• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dănuț Ploscaru – marele câștigător al concursului „Cel mai bun viticultor din România” organizat de Wines of Romania

    agrointeligenta.ro -

    Wines of Romania a desemnat „Cel mai bun viticultor din România”. Marele premiu al competiției organizate în premieră în România este Dănuț Ploscaru, viticultor din Prahova cu o experiență de 40 de ani în cultivarea viței-de-vie.

    Profesioniști și amatori, iubitori ai viei și ai vinului s-au întâlnit sâmbătă, 11 martie, în cadrul primei ediții a concursului „Cel mai bun viticultor din România”, organizat de Wines of Romania sub patronajul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.). Competiția a fost găzduită de Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița, județul Buzău, locul în care se formează viitorii profesioniști în horticultură, absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

    Concursul „Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție
    Concursul „Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție

    Competiția națională de tăiat vița-de-vie în uscat a adus în prim plan o categorie de specialiști aflați rareori în lumina reflectoarelor, dar a căror muncă în vie este extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă obținerea vinului.

    „Tăierea vitei-de-vie este una dintre cele mai importante lucrări care se execută într-o plantație viticolă, iar accentul acestei prime ediții a concursului organizat de Wines of Romania fost pus pe un anumit tip de tăiere care limitează atacul agenților patogeni ce provoacă bolile lemnului, favorizând o producție constantă de struguri și contribuind la creșterea longevității plantației viticole. Am fost onorat să fac parte din comisia de jurizare alături de Fabio Sorgiacomo și de Vicenç Canals, doi profesioniști în domeniul vitivinicol din țări cu o viticultură avansată, Italia și Spania. Toți cei implicați, organizatori, gazde, participanți la concurs, echipa de jurizare, parteneri și voluntari au fost la înălțime, contribuind la reușita acestei inițiative și am convingerea că acest concurs va deveni o tradiție”, a spus Ion Marian, președintele juriului, specialist în viticultură cu peste 30 de ani de experiență, inginer și doctor în științe, coordonator de proiecte de cercetare viti-vinicolă, organizator de sesiuni științifice, dezbateri naționale, workshop-uri și microsesiuni la ICDVV Valea Călugărească.

    Fiecare concurent a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute, cu tehnica proprie

    Concurenți din mai multe podgorii din țară, unii venind de la sute de kilometri distanță, „înarmați” cu foarfeci și metode bine puse la punct, și-au testat, sâmbătă, îndemânarea și priceperea. Fiecare dintre aceștia a avut de curățat 10 butuci în 20 de minute astfel că, pentru a câștiga, a fost nevoie de multă iscusință, de atenție, dar și de viteză.

    „Inițiativa de a crea un concurs la nivel național este o idee excelentă pentru a ne asigura că viitorul viticulturii și al vinurilor românești va însemna evoluție în ceea ce privește calitatea, dar și reputația. Organizarea concursului a fost extraordinară și am putut observa lucrul acesta din susținerea partenerilor, alăturarea cramelor, nivelul participanților, dar și din comentariile și reflecțiile pe care jurații le-au avut. De asemenea, este de subliniat oportunitatea acestui demers în contextul discuțiilor legate de impactul schimbărilor climatice în sectorul vitivinicol și de modul în care diferitele zone viticole ale României se vor dezvolta și evolua”, a declarat Vicenç Canals, jurat, expert în viticultură cu peste 10 ani de experiență în gestionarea plantațiilor de viță-de-vie, profesor la Academia de Poda (Academia de taiere a vitei-de-vie) din Spania, de unde ofera cursuri de tăiere în uscat a viței-de-vie în toată Spania și Portugalia.

    După atente evaluări din partea comisiei de jurizare, au fost desemnați câștigătorii. Cei trei jurați, viticultori cu experiență din România, Italia și Spania, au evaluat atât tehnica, cât și timpul de execuție și au desemnat câștigătorii: locul I – Dănuț Ploscaru, locul II – Constantin Udrea, locul III – Paul Huieț.

    „Cred că este un moment istoric pentru viticultura românească, care trebuie să continue să crească nivelul de cunoaștere și să conștientizeze potențialul său calitativ. Acum, provocarea pentru toate cramele este să concureze fără teamă cu cele mai renumite zone viticole din lume. Originea diversă și entuziasmul concurenților atestă această dorință. Mulțumesc Wines of Romania pentru ocazia de a participa la primul concurs național de viticultură, care sunt sigur că va crește în importanță și amploare în următorii ani. Din cunoștințele pe care le dețin, este singurul concurs de acest gen care se desfășoară la nivel național, iar acest lucru trebuie să fie un motiv de mândrie nu doar pentru organizatori și participanți, ci pentru întreaga lume a vinului din România”, a menționat Fabio Sorgiacomo, jurat, agronom cu 30 de ani de experiență în domeniul viticol, dobândită prin colaborarea cu diverse companii italiene de top, în prezent manager agronom în cadrul Giotto Consulting, una dintre cele mai importante companii de consultanță, cercetare și formare oenologică și viticolă.

    Concursul „Cel mai bun viticultor din România” a fost organizat în premieră în acest an de Wines of Romania

    Concursul „Cel mai bun viticultor din România” va deveni o tradiție și se va desfășura anual la Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița.

    Premiile în valoare de aproximativ 10.000 de euro au fost acordate cu sprijinul partenerilor Biosystems România, Corteva Agriscience, Da Bacco, Valdo Invest și Stațiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa Istrița, dar și cu susținerea partenerului media Agrointeligența și a partenerului de mobilitate, BlackCab.

    Wines of Romania (www.winesofromania.com) este un proiect dedicat dezvoltării sustenabile a succesului național și internațional al vinului românesc. Împreună, ducem vinul românesc în lume!


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale