• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pachira Aquatica, planta care aduce noroc în casă. Cum se îngrijește Arborele banilor

    Denisa Gelatu -

    Pachira Aquatica – planta care aduce noroc în casă. Cum se îngrijește Arborele banilor sau Copacul norocului, ne spune horticultorul Ciprian Săplăcan, director executiv al rețelei de florării Tria’s.

    Horticultorul Ciprian Săplăcan a fost invitat joi, 9 martie, în rubrica „În grădina Danei” realizată de Dana Constantinescu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1. Directorul executiv al florăriilor Tria’s a oferit o serie de sfaturi pentru îngrijirea plantei Pachira Aquatica, cunoscută și sub numele Arborele Banilor sau Copacul Norocului.

    De la bun început vă spunem că Pachira Aquatica nu este o plantă pretențioasă. Aceasta crește cu îngrijiri minime, dar trebuie să se țină cont de câteva reguli pentru a avea o plantă sănătoasă, protejată de dăunători.

    Citiți și: Crassula sau ”arbore de jad”: planta care aduce bani în casa celor care o îngrijesc

    Pachira Aquatica sau Copacul Norocului: origine

    Pachira Aquatica este o plantă ornamentală cu originea din America Centrală și de Sud. I se mai spune și Arborele Norocos sau Copacul Banilor datorită unor legende și superstiții legate de frunzele și trunchiul plantei.

    Arta Feng Shui consideră că Pachira Aquatica este una dintre plantele care atrag prosperitate financiară în casă, cu condiția ca planta să fie plasată în zona pentru bani, adică în sud-estul locuinței.

    Pachira Aquatica – aspectul frunzelor

    Ca aspect, Pachira Aquatica are o înălțime influențată mult de modul de creștere. În zona tropicală de unde provine, Arborele Norocului poate atinge o înălțime de 20 de metri, dar într-un ghiveci, înălțimea la care puteți spera este de 2-3 metri.

    Tulpina Pachira Aquatica este lemnoasă, dar flexibilă. Frunzele sunt palmate, lucioase, dispuse pe un peționl lung de circa 20 cm.

    Arborele Norocului este o plantă sigură, nu este toxică pentru oameni sau pentru animalele de companie.

    Flori de Pachira Aquatica

    Ce pământ se potrivește pentru Pachira Aquatica

    Pentru Pachira Aquatica la ghiveci, horticultorul Ciprian Săplăcan a recomandat în rubrica „În grădina Danei” să cumpărăm un pământ de bună calitate. Pentru Copacul norocului este nevoie de un substrat care nu se aglomerează foarte mult la bază și care să fie bine drenat.

    „Este o plantă care crește practic singură. În general, este recomandat un pământ universal, de bună calitate și un pământ care să fie bine drenat. Așa cum îi spune și numele, Pachira Aquatica este o plantă care este totuși iubitoare de apă, însă nu iubește excesul de apă la rădăcină. De asta trebuie să avem griji să nu luăm un pământ care se aglomerează foarte mult la bază și care ar putea genera exces de apă mai ales la rădăcinile de la partea de jos a ghiveciului” , a spus horticultorul Ciprian Săplăcan în interviul acordat realizatoarei ”În Grădina Danei”, Dana Constantinescu.

    Pămânul bun pentru Pachira Aquatica este unul bine drenat

    Pachira Aquatica – nevoia de apă. Cât de des trebuie udat Copacul norocului

    Potrivit horticultorului, copacul norocului ar trebui udat o dată la săptămână, însă în anotimpul cald planta trebuie să aibă pământul umed, dar fără să lăsăm apă în farfuria ghiveciului.

    „Vara este foarte important să aibă pământul umed, să fie bine hidratat, dar să nu lăsăm apă în farfurie. E bine la două, trei zile să verificăm starea de udare. Dacă este nevoie administrăm apă, dacă nu o mai lăsăm câteva zile. Oricum cel mult o dată la săptămână probabil că va trebui udată”, a precizat horticultorul.

    Horticultorul a spus că această plantă trebuie pulverizată cu apă de bună calitate, întrucât iubește umiditatea atmosferică.

    „Iubește umiditatea atmosferică. Mai ales iarna când avem surse de încălzire este bine să compensăm lipsa de umiditate din atmosferă prin pulverizare. În pulverizare aș recomanda să folosim apă de o calitatea bună, pentru că apa calcaroasă se depune pe frunze, iar frunza se încarcă cu particule de calcar. Aici v-aș spune și un mic secret. Stropită cu bere o dată pe lună, berea pe lângă faptul că hidratează frunza, o si curăță și dă un luciu natural”, a explicat Ciprian Săplăcan.

    Unde crește cel mai bine Arborele banilor – amplasare

    Copacul norocului nu iubește lumina directă a soarelui. Planta trebuie așezată lângă o fereastră luminată bine, dar la care nu ajunge soarele direct.

    „Este o plantă care iubește cât de mult, dar nu iubește soarele. Are niște frunze subțiri care la prea mult soare sau la soare direct se pot arde atât pe margine, cât și în zona centrală. În casă este bine să stea lângă o fereastră bine luminată, dar pe care totuși nu bate soarele direct sau dacă avem un soare de dimineață până în ora 12:00 nu este o problemă, însă să nu avem un soare de după masă” , a spus horticultorul.

    Schimbarea ghiveciului la Pachira Aquatica trebuie făcută când planta devine instabilă în vas
    Schimbarea ghiveciului la Pachira Aquatica trebuie făcută când planta devine instabilă în vas

    Cât de des se schimbă ghiveciul la Pachira Aquatica

    Pachira Aquatica la ghiveci are nevoie de suficient spațiu pentru a se dezvolta, mai ales pentru a avea rădăcini puternice. Conform directorului executiv al florăriilor Tria’s, la Copacul Norocului trebuie schimbat ghiveciul atunci când planta își pierde stabilitatea.

    „Ghiveciul se schimbă în momentul în care își pierde stabilitatea, adică în momentul în care proporția versus înălțimea plantei nu mai este una corespunzătoare. Atunci mărim ghiveciul, dar această mărire să fie făcută treptat din aproape în aproape. Anual pot să spun că mărim cam cu o treime ghiveciul inițial în condițiile în care nu păstrăm planta prin tundere la un stadiu mai mic” , a menționat Ciprian Săplăcan.

    Copacul norocului este vulnerabil în fața unor dăunători

    Copacul norocului – dăunători, tratamente

    Horticultor a vorbit și despre dăunătorii cu care se poate confrunta această plantă, dar și despre soluții împotriva lor. Astfel,  Copacul Norocului este o plantă care mai are ocazional dăunători, aici aș include păianjenul lânos, care se instalează de obicei la baza ramurilor. Se formează un puf alb care practic ajunge să degradeze și ramurile și frunzele.

    Un alt dăunător este păianjenul roșu care se instalează pe spatele frunzelor: apar niște picățele ușor roșiatice care atacă într-un final frunza.

    ”În rest mai sunt ceva ciuperci sau mucegaiuri, care se instalează pe spatele frunzelor, dar mai rar. Insectele in general sunt predominante. Se întâmplă în general la plantele slabe, plantele care nu au avut o îngrijire corespunzătoare și c are din lipsă de hrană, de apă, de o curățare a frunzișului practic ele lasă loc acestor dăunători în casă. Primul sfat de prevenție este să avem grijă de plante să fie bine hrănite, fertilizate corect după care o să vedeți că se va reduce automat numărul de dăunători. Dacă vorbim de păianjenul lânos este bine să curățăm acele coșenile lânoase cu un burete de vase cu o soluție jumătate apă, jumătate spirt. După care aplicăm un tratament fitosanitar, tratament cu insecticid. Pentru păianjenul roșu se aplică direct tratament cu acaricid pe spatele frunzelor”, a concluzionat horticultorul Ciprian Săplăcan în rubrica „În grădina Danei” care se difuzează în fiecare joi, de la 0ra 10:30, pe TVR 1.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!