• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Bociu, ANSVSA: Numărul focarelor de PPA a scăzut la 24. Am plătit fermierilor toate despăgubirile restante!

    Denisa Gelatu -

    Pesta porcină africană (PPA) este principala provocare cu care s-a confruntat Alexandru Bociu, de la preluarea mandatului de președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA. Noua sa abordare a dat însă rezultatele așteptate, iar în prezent România mai are active numai 24 de focare de pestă porcină africană, dintre care unul singur într-o exploatație comercială.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Alexandru Bociu a vorbit despre gestionarea focarelor de PPA la acest moment. Tânărul președinte al ANSVSA a reușit să schimbe modul în care se face închiderea unui focar, astfel încât animalele sănătoase să fie salvate.

    „În momentul în care am venit la conducerea ANSVSA, în România erau active 1.660 de focare. Acesta e numărul de focare aferent anului 2021. În anul 2022, am avut doar 327 de focare, iar astăzi sunt 24 de focare de pestă porcină africană”, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

    Șeful Autorității a exemplificat cu un caz în care animalele sănătoase nu au mai fost sacrificate pentru stingerea focarului. „Vreau să vin cu un exemplu de la Timiș. Am avut o fermă de 42.000 de capete de porci, unde a intrat virusul pestei porcine africane. Am reușit cu o strategie să salvăm 38.000 de capete de la sacrificare, îngropare și incinerare, cu alte cuvinte. (…) A fost o premieră că am reușit să salvăm 38.000 de porci. De obicei se închidea tot… Astăzi, la ferma identificată cu focarul sper să reușim, suntem pe drumul cel bun, din 17.000 de capete afectate să salvăm aproximativ 11.000”, a arătat șeful ANSVSA.

    Alexandru Bociu a subliniat că PPA este o boală infecțioasă care, la acest moment, nu are tratament și nici nu există vaccin pentru a o preveni. Sunt în lucru cercetări și teste cu seruri care să poată imuniza populațiile de suine. ”Trebuie să fim conștienți cu toții că pesta porcină africană este o boală care nu are leac. Nu avem tratament. Nu avem vaccin. Sunt diverse studii și sper ca acest vaccin împotriva pestei porcine africane să fie pe piață. Suntem dispuși să intrăm într-un proiect pilot”, a mai spus președintele ANSVSA.

    Despăgubirile restante, achitate integral crescătorilor de porcine

    Crescătorii de porci care au avut animale pierdute din cauza pestei porcine africane și-au încasat despăgubirile, a anunțat șeful ANSVSA în emisiunea Agrostrategia moderată de fondatorul Agrointeligența, Vlad Macovei.

    „O altă realizare a ANSVSA este că am reușit să aducem despăgubirile la zi. Când am venit la conducerea ANSVSA, erau restanțe de 80 de milioane de euro și acum suntem la zi”, a punctat președintele ANSVSA. „Din păcate, principalii vectori în transmiterea pestei porcine sunt samsarii și vânatul – mistreții. Sperăm ca, odată cu aprobarea Legii porcului, să avem instrumentele necesare și să ținem situația sub control în ceea ce constă pesta porcină africană”, a transmis șeful ANSVSA.

    Alexandru Bociu a subliniat importanța sectorului de creștere a suinelor în România. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2022 România a important 280.000 de tone de carne de porc pentru care a plătit aproape 600 milioane de euro. România a fost blocată la export din cauza pestei porcine, iar șeful ANSVSA spune că scopul instituției este să se reia exporturile.

    „În anii trecuți chiar a fost un dezastru în ceea ce privește pesta porcină africană. În 2020 aveam 1.060 de focare de pestă porcină. În 2021, 1.660 de focare. Astăzi sunt doar 10 județe afectate de pesta porcină. Încercăm să regionalizăm (creșterea suinelor – n.r.), să dăm drumul la exporturi. Exportul a fost, este și va rămâne una dintre mizele și unul dintre obiectivele actualei conduceri ANSVSA”, a concluzionat președintele ANSVSA în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Alexandru Bociu, Președinte ANSVSA (23.02.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații