• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Partidul agricol BBB – marele câștigător al alegerilor din Olanda!

    Violina Gorcinschi -

    Partidul premierului Marek Rutte din Olanda, liberalul VVD, a pierdut alegerile regionale desfășurate miercuri, 15 martie, potrivit unui exit poll realizat de Ipsos după închiderea secțiilor de votare. Victoria a fost obținută de partidul BoerBurgerBeweging (BBB), fondat pe un val de proteste agricole, care va avea și cele mai multe locuri în camera superioară a parlamentului (camera Eerste).

    Scrutinul de ieri, miercuri – 15 martie, va stabili indirect şi componenţa Senatului, camera superioară a parlamentului naţional.

    Victorie la alegerile regionale pentru partidul agricol

    Miercuri, olandezii au ales membri ai celor 12 consilii regionale (Provinciale Staten), al căror mandat durează patru ani. În funcție de numărul de locuitori, consiliile au de la 39 la 55 de membri. Puterile consilierilor includ: alegerea consiliului provincial, precum și a celor 75 de membri ai Eerste Cams.

    Sondajele au arătat că partidul BBB a câștigat cel mai mare sprijin la nivel național, câștigând 19% din voturi. Grupul politic a fost fondat pe valul de proteste agricole din 2019, iar sprijinul pentru acestuia a crescut după demonstrațiile de anul trecut ale fermierilor împotriva planurilor guvernului de a reduce emisiile de oxid de azot. VVD-ul prim-ministrului Rutte a urmat cu 12,8% din sprijin.

    În urmă cu patru ani, Forumul pentru Democrație (FvD), condus de Thierry Baudet, a câștigat alegerile pentru Senat cu 14,8% din voturi, cu puțin înaintea liberalilor lui Rutte, care au fost susținuți de 13,3% din alegători. Forumul pentru Democrație este unul dintre puținele grupuri pro-ruse din Olanda. Liderul său l-a lăudat pe Putin chiar și după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit sondajului Ipsos, FvD a câștigat doar 3% din voturi.

    Rezultatele sondajului din regiunile individuale, prezentate în direct la televiziunea NPO 1, s-au caracterizat prin faptul că toate grupurile, cu excepția BBB, și-au pierdut locurile din 2019.

    În provincia nordică Overijssel, BBB a câștigat aproape o treime din totalul voturilor exprimate (31,5%). Acum patru ani, CDA creștin-democrat a obținut o victorie în regiune, obținând peste 17% din voturi. Anul acesta, creștin-democrații au pierdut mai mult de jumătate din sprijinul alegătorilor.

    „Este un șoc pentru noi”, a spus managerul de campanie CDA, Derk Boswijk.

    În Olanda de Nord, unde se află Amsterdamul, sondajele preelectorale au arătat o victorie decisivă pentru liberalii lui Rutte. Potrivit Ipsos, BBB a câștigat și acolo.

    Partidele din actuala coaliție guvernamentală nu au majoritate în Senat și, conform numărului de voturi individuale, opoziția de stânga este susținută de populație. Rezultatele alegerilor prognozate indică faptul că această situație va deveni permanentă. Anterior, coaliția avea 32 de locuri în camera Eerste, iar potrivit Ipsos, numărul va fi acum 24.

    „Suntem deschiși către cooperare”, a declarat Caroline van der Plas, președintele BBB, al cărui partid este așteptat să câștige 15 locuri în camera superioară a parlamentului.

    jurnalisti si sefa partidului BBB
    Partidul BBB susține că politicienii nu dau importanță problemelor sectorului agricol (foto: farmer.pl)

    Van der Plas: Politicienii nu văd problemele agriculturii

    BBB este o inițiativă a lui Caroline van der Plas, Wim Groot Koerkamp și Henk Vermeer. Mișcarea a pornit pe Twitter și pe Facebook, promovând munca fermierilor olandezi și problemele cu care aceștia se confruntă. Un punct important al comunicării BBB este legat de ”ruptura” dintre consumator și fermier, subliniindu-se că orășenii sunt deconectați complet de realității vieții din rural.

    O mare parte din succesul mișcării este pus de Caroline van der Plas pe seama faptului că nici politicienii nu mai văd problemele agriculturii.

    „Aș dori să-i trimit pe toți parlamentarii la un curs de pregătire de o săptămână în mediul rural și să mut chiar Ministerul Agriculturii la 100 km de Haga”, a precizat șefa partidului.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini