• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputații vor să schimbe legea: Încă 700 de milioane de lei pentru procesatori!

    Roxana Dobre -

    Parlamentarii din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților au votat astăzi ca procesatorii să aibă o nouă șansă să ceară cele 700 de milioane de lei rămase necheltuite până la sfârșitul anului 2022, din schema de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

    Deputații din Comisia de Agricultură au votat astăzi, marți – 7 martie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.154/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă PLx-747/2022.

    Modificările la ajutorul de stat permite practic beneficiarilor să ceară și restul sumelor alocate, în cuantum de 700 milioane de lei, rămase necheltuite având în vedere că cererile s-au depus până la sfârșitul lunii noiembrie 2022 și s-au plătit până la finalul anului. Dacă proiectul va trece de toate voturile și va ajunge în Monitorul Oficial, schema se va prelungi până la data de 30 iunie 2023. Schema de ajutor de stat are nevoie și de aprobarea Comisiei Europene.

    Citiți și: Guvernul a aprobat ajutoarele de 500.000 de euro pentru firmele de morărit, ulei, lapte și furaje

    Costin Telehuz, secretar de stat în MADR a transmis că ministerul a cheltuit doar 229.642.604 lei din cele 985.000.000 lei, cu procesatorii

    Costin Telehuz, secretat de stat: MADR a plătit procesatorilor aproape 230 de milioane de lei

    Prezent la discuțiile din Comisia de Agricultură, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Costin Telehuz, a transmis că plățile către procesatori au însumat 229.642.604 lei din plafonul total aprobat de 985 de milioane lei. În plus, aceasta a spus că MADR nu susține prelungirea acestui ajutor acordat procesatorilor.

    ”Legat de sumele plătite avem 229.642.604 lei dintr-o alocarea totală de 985.000.000 lei. Sunt mai multe observații, Ministerul opinează că nu este oportun să schimbăm această măsură de intervenție pentru că amendamentele făcute de Comisie țin și de formă dar și se fond extinzând categoriile de beneficiari, termenele și alte aspecte care ar trebui notificate la Comisie”, a transmis Telehuz, care a reprezentat Ministerul Agriculturii la discuții.

    Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industria Alimentară și Servicii Specifice, din Camera Deputaților

    Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură l-a chestionat pe reprezentantul MADR ce se întâmplă cu sumele rămase necheltuite, atrăgând atenția că banii pot fi luați înapoi la bugetul statului.

    ”Aș vrea să știu cât ați cheltuit din aceste sume care au fost trecut de către Ministerul de Finanțe în bugetul Ministerului Agriculturii. Din suma totală alocată prin schemă cât ați cheltuit. Deci, aproape 230 de milioane de lei. Iar bugetul a fost aprobat pe 985 de milioane de lei. Deci dumneavoastră vreți ca pentru această schemă de ajutor de stat, diferența de bani de circa 700 de milioane de lei să se întoarcă la Ministerul de Finanțe. Eu asta înțeleg. Am avut banii aprobați de Ministerul de Finanțe, care foarte greu alocă asemenea bani, semnează greu, iar noi am cheltuit 229 de milioane de lei. Dăm banii înapoi? Dumneavoastră mai puteți cheltui în momentul de față alți bani în afară de cei 229 de milioane, în forma în care este Ordonanța aprobată? Întreb încă o dată ce se întâmplă cu diferența de 700 de milioane pe care Ministerul de Finanțe ni i-a aprobat? Se duc înapoi în bugetul statului, nu?”, a fost întrebare pusă de Florin Barbu.

    La rândul său, Costin Telehuz a răspuns clar că banii întoarc în bugetul de stat dacă schema de ajutor nu va fi prelungită sau modificată. ”Da”, a răspuns  secretarul de stat, la întrebarea legată de pierderea banilor din bugetul MADR.

    Citiți și: Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!

    În loc de noi plăți către procesatori, banii ar putea fi achitați ca despăgubiri de secetă?

    Prezent de asemenea la dezbaterile din Parlament, președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, a adresat o întrebare către deputați și MADR legată de utilizarea banilor pentru despăgubirile la culturile de primăvară, așteptate de fermieri pentru anul 2022.

    ”Cumva, și este o întrebare mai mult pentru Ministerul Agriculturii, există o discuție în acest moment și o decizie ca suma respectivă să fie dusă către despăgubirile de secetă, aceste 700 de milioane? Este doar o întrebare dacă există această posibilitate”, a transmis președintele Asociației Forța Fermierilor.

    La întrebarea președintelui AFF, Florin Barbu a răspuns că atât timp cât banii vor fi alocați pentru procesatori, numai aceștia pot fi beneficiari ai sprijinului.

    Reamintim că în prezent, pentru anul în curs, există deja în bugetul Ministerului Agriculturii o alocare de 300 de milioane de lei pentru despăgubiri, iar adunată cu încă 700 de milioane, suma rezultată ar fi de 1 miliard de lei. La circa 1 milion de hectare afectate de secetă, s-ar putea acorda o compensație medie de 1.000 de lei la hectar.

    Citiți și: OUG: 500.000 de euro – ajutor pentru procesarea grâului, porumbului și floarea-soarelui de la fermieri

    Ce s-a votat astăzi în Parlament

    Deputații din Comisia de Agricultură au votat favorabil proiectul privind prelungirea schemei de ajutor pentru procesatori. ”Vom da un vot și vom notifica Ministerul Agriculturii iar după ce vine punctul de vedere de la Bruxelles privind renotificarea acestei scheme vă rugăm să ni-l puneți la dispoziție astfel încât să mai facem notificările și să nu mai pierdem cei circa 700 de milioane (de lei – n.r) și să îi dăm către procesatori, care sunt într-un pericol foarte mare în momentul de față și este păcat să nu beneficieze de aceste sume”, a spus Florin Barbu.

    Proiectul de modificare a schemei de ajutor, votat astăzi, are ca obiect de reglementare schema privind acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, prin compensarea parțială a creșterii costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Grantul financiar maxim acordat deja procesatorilor s-a ridicat la 500.000 euro per beneficiar, condiționat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obținerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță. Nu au existat condiționalități privind originea materiilor prime.

    Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminează procentual, în mod corespunzător. Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar. Schema se aplică pe întreg teritoriul României, până la data de 30 iunie 2023, şi se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat şi având aceleași costuri eligibile identificabile.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”