Gogoșarul, vedeta toamnei în fermele de legume: Nu sunt recolte mari, dar sunt prețuri bune pentru producătorii agricoli
agrointeligenta.ro -Cultura gogoșarului îi ajută pe mulți legumicultori din sudul țării să încheie anul în profit. Dacă ploile au înjumătățit aproape recolta din acest an, se pare că supriza plăcută a venit din piață, unde prețul unui kilogram de gogoșar este, până acum, unul care îi mulțumește pe fermieri.
În localitatea Fierbinții de Jos din județul Ialomița, cel mai mare producător de legume regretă că în acest an a dedicat doar un hectar pentru cultivarea gogoșarului. Pe caiet, avea în plan o producție de 40-45 de tone la hectar, însă vremea capricioasă i-a dat planurile peste cap, așa că recolta va fi la jumătate. Chiar și așa, din calculele fermierului, suprafața alocată gogoșarului își va scoate banii. ”Cererea este mare, iar oferta este subțire, pentru că toți producătorii au avut probleme și nu au scos producție cum trebuia. Așa că la început am vândut kilogramul cu 3 lei, iar acum, în plin sezon, dăm gogoșarul cu 2,5 lei kilogramul. Este un preț bun de la care sper să nu coborâm până la epuizarea recoltei”, ne-a declarat Alexandru Minea.
Împreună cu asociata sa, Alice Constantin, cultivatorul de legume spune că gogoșarii de la Țara Legumelor vor ajunge mai ales în piețele din Capitală, acolo unde gospodinele sunt în căutarea gogoșarilor perfecți pentru conserve. ”Acum sunt multe soiuri pe piață. Noi am pus atât gogoșari mai mari – cu forme apropiate de ardeiul gras, cât și cunoscutul gogoșar Cornel, cel pe care îl știe toată lumea că are o formă mai turtită. Suntem mulțumiți că și gustul este unul deosebit de aromat, ceea ce lumea apreciază cel mai mult”, spune și Alice Constantin.
Cea mai mare provocare în cultura de gogoșar este, potrivit proprietarilor fermei de legume, respectarea standardelor de formă și mărime care asigură intrarea produselor în supermarketuri.
Foto: gradinuca.ro