• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câinii pentru căutat trufe, o rasă rară și foarte scumpă. Cât costă și cum dresezi un lagotto romagnolo să găsească ciupercile-caviar

    agrointeligenta.ro -

    Trufele, sau ciupercile caviar cum mai sunt cunoscute, sunt unele dintre cele mai scumpe produse alimentare care se găsesc pe piața mondială. Se spune despre ele că valorează greutatea lor în aur, iar cei care se ocupă cu căutarea și recoltarea acestora își pot asigura un trai liniștit pentru tot restul vieții leşiind câteva zile pe an la cules. Căutarea trufelor se face cu câini special antrenați, iar specialiștii au stabilit că cea mai bună rasă pentru acest proces este lagotto romagnolo.

    Rasele de câini folosite în căutarea trufelor sunt labrador, golden retriever, vizsla ungurească, cockerul, bretonul spaniel și ciobănescul german, dar căutătorii specializați, cei care își fac un rost în viață din găsirea și vânzarea de trufe optează pentru lagotto romagnolo. O rasă italiană, foarte veche, folosită în trecut la vânătoare, dar care a evoluat  în timp și, chiar dacă și-a păstrat calitățile olfactive, a pierdut foarte mult din agitația și încăpățânarea specifice câinilor de vânătoare, ceea ce îl face perfect pentru acest tip de activitate.

    Cât costă un lagotto în România

    Lagotto sunt câini de tale medie, care pot ajunge până la 45 de centimetri înălţime și care au un păr scurt, creț și foarte moale, fiind plăcuți la atingere și foarte atractivi pentru persoanele care își doresc un câine de companie. Totuși este o rasă foarte rar întâlnită, în România fiind câteva zeci de exemplare, iar ca un exemplu, în Statele Unite există în jur de 500 de  câini. În țara noastră prețul unui lagotto pornește de la 200 de euro pentru un pui și poate ajunge până la 2.500 de euro. De obicei exemplarele care sunt sub 1.000 de euro  sunt pui pe care stăpânul, dacă vrea să-i folosească la căutarea de trufe, trebuie să-i antreneze singur, iar tocmai acest pas reprezintă 50% din procesul de găsire a ciupercilor subterane.

    Femelele, mai ușor de dresat

    Atunci când cineva se gândește să achiziționeze câini pentru vânătoarea de trufe trebuie să țină cont de câteva aspecte extrem de importante, pe lângă rasa animalului. În primul rând specialiștii au constatat că este important să ai mai mulți câini, deoarece s-a constatat că patrupedele care caută în haite, învaţă la vârste fragede unii de la alţii ce trebuie să facă, adaptându-se la comportamentul haitei, Și sexul este important. Nu din punct de vedere olfactiv, pentru că atât masculii cât și femelele pot să miroasă la fel de bine ci din punct de vedere a dresajului. Femelele sunt mai maleabile și mai ușor de învățat ce trebuie să facă, decât masculii care sunt mai încăpățânați. Totuși un stăpân bun preferă să își ia și femele și masculi, în primul rând pentru că în acest fel are posibilitatea să își mărească haita de căutători.

    logato3

    Dresajul câinilor lagotto se face relativ ușor dacă aceștia ajung de mici în familia de căutători, iar stăpânul știe ce trebuie să-i ceară. Prin natura rasei aceștia sunt blânzi, lipsiți de agresivitate și nu prezinte interes pentru vânătoare sau pentru sălbăticiuni, așa că atunci când sunt scoși în pădure se pot concentra pe căutatul trufelor și nu sunt distrași de altceva. Important este ca acest simț să fie dezvoltat cât mai devreme, iar antrenamentele în pădure să se facă în mod constant.

    Trufele românești

    În România nu există statistici exacte în ceea ce privește numărul căutătorilor de trufe, se pare că sunt însă în jur de 1.000 de persoane care au această îndeletnicire, pentru cei mai mulți dintr ei este însă un hobby și o fac pentru a-și completa veniturile. Există însă și peste 100 de culturi de arbori micorizați, care sub atenta supraveghere a proprietarilor produc trufe.
    Ciupercile care apar în solul din România sunt de calitate medie deoarece condițiile climaterice de la noi și solurile românești nu permit dezvoltarea ciupercilor de cea mai înaltă calitate. Trufele găsite în țara noastră sunt trufe negre a căror prețuri variază între 20 și 150 de euro kilogramul, mult sub prețul la care se vând trufele albe, de exemplu, care pot ajunge și la 3.000 de euro pe kilogram.

    Foto: www.canecorso.info


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd