• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț rapiță 2023. Vești proaste pentru fermierii care mizează pe un profit mai mare la hectar

    Violina Gorcinschi -

    Vești proaste pentru fermierii care mizează pe un profit mai mare la rapiță. În cel mai recent raport, Comisia Europeană a preconizat cultura de rapiță în 2023, în Uniunea Europeană, care se va ridica la 19,6 milioane de tone. Prognoza este mult mai mare decât randamentul din anul precedent, care a fost estimată, în secetosul 2022, la 17,1 milioane de tone. Ultimul record în ceea ce privește recolta de rapiță din UE a fost în 2014, când au fost recoltate peste 20 de milioane de tone.

    Analiză privind cultura de rapiță în UE și importurile

    Agenția europeană de monitorizare a culturilor MARS a anunțat prognoza pentru acest an. Potrivit analiștilor, o creștere atât de mare este rezultatul extinderii suprafețelor acestei culturi de către fermierii europeni, cu 500.000 de hectare, la aproape 5,9 milioane de hectare. Starea culturilor este, de asemenea, apreciată ca fiind bună, deși în vestul și sudul Europei, ar fi nevoie de mai multe precipitații.

    Potrivit Strategie Grains, creșterea majoră așteptată pentru producția de rapiță nu va duce la o scădere semnificativă a importurilor (circa 5,6 milioane de tone), ci la o creștere bruscă a consumului, cu 2,5 milioane de tone. De asemenea, analiștii se aşteaptă la o creştere a stocurilor de rapiţă din UE în actualul sezon 2022/23, deoarece oferta australiană ieftină și importurile masive din Ucraina prin Polonia şi România au depăşit cererea.

    flori de rapita
    Prețul rapiței, în scădere 

    Prețul rapiței – sub presiune

    Importurile mari și presiunea asupra prețurilor la rapiță pe piața globală au dus, recent, prețurile la cel mai scăzut nivel din acest an. În plus, există prognoze de recoltă foarte mari pentru anul viitor. Prețurile sunt, totuși, susținute de creșterea semnificativă recentă a prețurilor uleiului de palmier și de o secetă masivă și pierderea producției de soia în Argentina.

    Conform analiștilor citați de Strategie Grains, prețurile rapiței au scăzut cu aproximativ 70 de euro pe tonă în noul an și ar putea scădea și mai mult spre sfârșitul acestui sezon.

    Care este motivul? În primul rând, importul mare de rapiță în UE pune presiune asupra prețurilor. Între 1 iulie 2022 și 27 februarie 2023, țările UE au importat, aproximativ, 5,33 milioane de tone de rapiță din țări terțe. Aceasta este o creștere de 1,9 milioane de tone, sau 57%, comparativ cu anul precedent.

    Cel mai mare furnizor este Ucraina, cu 2,7 milioane de tone (51% din volumul de aprovizionare). Australia este următoarea, cu 2,1 milioane de tone (aproape 40%). Până în prezent, 693.000 de tone au ajuns în Germania, 826.000 de tone în Franța și 673.000 de tone în Polonia, potrivit Agrarheute.

    Preț rapiță MATIF martie 2023 – circa 2,5 lei/kg

    Pe Bursa de la Paris, pe 7 martie, prețul rapiței MATIF din contractul pentru luna mai se ridica la 519 euro pe tonă, adică 2.553,95 lei.

    „Prețurile de canola sunt susținute în prezent de creșterea prețurilor uleiului de palmier, care au crescut la cel mai ridicat nivel din decembrie, pe fondul inundațiilor severe din Malaezia și Indonezia”, s-a arătat în comunicat.

    Piața de soia și ceea ce se întâmplă în America de Sud influențează, de asemenea, piața.

    Bursa de cereale din Buenos Aires a anunțat, săptămâna trecută, că intenționează să-și reducă estimările privind recolta de soia 2022/23 pentru Argentina pentru a patra zi consecutiv, în timp ce țara se confruntă cu efectele secetei și ale temperaturilor ridicate. Recolta de soia este estimată acum la 33,5 milioane de tone, comparativ cu estimarea inițială de 48 de milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!