• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul îngrășămintelor continuă să scadă, fermierii ezită încă să cumpere

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile îngrășămintelor continuă să scadă pe piața mondială. În același timp, comercianții raportează o ofertă în creștere și un interes redus de a cumpăra din partea fermierilor.

    Ureea se vinde acum cu 100 de euro mai puțin decât la începutul luni, iar azotatului de amoniu este sub 400 euro/tona. Este de așteptat astfel ca fermierii să beneficieze de prețuri mai bune la îngrășămintele necesare în campania agricolă de primăvară.

    Prețurile la îngrășăminte, într-o rapidă scădere

    Prețurile îngrășămintelor își continuă tendința de scădere rapidă pe piața europeană și internațională, care se caracterizează printr-un surplus global de aprovizionare, spun analiștii citați de Agrarheute.com.

    Achizițiile din Europa și America de Nord rămân foarte limitate, în ciuda apropierii campaniei de primăvară. Aparent, o mare parte dintre cantități au fost contractate până la sfârșitul anului 2022, iar trendul de scădere a prețurilor nu îi determină pe fermieri să mai facă achiziții în această perioadă.

    Analiștii de pe piața îngrășămintelor au mai precizat că ofertele pentru următoarea campanie prezintă reduceri semnificative, având în vedere stocurile mari și scăderea continuă a prețurilor la gaze. Potrivit comercianților, diminuările puternice ale prețului ureei observate în Egipt, de exemplu, în ultimele săptămâni, nu au fost suficiente pentru a declanșa un trend de achiziție.

    În porturile din Germania, ureea costă mai puțin de 510 de euro pe tonăfață de săptămâna trecută și cu aproape 100 de euro mai puțin decât la începutul lunii. Prețul actual este cu peste 200 de euro mai mic decât cel de la începutul anului. Mai exact, actual preț al ureei este cel mai mic din septembrie 2021 – din ultimele 18 luni.

    Azotatul de amoniu, cel mai important îngrășământ cu azot folosit de fermieri germani, costă în prezent puțin sub 400 de euro pe tonă, în timp ce la începutul lunii februarie era 560 de euro/tona, iar la începutul anului 615 de euro pe tonă rămânea istorie. Acest fapt arată că prețurile pentru fermierii germani au revenit la nivelul din octombrie 2021.

    un sac varsat cu ingrasamant
    Scăderea prețurilor nu a crescut vânzările la îngrășăminte (foto: huminexpert.com)

    Scăderea prețurilor la gaz influențează prețul îngrășămintelor cu azot

    Și în SUA prețurile fertilizanților continuă să scadă. Contractul spot pentru amoniac anhidru din Tampa a fost de 590 de dolari pe tonă, cel mai mic din iulie 2021, în scădere cu 25% în ultimele două săptămâni, potrivit analiștilor de îngrășăminte de la Bloomberg Green Market.

    Amoniacul de la Tampa s-a ieftinit scăzut cu aproape 40% din ianuarie pe fondul reducerii de preț la gaz.

    O astfel de scădere bruscă a prețurilor cu ridicata indică de obicei că și prețurile cu amănuntul se vor micșora semnificativ, chiar dacă există un decalaj. Potrivit analistului de la Bloomberg, Alexis Maxwell, prețurile ar putea scădea și mai mult dacă rezervele mari de gaze naturale europene, un ingredient cheie în fabricarea majorității îngrășămintelor cu azot, vor determina mai mulți producători să repornească operațiunile după ce s-au oprit anul trecut.

    Mult așteptata licitație de uree pentru India a fost publicată în această săptămână și se încheie pe 3 martie, cu livrări până la 1 iunie. Piața a reacționat foarte precaut din diverse motive, pe de o parte din cauza timpului lung de livrare și, pe de altă parte, pentru că India dorește să cumpere semnificativ mai puțin decât era de așteptat.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații