• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltă record de soia în Brazilia. Aproape două treimi va pleca la export

    Oana Timar -

    Brazilia recoltează o cantitate record de soia după ce suprafața de cultură a fost extinsă cu 1,8 milioane de hectare, ajungând la 43,3 milioane de hectare.

    În ultimii 10 ani, suprafața cultivată de Brazilia cu soia a crescut cu 15,6 milioane de hectare, fiind în prezent la un nivel record de 43,3 milioane de hectare. Se extimează că producția de soia la peste 150 de milioane de tone.

    În decembrie, autoritatea agricolă braziliană CONAB a estimat recolta de soia la 153,47 milioane de tone. În 2021, producția a fost mai mică, iar din cauza condițiilor meteo s-au recoltat doar 126,5 milioane de tone. Anterior, producția a fost de 139,5 milioane de tone.

    La începutul lunii ianuarie, recoltarea culturii de soia este abia a început. La nivel național, 0,04% din boabele de soia din Brazilia au fost recoltate, față de 0,2% anul trecut, potrivit companiei de consultanță de management AgRural. Vremea umedă din centrul Braziliei a încetinit debutul campaniei de recoltat. La Nina duce la două evenimente meteorologice extreme în Brazilia în acest an: secetă în cel mai sudic stat Rio Grande do Sul și precipitații excesive în centrul Braziliei, zonă care sunt suprafețe deosebit de importante pentru cultivarea soiei.

    Fermierii brazilieni au cultivat mai multă soia motivați de preț

    Motivul principal pentru care suprafețele cu soia au crescut în Brazilia l-au reprezentat prețurile ridicate din Brazilia și pe piața mondială. Pentru al doilea an consecutiv, prețurile la soia au urcat la un nou maxim, raportează analiştii. Cu toate acestea, ritmul vânzărilor de soia pentru noua recoltă 2022/23 este în prezent cu mult sub media din ultimii 5 ani, potrivit companiei de consultanță Safras & Mercado. Acest lucru se poate datora înrăutățirii semnificative a ofertelor de preț de la cumpărători și comercianți pentru noua recoltă.

    Așadar, euforia cu privire la o recoltă record de soia din Brazilia în 2022/23 ar putea fi de scurtă durată, spun analiștii. Brazilia consumă de obicei 45 până la 50 de milioane de tone de boabe de soia pe an pe plan intern și exportă restul. „Nu sunt sigur că lumea are nevoie de 100 de milioane de tone de fasole din Brazilia”, a un consultant care activează pe piața din Brazilia.

    Analiștii sunt de părere că „este puțin probabil ca piața să digere o creștere a aprovizionării cu 150 de milioane de tone”. Cu toate acestea, dacă recolta Argentinei ar fi mică din cauza condițiilor meteorologice, fermierii brazilieni ar putea interveni și exporta mai mult, a adăugat el.

    Exporturile Braziliei din noua recoltă de soia: 90 de milioane de tone

    Pentru vechiul sezon 2021/22 care s-a încheiat (din februarie 2022 până în ianuarie 2023), exporturile de soia se află la un nivel minim pe mai mulți ani, la aproximativ 79 de milioane de tone. Motivul este seceta fără precedent din partea de sud a țării și recolta slabă de anul trecut. Din cauza acestei recolte slabe, Brazilia se apropie acum de sfârșitul proviziilor disponibile pentru export. Pentru noul sezon sunt așteptate exporturi de 90 de milioane de tone.

    China a fost cea mai importantă piață de vânzare în anul de comercializare 2021/22, spune Departamentul Agriculturii din SUA într-o analiză. Alți cumpărători de top sunt: ​​Spania, Thailanda, Țările de Jos, Turcia, Pakistan, Iran, Vietnam, Mexic și Taiwan. Mai mult de două treimi din transporturile de soia din Brazilia au mers în China sezonul trecut, spun analiştii.

    Fermierii brazilieni cultivatori de soia au redus creditarea

    Între timp, analiștii raportează că fermierii de soia din Brazilia au trebuit să folosească mai mult capital propriu pentru a-și cultiva boabele de soia pentru 2022/23. Fermierii din Mato Grosso, de exemplu, și-au acoperit 33% din costurile de producție din resurse proprii, ceea ce reprezintă cu 10 puncte procentuale mai mult decât anul trecut, raportează Michael Cordonnier de la Soybean & Corn Advisor.

    Ratele mai mari ale dobânzilor la împrumuturile de producție și costurile crescute ale inputurilor au forțat fermierii să suporte ei înșiși o parte mai mare din costurile de producție și să renunțe la credit. Costurile de exploatare au crescut cu 50% în 2022/23 din cauza costurilor mai mari pentru îngrășăminte, substanțe chimice, combustibil etc. și sunt de așteptat să crească în continuare în 2023/24, spune Cordonnier.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!