• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ionuț Pintilică a reușit, cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, să obțină pășune de la Primărie

    Roxana Dobre -

    Cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, mureșeanul Ionuț Pintilică a obținut o mare victorie: a reușit să convingă Primăria și Consiliul Local să îi atribuie o suprafață de pășune de 120 de hectare din totalul de circa 500 de hectare cât deține localitatea.

    Fermierul Ionuț Pintilică, din localitatea Ibănești, județul Mureș deține împreună cu fiul și soția circa 900 de ovine. Animalele nu aveau unde să pască până anul acesta, când crescătorul a reușit, după circa 7 ani, să obțină de la Primărie o suprafață de 120 de hectare, din cele 500 disponibile în comună. Totul cu ajutorul Asociației Forța Fermierilor care l-a ajutat să parcurgă pașii birocratici și l-a ajutat să depună cererile legale pentru obținerea suprafeței de pășunat. Și Primăria Ibănești, împreună cu Consiliul Local, au fost alături de fermieri, și l-au sprijin în demersurile pentru arendarea pășunii comunale.

    Oile fermierului Ionuț Pintilică, din județul Mureș, vor avea unde să pască după ce a obținut 120 de hectare de pășune comunală

    ”Mulțumesc domnului președinte Vlad Macovei (președintele Asociației Forța Fermierilor n.r) și la întreagă echipă a dânsului de la Asociația Forța Fermierilor și Agrointeligența. Pentru că îndrumările primite ca membru al asociației, ne-au fost de mare ajutor pentru a intra în posesia unei pășuni pentru efectivul de animale pe care îl deținem în familie. Întrucât din 2015 n-am mai beneficiat de pășuni din comuna Ibănești în care locuiesc, am domiciliul, plătesc impozit. Și exact cum am spus Asociația Forța Fermierilor mi-a fost de ajutor de la începutul demersurilor. Sunt recunoscător și Primăriei Ibănești, Consiliului Local, pentru că m-au ajutat cu actele și au fost foarte prompți”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, astăzi, marți – 28 februarie, fermierul mureșean.

    Citiți și: Condiții impuse de o primărie pentru atribuirea pășunilor către crescătorii de animale

    O asociație fără animale acaparase pășunea comunală

    Fermierul din județul Mureș a menționat că de circa 7 ani, mai exact din 2015, nu mai beneficiase de pășune din cauza unei asociații ”fantomă” care nu deține animale, dar acaparase toată suprafața disponibilă.

    ”A fost o asociație din 2015 până anul acesta, încă nu i s-a terminat contractul, undeva prin luna mai i se termină. Am depus cerere, că se termină contractul acelei asociații și ar fi vrut să le prelungească tot lor concesiunea. Acei oameni nu aveau niciun animal. S-ar fi vrut să se ducă iarăși sub asociație, asociația luase undeva la 600 de hectare de pășune. Li s-a dat atunci cu încredințare directă cu 60 de lei pe hectar redevență și s-a încasat undeva la 2.500 lei pe hectar numai subvenție pe agromediu, pentru că se încadra suprafața la plata compensatorie, Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări, sub-pachetul 3.1– Crex crex”, a subliniat crescătorul de animale.

    Acesta a completat că asociația a încasat foarte mulți bani pentru subvenție, ani de-a rândul, fără să dețină animale sau să execute lucrări de întreținere a suprafeței de pășune. ”În ceea ce privește contractul nu și l-au dus la îndeplinire întrucât li s-a cerut să facă adăposturi de animale, ei au făcut numai stâni iar adăposturi de animale nu s-au făcut. Și ei au beneficiat de bani nu neapărat că aveau animale și s-au gândit la ele. Și noi câțiva crescători am rămas pe dinafară”, a mai povestit fermierul.

    Citiți și: Documentele care trebuie depuse la APIA pentru subvenția pe pășune

    Animalele familiei Pintilică vor avea unde să pască

    Familia Pintilică deține circa 900 de oi, 624 înscrise pe numele tatălui, 136 pe ale fiului și 189 ale soției. Fermierul spune că toată procedura cu ajutorul Asociației Forța Fermierilor a durat circa o lună.

    ”Când m-am dus cu cererea întpcmită cu ajutorul AFF mi s-a spus de către un angajat al primăriei că se putea să scriu doar trei rânduri. I-am răspuns că am venit cu o cerere bine făcută, bine gândită și zic sper să se poate rezolva ceva măcar de acuma încolo, dacă din 2015 până acum nu s-a putut. După ce am depus cererea am mai discutat și cu alți crescători de animale să depună cerere pe persoană fizică. Și s-au dus toți acolo la primărie și au depus cereri similare, dar după ce s-au dus undeva la 5-6-8 crescători deja a spus Primăria că nu are ce să facă și trebuie să dea pășune proporțional cu efectivele de animale”, a mai spus crescătorul de animal.

    Redevență între 550 lei/ha și 648 lei/ha. Contractul se va încheia pe maxim 10 ani

    Din discuțiile avute pe plan local a reieșit că redevența pe care crescătorii o vor plăti Primăriei Ibănești este de minim 550 de lei pe hectar iar contractul pe care fermierii îl vor încheia va avea un termen de circa 8 – 10 ani.

    ”Noi pe ferma noastră avem mai multe animale decât am primit pășune, dar apreciem că restul suprafețelor au ajuns tot la crescători și s-a făcut împărțeala după un coeficient corect aș spune, față de ce a fost până acum. Noi am primit 120 de hectare din 520 câte erau disponibile.  Ne bucurăm că și Primăria s-a implicat, și primarul a fost de bună-credință. Redevența va fi așa cum a votat Consiliul Local între 550 de lei și 648 de lei, în funcție de zona unde este amplasată pășunea și calitatea acesteia”, a mai precizat fermierul.

    Citiți și: Asociația Forța Fermierilor a cerut două modificări importante pentru sprijinul cuplat la soia

    Mesajul fermierului care a scos ”din schemă” o asociație fără animale: ”Îi rog pe toți colegii să se înscrie în Asociația Forța Fermierilor”

    Crescătorul de animale din județul Mureș a dorit să transmită altor fermieri un mesaj important, prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO: Să se înscrie în Asociația Forța Fermierilor pentru o reprezentivitate mai mare în lupta cu autoritățile.

    ”Aș vrea să adresez un mesaj și pentru colegii fermieri. Chiar îi rog pe toți, și i-am îndrumat pe mulți de la noi din județul Mureș,  să se înscrie în Asociația Forța Fermierilor. Eu sunt înscris de anul trecut, dar mă bucur că am fost primit cu mare drag și recomand tuturor fermierilor din țară să se înscrie pentru că ne acordă un mare și sprijin. Cu ajutorul asociației ne putem desfășura activitatea, adică ne mai luminează mintea, întrucât la noi nu prea au avut cine să ne spună prea multe lucruri. Mai ales că aici sunt oameni pregătiți pentru așa ceva, iar fermierii sunt pricepuți pe domeniul lor, nu știu ei proceduri, și cum să facă cereri. Am fost invitați la câte un congres, la câte o întâlnire cu domnul ministru Petre Daea, și am avut numai lucruri bune de învațat”, a conchis crescătorul de animale.

    Pentru mai multe informații despre procedura de înscriere în Asociația Forța Fermierilor – organizație care nu percepe membrilor cotizație – vă rugăm să contactați reprezentanții organizației la telefon: 0733.528.655


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție