• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața îngrășămintelor – suprasaturată. Oferta este mai mare decât cererea, iar prețurile scad

    Angelica Lefter -

    Prețurile la îngrășăminte sunt în scădere, iar fermierii și comercianții cumpără doar strictul necesar. Unitățile depozitare sunt pline de marfă, iar oferta continuă să crească pe măsură ce prețurile la gaze scad.

    Analiștii sunt de părere că piața îngrășămintelor, la ora actuală, este departe de a fi echilibrată, potrivit agrarheute.com.

    Prețurile la îngrășămintele cu azot, în continuă scădere

    Prețurile îngrășămintelor cu azot continuă să scadă, fiind supuse unei presiuni puternice din cauza cererii slabe și a scăderii prețului la gaze, sunt de părere analiștii de la compania de consultanță CRU, în revizuirea săptămânală a pieței.

    Scăderea bruscă a prețurilor gazelor naturale a făcut ca producția europeană de uree să revină la aproximativ 60 până la 65% din normal, de la un nivel scăzut de 20 până la 30% anul trecut, spune analistul pieței îngrășămintelor, Josh Linville.

    Europa reprezintă doar 5% din producția mondială de uree, dar aceasta este încă 11,3 milioane de tone de produs și asta are un impact major asupra prețurilor.

    După finalizarea licitației pentru ureea din India, prețurile ureei vor scădea cu încă 20-30 dolari pe tonă în majoritatea regiunilor. Cu toate acestea, perspectiva prețurilor rămâne slabă, spune analistul Josh Linville.

    Licitația pentru ureea indiană a fost decontată la prețuri de livrare indiene de 330 dolari/tonă CFR, ceea ce se traduce în aproximativ 310 dolari/tonă FOB (Free on Board) pentru exportatorii din Orientul Mijlociu.

    Potrivit celor mai mulți analiști, pe piață va rămâne o supraofertă, încurajând majoritatea cumpărătorilor să continue să achiziționeze doar strictul necesar și lăsând deschisă posibilitatea de a lua cantități mai mari dacă prețul scade în continuare.

    Sezonul de primăvară din emisfera nordică a fost dezamăgitor pentru comercianții și producătorii de îngrășăminte și o mare parte din cererea rămasă a fost acoperită de contracte pe termen mai lung, ceea ce înseamnă că vânzătorii spot au șanse mici de a scăpa de marfă.

    Prețurile îngrășămintelor ar putea sădea și mai mult, susțin analiștii

    Piața îngrășămintelor, încă departe de un echilibru

    Sezonul de primăvară din Statele Unite ale Americii este deja în plină desfășurare și toate importurile de uree care au fost livrate în timpul iernii sunt acum distribuite în Vestul Mijlociu, descriu analiştii situaţia din SUA.

    Prețurile nitratului de amoniu continuă să scadă rapid. Marfa provenită din Rusia a scăzut la preț cu încă 10% sub 250 dolari/tonă FOB, în porturile baltice, săptămâna trecută, ceea ce va fi de interes pentru cumpărătorii care nu sunt sensibili la sancțiunile rusești, cum ar fi Brazilia și poate unii cumpărători africani, spun comercianții .

    Acesta este cu siguranță un nivel de preț cu care producătorii de nitrat de amoniu care nu sunt integrați cu producția de amoniac nu pot concura.

    Prețurile amoniacului și-au continuat, de asemenea, tendința de scădere, prețul din Orientul Mijlociu scăzând cu aproape 70 dolari/tonă, deoarece cererea de amoniac din Asia este aproape inexistentă, spun analiștii.

    În timp ce prețurile mai scăzute au determinat o anumită activitate de cumpărare, sectorul amoniacului rămâne supraofertat, iar prețurile vor continua să scadă până când cererea și oferta vor fi echilibrate.

    Analiștii mai spun că Brazilia, un alt cumpărător important are piața suprasaturată cu uree, iar cumpărătorii locali fac presiuni pe comercianți să compenseze scăderile recente ale prețurilor cauzate de licitația din India.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!