• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agrointeligența vă ajută! Iată cererea unică pe care trebuie să o completați pentru subvențiile APIA

  Roxana Dobre -

  Cererea unică pe care trebuie să o depuneți la APIA pentru a încasa subvențiile agricole din 2023 vă este pusă la dispoziție în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Așa cum v-am obișnuit în fiecare an, publicația noastră vă prezintă forma finală a cererii unice de la APIA, cu toate modificările aprobate. Este vorba despre tipizatul care urmează să fie publicat în forma finală în Monitorul Oficial și care este trimis de la București și către centrele județene ale APIA.

  DOCUMENT UTIL: Anexa 1 la OMADR 83_27.02.2023 – Formular cerere 2023

  Depunerea cererii unice începe miercuri, 1 martie

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primește începând de miercuri, 1 martie, cererea de plată, campanie care se derulează până la 15 mai. Fermierii pot depune cererea pentru subvenții fără a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

  Începând din 2023, fermierii vor putea beneficia de sprijin financiar prin intervenții/măsuri aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, în conformitate cu Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv PNDR 2014-2020, sprijin finanțat de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de la bugetul naţional (BN), denumite astfel:

  Despre schemele de plată disponibile din 2023, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an

  Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

  Primăriile vor trimite adeverințele pentru subvenții direct către APIA

  Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

  Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.

  Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

  Despre adeverințele pentru subvenții aici: APIA nu mai trimite invitații. Ordinea în care fermierii depun cererile pentru subvențiile din acest an

  Fermieri crescători de vaci (foto: farmer.pl)

  Reguli pentru crescătorii de animale

  De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

  Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

  Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.

  Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

  Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică

  În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

  Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenții/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărțile și listele cu UAT-uri eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-ul: www.apia.org.ro.

  Foarte important este ca, înainte de semnarea cererii de plată 2023, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!


  Te-ar mai putea interesa

  Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi torențiale în jumătate de ţară. Județe sub alertă! Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină”

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”