• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a scutirii de taxe vamale pentru produsele din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (denumite și „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană. Această propunere este considerată ca o măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia, în contextul războiului provocat de Rusia, a precizat executivul comunitar, potrivit unui comunicat publicat de acesta şi agenţiei EFE.

    UE vrea prelungirea cu un an a suspendării taxelor vamale pentru importurile ucrainene

    Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri economice în ceea ce privește produsele ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

    Luând, însă, în considerare creșterea importantă, în 2022, a importurilor de produse agricole ucrainene în spațiul comunitar european, executivul UE a prevăzut, în propunerea sa, o măsură de ajutor pentru protejarea pieței interne europene, în situațiile în care va fi nevoie.

    Mecanismul propus va permite, la solicitarea unei țări membre UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un anumit produs provenit din Ucraina. Acesta se activează în situația în care importul acestuia provoacă efecte negative asupra pieței europene a  produselor similare sau direct concurenţiale, în așa fel încât să se procedeze la analizarea creșterii importurilor privind produsul respectiv, precum și efectele sale asupra prețurilor și producției europene.

    Propunerea inițiată astăzi, joi – 23 februarie, urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene

    ministrul Agriculturii, Petre Daea
    Petre Daea, îngrijorat de situația fermierilor români (foto: substantial.ro)

    Petre Daea se teme pentru fermierii români

    Războiul din Ucraina a avut un impact negativa asupra sectorului agricol românesc, cu implicaţii care încă nu pot fi văzute clar. Fermierii se află, în prezent, într-o situaţie extrem de dificilă, respectiv „cu magaziile pline şi cu conturile goale”, conform declarației de luni a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, Petre Daea.

    „Războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă, iar implicaţiile lui încă nu pot fi cuantificate ştiind că acest conflict nu s-a terminat. Noi spunem că a avut o influenţă negativă, dat fiind faptul că fermierii, într-un an dificil, au obţinut producţii pe care trebuia să le valorifice, fie la intern, fie la export, pentru că un an agricol nou se înfiinţează pe rezultatele anului trecut. O producţie de porumb se înfiinţează cu bani obţinuţi prin valorificarea producţiei trecute. Ori, iată că acum fermierii se află într-o situaţie extrem de delicată, cu magaziile pline şi cu conturile goale. Magaziile pline pentru că n-au putut să-şi valorifice cerealele şi în mare parte din cauza situaţiei din Ucraina. Nu au putut să-şi valorifice producţia nici la extern, pe culoarele tradiţionale de comerţ şi nici la intern, întrucât consumatorii de cereale din România, având alternativa de a cumpăra la preţuri mai mici cerealele din Ucraina, evident s-au îndreptat spre această ofertă, ceea ce a tulburat profund piaţa cerealelor şi a plantelor oleaginoase”, a explicat ministrul Agriculturii, într-o declaraţie pentru AGERPRES cu privire la impactul economic al războiului din Ucraina, la un an de la invazie.

    Potrivit ministrului Petre Daea, dintr-un exportator de top de cereale şi plante oleaginoase, România a devenit, în acest fel, un importator net. În această situație, ministrul român al Agriculturii, susţinut de omologii săi din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, au cerut, în Consiliul de Miniştri de la Bruxelles din luna ianuarie, un „sprijin imediat”, astfel încât activitatea din agricultură să nu fie limitată de acești factori.

    În Polonia, au avut loc proteste masive ale fermierilor, care au blocat la începutul acestei luni circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a opri intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!