colorate pe o perioadă lungă de timp.

    Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium este una dintre cele mai rezistente plante, care înflorește câteva luni pe an, însă trebuie respectate câteva reguli în îngrijire, în funcțiile de caracteristicile plantei: 

    Pentru a avea o orhidee Imperială mereu plină de flori și cu frunze sănătoase, trebuie să aveți în vedere câteva elemente despre îngrijirea unei orhidee Cymbidium. La ”În Grădina Danei”, din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, horticultorul Ciprian Săplăcan din București a făcut o serie de recomandări despre cum se îngrijește o orhidee Imperială.

    Orhideea Imperială Cymbidium)

    Orhideea Imperială – caracteristici, înflorire

    Potrivit horticultorului Ciprian Săplăcan, orhideea Imperială poate produce flori timp de 5-6 luni pe an, din noiembrie, până în martie. Florile pot avea o durată de 2 sau chiar 3 luni, iar regulile de întreținere sunt foarte simple.

    Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium este o floare care înflorește începând din luna noiembrie până către lunile februarie-martie, florile țin foarte mult, țin 2-3 luni de zile mimin . Au 3, 4, chiar și 5 tije florale și le face cu ușurință în creșterea ei naturală. Este o plantă care înflorește cu ușurință dacă respectăm câteva reguli. Este foarte important începând cu luna octombrie să dăm niște diferențe de temperatură de la zi la noapte de cel puțin 8-10 grade Celsius. Noaptea, undeva la 7,8,10 grade să aibă maxim, iar ziua poate să ajungă undeva la vreo 19-20 de grade. Practic, trebuie să ajutăm planta să înflorească prin a o stresa puțin, a menționat horticultorul Ciprian Săplăcan.

    Orhideea Cymbidium – substrat ideal

    Orhideea este o plantă care iubește apa, însă nu excesul de umiditate, de aceea ele se plantează în ghivece bine drenate. Pământul folosit este un amestec de turbă cu scoarță de copac.

    ”Orhideele, în general, au nevoie de un pământ mai special pentru că ele sunt în mediul lor natural, plante epifite, care cresc natural pe scoarța copacilor sau unde găsesc puțin mușchi se instalează practic și acolo se dezvoltă”, a precizat horticultorul în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”, parte a emisiunii Agrostrategia, de pe TVR1.

    Pentru substratul în care crește orhideea este de dorit a se folosi un pământ pe bază de scoarță de copac, de obicei se folosește scoarță de pin cu perlit, foarte bine drenat. Orhideea o plantă care iubește apa, iubește umiditatea, dar nu suportă sub nicio formă să aibă apă în permanență la rădăcină. De aceea, este recomandat ca udarea să o facem prin scufundare, dar după aceea trebuie scos orice fel de exces de apă.

    Orhideea Imperială – necesar de umiditate

    Una dintre principalele reguli pentru întreținerea orhideei Imperiale, este specificul udării: se va face o singură dată pe săptămână, prin scufundare.

    ”De obicei, ele sunt amplasate în port-ghivece, cum avem aici (n.r în spațiul închis), sunt ghivece decorative, există riscul să se acumuleze apă la baza ghiveciului, însă poate să rezite fără probleme câteva ore până la maxim o zi, după care dacă o lăsăm în continuare cu apă în ghiveci, există riscul să apară mucegaiul pe rădăcină, iar atunci imediat planta are probleme atât în frunziș, cât și la nivel de flori. Deci, udarea o facem prin scufundare, o dată pe săptămână, regulă, aici chiar nu avem în funcție de temperaturi, ea se adaptează la temperatură, dar eu pe ale mele de acasă, cel puțin, odată pe săptămână, sâmbăta, am programată udarea la toate orhideele prin scufundare, arunc orice fel de exces de apă și este suficient să fie scoarța hidratată”, a spus specialistul.

    Dacă alte tipuri de orhidee au nevoie de ghivece transparente, prin care să străbată lumina, orhideea Imperială poate crește și în ghivece închise la culoare.

    ”Orhideele phalaenopsis au și ghivecele transparente, acestea nu au nevoie de ghiveci transparent, însă se vede deasupra amestecul acesta de scoarță cu turbă că se și usucă în momentul în care are nevoie de apă. Dar, odată pe săptămână dacă hidratăm, este mai mult decât ok”, a mai arătat horticultorul Ciprian Săplăcan.

    Orhideea Cymbidium – fertilizare

    Conform celor menționate de horticultorul Ciprian Săplăcan, pe lângă regula udării săptămânale, mai există o regulă importantă, cea a fertilizării.

    Este o plantă chiar ușor de întreținut, dar trebuie să ai această regulă: udarea săptămânală. O altă regulă, fertilizarea săptămânală, mai ales la orhideele de tip Cymbidium care înfloresc foarte abundent, își doresc mult mai multă hrană de calitate folosind un fertilizant special pentru orhidee, echilibrat. De obicei este un fertilizant NPK, azot, fosfor, potasiu. Dacă respectăm aceste două reguli, ne vom bucura de o plantă sănătoasă, a spus Ciprian Săplăcan, în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”.

    Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium, are nevoie de lumină și soare, dar nu de apă în exces

    Orhideea Imperială – nevoia de lumină și amplasare

    Ca și alte orhidee, Cymbidium este iubitoare de lumină, însă nu trebuie nicidecum ținută în lumina soarelui în mijlocul verii. Pe de altă parte, iarna are nevoie de cât mai multă lumină cu soare. Amplasarea se va face, astfel, într-un loc luminos al casei.

    – Este o plantă foarte iubitoare de lumină, însă nu este bine să o ținem vara în soarele de după-amiază. De ce? Pentru că la noi clima este mai uscată ca umiditate și atunci ar putea să apară arsuri pe frunze. Cel mai bine, într-un loc cât mai luminos, cu un soare, poate, de dimineață, dar nu o lăsăm în bătaia soarelui de după-masă vara. Iarna cât de mult, dacă se poate să aibă soare, dar nu știu de unde.

    Orhidee Cymbidium

    Orhideea Cymbidium – tăierea frunzelor

    Orhideea Imperială nu se tunde, dar se poate curăța de frunzele uscate, având o capacitate mare de regenerare.

    – O astfel de plantă nu se tunde, dar se curăță frecvent, pot să apară frunze uscate. Asta pentru că, ea care price plantă evoluează, se regenerează, se usucă din frunzele vechi apar altele proaspete, cele uscate este bine să le curățăm pentru că altfel poate ăs aducă alte ciuperci, mucegaiuri la bază și generăm probleme plantei mamă.

    Orhideea Imperială – boli și dăunători

    Ca orice altă plantă, orhideea Imperială poate avea parte de boli și dăunători. Mucegaiul poate să apară dacă planta are parte de apă în exces, însă în cazul în care este respectată regula udării, orhideea Imperială nu se confruntă cu astfel de probleme. Pe de altă parte, probleme serioase poate provoca păianjenul roșu.

    – Dacă apare mucegaiul, este cam regula de udare săptămânală și dacă o respectăm, nu ar trebui să apară probleme de mucegai. Problemele legate de dăunători pot să fie: păianjenul roșu care se instalează pe spatele frunzelor, sunt ca niște brobonele mici, roșii, care înțeapă efectiv frunza și în timp se degradează, se îngălbenește în general, iar tratamentul este clar cu un insecticid. Este bine să mergeți la o farmacie fitosanitară cu o bucată de frunză, atunci tehnicianul de acolo sau inginerul o să-și dea seama că este păianjen roșu și o să vă dea un tratament potrivit. Aplicarea tratamentului, atenție, nu-l faceți în casă, îl faceți în balcon sau pe o zonă foarte aerisită, astfel încât să nu inhalăm substanța respectivă. Alți dăunători, mai puțin. Sunt problemele acestea de rădăcină în cazul în care se udă în exces și păianjenul roșu.

    Orhideea Cymbidium – înmulțire din bulbi

    Potrivit celor declarate de specialistul Ciprian Săplăcan, orhideea Imperială se înmulțește relativ ușor, prin separarea bulbilor, după perioada de înflorire, prin luna aprilie sau mai.

    – Cymbidium este o orhidee care se înmulțește relativ ușor. Este o plantă care are, de fapt, la bază foarte mulți bulbi, din care ies practic mai multe tije, de asta de fapt, fiecare tijă florală iese dintr-o singură plantă. Aici (n.r. în ghiveci) avem 4,5 plante, 4,5 bulbi care asigură această bogăție de inflorescență. După ce s-a trecut floarea, după ce a trecut total perioada de înflorire, asta înseamnă pe undeva în luna aprilie-mai, deja se poate face înmulțirea plantei. Efectiv se divizează tufa având mare grijă să separăm grupuri de câte 3,4 bulbi, deci nu mai puțin, pentru că sunt plante care trăiesc în familie, așa se numește, au nevoie de 2,3 plante lângă, ca să se autosusțină. Dacă facem separarea aceasta, o plantăm în pământ proaspăt, planta ia avânt, iar undeva, cam într-un an de zile, ar trebui să înflorească.

    Separarea sau divizarea plantei-mamă se face atât pentru înmulțire cât și pentru întinerirea plantei. De regulă, această acțiune se efectuează păstrând câte un grup de rădăcini care vor fi replantate în alt ghiveci, luând contact cu noul pământ, adică trebuie acoperite, nu să rămână în aer.

    – Este bine să facem această separare, în condițiile în care poate nu avem un ghiveci foarte mare sau nu avem un spațiu să le oferim foarte mult, plus că întinerim planta mamă. Atunci când plantăm, avem grijă să nu deranjăm foarte mult rădăcinile plantei mamă. Cel mai bine secționăm ghiveciul inițial, îl tăiem cu o foarfecă, cu un cuțit, astfel încât să păstrăm grupul de rădăcini. Analizăm rădăcinile care sunt degradate, e posibil să mai moară o parte din rădăcini, acelea se taie și apoi punem, pe baza ghiveciului curat, nou, pe care îl vom folosi, pământ de bună calitate. Punem planta apoi completăm cu pământ astfel încât să asigurăm compactitate pe toată suprafața ghiveciului. Rădăcinile plantei trebuie să intre în legătură cu pământul nou și practic trebuie să adere la pământul nou, să nu rămână aer, să nu rămână zone de rupere.

    Orhideea Imperială – folosirea îngrășământului după plantare

    Imediat după replantare, nu este necesar un aport de îngrășământ. Acesta trebuie completat la 2 sau 3 luni de la replantare, când orhideea a consumat deja hrana din solul în care a fost pusă, a completat horticultorul Ciprian Săplăcan.

    ”Este bine să lăsăm cam 2 – 3 luni de zile după replantare fără îngrășământ. De ce? Pentru că pământul, mă refer la un pământ de bună calitate, luat pentru orhidee, de obicei vine cu îngrășământ pentru 2 – 3 luni de zile în sol. După aceasta, îngrășământul sau hrana se consumă și este bine să venim cu aport suplimentar”, este sfatul horticultorului Ciprian Săplăcan, prezent în cadrul rubricii ”În Grădina Danei”, parte a emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Orhideea Imperială sau Cymbidium – ghid de îngrijire și înmulțire


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România