• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importurile din Ucraina fac ravagii! Crescători de vaci anunțați că nu li se mai preia laptele din ferme

    Angelica Lefter -

    Importurile de lapte crud din Ucraina fac ravagii pe piața regională. După ce crescătorii de vaci de lapte au semnalat scăderi de prețuri practicate la centrele de recoltare, acum apar primele situații în care fermierilor nu le mai este colectat laptele.

    Numeroși crescători bulgari de vaci de lapte au fost anunțați că nu li se va mai colecta laptele de către marii procesatori, iar în aproximativ o lună achiziționarea de lapte crud va fi oprită. Totul a pornit de la importurile mai ieftine de lapte, motiv pentru care prețul laptelui a scăzut semnificativ, dar chiar și așa procesatorii preferă laptele din import, situație similară cu cea din România.

    Autoritățile bulgare spun că nu pot obliga fabricile să cumpere laptele fermierilor

    Ministrul Agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev, a menționat că nu poate obliga fabricile de lapte să cumpere laptele de la fermierii bulgari, dar încearcă să-i ajute pe crescătorii de vaci de lapte.

    ”Lucrăm la asta. Nu îi putem obliga să cumpere laptele, dar orice altceva este în puterea noastră să facem, vom face. Sper ca ceea ce facem să aibă un impact”, a menționat ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev, pentru Agri.BG, referitor la plângerile fermierilor care primesc notificări de la fabricile de lapte că achiziționarea de lapte crud se va opri în termen de o lună.

    Fermierii bulgari, anunțați de procesatori că vor rămâne cu laptele în ferme (foto: max-media.ro)

    Ministrul bulgar cere fermierilor să vină cu dovezi privind nereguli la laptele de import

    Crescătorii de animale au semnalat și importurile nereglementate.

    ”Să dea semnale și dovezi. Ministerul nu este responsabil nici pentru prețuri, nici pentru importurile nereglementate, dar avem instrumente prin BABH pentru a constata calitatea. Importurile nereglementate reprezintă un pericol cel puțin din punct de vedere calitativ, pentru asta putem lua măsurile corespunzătoare, dar rog crescătorii de animale prin canalele relevante si prin organizațiile de ramură, mai ales, să tragă semnale specifice, daca au date despre așa ceva”, a mai spus Ghechev.

    Ministrul bulgar al Agriculturii a mai arătat că, potrivit analizelor, creșterea prețurilor nu aduce niciun beneficiu fermierilor. ”Fermierii au dreptate, creșterea prețurilor nu este din vina lor”, a asigurat Gechev.

    Statul bulgar nu are bază legală pentru a pune o limită a prețului la achiziție

    Potrivit ministrului bulgar de resort, statul nu poate pune un prag asupra prețului minim de achiziție. ”Nu există nicio bază legală pentru un prag asupra prețului minim de achiziție. Dacă cineva îmi poate indica un temei legal pentru acest lucru, aș fi bucuros să îl folosesc. Prețurile minime de achiziție se pot face ca și în cazul energiei electrice. Acest lucru se întâmplă într-un mod diferit în Bulgaria. Din păcate, acest 1 miliard, care a fost acordat anul trecut drept sprijin, nu a avut efect asupra prețurilor alimentelor, dar nu a venit din creșterea prețurilor pentru fermieri. Produsele alimentare sunt scumpe și fermierii nu primesc suficienți bani. Acest lucru este regretabil și nu este corect”, a comentat ministrul.

    Întrebat dacă statul poate despăgubi fermierii în caz de faliment și lichidare a efectivului, ministrul a răspuns că ”unele dintre propuneri sunt serios analizate”.

    ”Chiar dacă vreau să fac ceva cu mai multe fonduri, nu se poate. Sper că de data aceasta să nu fim cu adevărat în vârtejul altor alegeri, pentru că este ca și cum ai avea o mașină de lux pe care o poți conduce doar în treapta întâi. Guvernul interimar are puteri limitate. Facem ce putem, dar cred că subvențiile pe care le-am dat anul trecut nu sunt deloc de neglijat”, a mai menționat ministrul interimar al Agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!