• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea arendei, votată de Comisia de Agricultură. Contractele de arendă vor fi încheiate pe o perioadă de minim 7 ani

    Roxana Dobre -

    Legea arendei, în forma cu contracte pe o perioadă minimă de 7 ani, a fost votată în Comisia de agricultură din Camera Deputaților cu majoritate de voturi, doar 2 parlamentari exprimându-se împotrivă.

    În cadrul ședinței de astăzi, marți – 7 martie, Comisia de agricultură din Camera Deputaților a votat proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil, PL-x nr. 455/2022, cunoscut ca Legea Arendei. Președintele forului, deputatul Florin Barbu, a reușit să obțină votul pe o formă de compromis, care fusese avizată pozitiv anterior în Comisia Juridică printr-un vot preliminar, pe varianta de încheiere a contractelor de arendă pe o perioadă de minim 7 ani.

    Contractele de arendă aflate în derulare nu vor fi afectate de noua legislație după adoptarea ei, au prevăzut deputații din Comisia Juridică.

    Amendamentul Comisiei de agricultură privind durata minimă de 10 ani pentru încheierea contractelor de arendă a fost respins de Comisia Juridică, aceasta acceptând o perioadă minimă de 7 ani pentru aceste contracte.

    ”Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, se arată în amendamentul aprobat astăzi de Comisia de agricultură.

    Ce mai prevede proiectul votat astăzi:

    – încetarea contractului de arendă dacă fermierul nu își achită obligațiile contractuale;
    – se interzice subarendarea totală sau parțială sub sancțiunea nulității contractului ”cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”;
    – contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendașului ori neplata arendei în termenul prevăzut prin contract;
    – în cazul decesului arendatorului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare pe perioada încheiată cu arendașul;
    – dacă terenul va fi vândut, de asemenea, cumpărătorul va fi obligat să mențină contractul până la expirarea lui.

    Citiți și: Legea arendei a fost adoptată de Senat: Perioadă minimă de 7 ani pentru contractele de arendă

    Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria Alimentară și Servicii Specifice, din Camera Deputaților

    Florin Barbu, președinte Comisia de Agricultură: ”Vom depune Legea Arendării, mai clară”

    Florin Barbu a anunțat înainte de votul de astăzi că varianta agreată, așa cum a venit de la Comisia Juridică, va stabili o durată a contractelor de arendă de 7 ani dar se va veni cu un alt proiect de lege, mai clar.

    ”Vom merge pe varianta de 7 ani, dar am discutat și cu domnul vicepreședinte Emil Dumitru și vom depune împreună cu ceilalți colegi un proiect de lege – Legea Arendării astfel încât în acel proiect de lege să venim și să îl facem mult mai argumentat, să punem, așa cum solicitau și asociațiile iar eu am fost de acord și a fost primul lucru pe care mi l-am dorit, să punem și un model de contract de arendă astfel încât și bunica mea de 80 de ani să știe că semnează un contract de arendă aprobat de către stat printr-o lege. Să nu mai existe interpretări că îi pune anumite condiții că bunica nu știe că trebuie să notifice cu 70 de zile, 6 luni, 1 an, etc. Îmi doresc foarte mult ca și persoanele fizice să beneficieze de niște contracte printr-o responsabilitate a statului și acel contract să nu mai fie făcut prin case de avocatură, băgate tot felul de lucruri astfel încât să meargă în Instanță”, a spus Florin Barbu astăzi în Parlament.

    După votul de astăzi, proiectul va pleca la plen pentru votul final. Ulterior, proiectul adoptat de Parlament trebuie să fie promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”