• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se fură stâlpii de înaltă tensiune folosiți în aducerea apei de irigat! Răspunsul Poliției: ”Nu suntem sudori!”

    Angelica Lefter -

    Se fură stâlpii de înaltă tensiune folosiți în aducerea apei de irigat! Este semnalul de alarmă tras de fermierul călărășean Valentin Popa, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor. Agricultorul a surprins într-un câmp cum stâlpii de electricitate sunt tăiați și sustrași.

    Irigațiile reprezintă un subiect arzător pentru fermieri și autorități, făcându-se ample demersuri pentru alocarea fondurilor menite să ajute la refacerea sistemului de irigații, atât pentru infrastructura principală cât și pentru cea secundară.

    Acolo unde au rămas elemente ale vechiului sistem, se caută refacerea acestuia, însă ce este de făcut dacă din structura veche au început să dispară componente importante? Costurile de refacere vor fi și mai mari, iar reînvierea sistemului de irigații se va face poate prea târziu pentru unii dintre fermierii care au neapărat nevoie de apă.

    Valentin Popa, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor

    Stâlp de electricitate, făcut din fier, doborât la pământ

    Un semnal de alarmă îl trage fermierul călărășean Valentin Popa, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, care a constatat, cu stupoare, că stâlpii de electricitate, folosiți la aducerea apei pe canale, pentru irigații, sunt tăiați și sustrași din câmp.

    Chiar astăzi, duminică – 12 martie, fermierul a mers în câmp, pentru că este în plină pregătire a terenului pentru semănat, pe raza comunei Sohatu, din județul Călărași și nu mică i-a fost mirarea când a constatat că unul dintre acești stâlpi din fier este tăiat , iar făptuitorii abia așteaptă, probabil, să îl ridice, după cum a relatat pentru  Agrointeligența – AGROINTEL.RO

    ”Am mers în câmp astăzi, duminică, pentru că pregătesc un teren pentru floarea-soarelui și la trei metri de canal și la un kilometru de asfalt pe unde trec mașini, și oricum sunt atâtea tractoare pe câmp, și nimeni n-a sesizat acest lucru: stâlpii de fier de înaltă tensiune, care alimentau aceste canale au mai fost tăiați, să zicem că 4 sau 5, dar dacă mă uit bine mai este o coloană de 50 de stâlpi. Niște persoane s-au apucat să îi dea jos pentru fier vechi. Nu mi se pare corect, domnul ministru Petre Daea se zbate și noi, fermierii strigăm în fiecare zi că avem nevoie de apă, avem nevoie de un sistem de irigații, dar nu știm să întreținem ce a mai rămas în picioare la acest moment”, a punctat fermierul Valentin Popa.

    Stâlp din fier, de înaltă tensiune, folosit la aducerea apei pe canale, pentru irigații, tăiat pentru a fi dus la fier vechi – comuna Sohatu, județul Călărași

    Valentin Popa a sesizat oamenii legii și acum așteaptă să fie luate măsuri

    După observația de la fața locului, fermierul călărășean nu a stat cu mâinile în sân, ci a alertat imediat Poliția. Acum așteaptă să vadă ce măsuri vor fi luate în acest sens.

    ”Eu i-am trimis mesaj șefului de post al Secției 5, Gălbinași, de care aparținem, și poze cu acest stâlp, cel puțin să nu se ridice de aici de pe loc. Sper ca oamenii legii să nu aibă altă treabă și să rezolve situația. Înainte de 1989 apa venea pe canale prin forța electricității, iar acești stâlpi alimentau operațiunea. Aveam și niște stații, s-au furat bazinele care erau dalate. Stâlpii alimentau aceste stații care pompau apa de o aduceau pe teren. Mă gândeam ca acești stâlpi să rămână în picioare până, cel puțin, vom avea apă pe canale. Ei sunt furați pentru fier vechi. Eu mi-am făcut datoria ca fermier, am alertat mai departe, să știe și Poliția. Acesta este furt de la statul român, este bun al statului român, este normal ca Poliția să se sesizeze imediat și să vină la fața locului, chiar să facă pază până îi prinde pe acești indivizi? Hoții, acum trebuie să vină să-și ia prada, ei doar l-au pus jos, dar vor veni după fier”, a opinat fermierul Valentin Popa.

    Stâlp din fier folosit la aducerea apei pe canale, pentru irigații, tăiat pentru a fi dus la fier vechi – comuna Sohatu, județul Călărași

    În decurs de câteva minute de la apelul său pe numărul de telefon al comandantului Secției 5 de Poliție Gălbinași, de care aparține și localitatea Sohatu, fermierul a primit un răspuns șocant: ”Nu suntem sudori. Mai încearcă”.

    Valentin Popa s-a arătat uimit de răspunsul dat de reprezentantul legii, așa că neștiind ce să creadă, a întrebat confuz dacă Poliția va lua măsuri la fața locului sau nu, însă nu i-a mai răspuns nimeni la această ultimă întrebare, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, aducând ca dovadă în acest sens o copie a conversației.

    O parte din conversația dintre fermierul Valentin Popa și comandantul Secției de Poliție nr.5, Gălbinași, județul Călărași

    Valentin Popa: ”Se fură în continuare și nimeni nu ia nicio măsură!”

    Agricultorul a specificat că intenționează să îl invite pe ministrul Agriculturii în zonă, pentru a constata dacă sistemul de irigații merge refăcut, în speranța că fermierii vor avea curând apă pentru culturile lor.

    ”Am și discutat, prin Asociația Forța Fermierilor, să avem o întrunire la Ministerul Agriculturii, să îl aduc pe domnul ministru să vadă aceste canale care se află la doi pași de Valea Mostiștei, poate anul acesta, la anul, într-un viitor apropiat, se va apuca să le modernizeze, să avem apă pe ele, dar văd că se fură în continuare cum s-a furat până acum și nimeni nu ia nicio măsură. Au mai tăiat 15-20 de stâlpi pe aici. Nu este an să trec pe aici și să nu văd că dispar din ei. Eu acum am văzut, n-am mai fost în zonă de 4-5 zile, dar aș vrea ca Poliția să se sesizeze, că stâlpul este dat jos , mai ales că i-am și scris domnului comandant și i-am făcut și poze, să vină să-i prindă pe cei care atentează la bunurile naționale”, a conchis fermierul din comuna Sohatu, județul Călărași, Valentin Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!