• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomenul BBB din Olanda. Cum a reușit partidul agricol fondat de un profesionist media să devină cea mai mare forță politică

    agrointeligenta.ro -

    BoerBurgerBeweging, pe scurt BBB, este mare câștigător al alegerilor de miercuri, 15 martie, din Olanda. Victoria, una surprinzătoare pentru cei din afara țării, nu a venit complet neașteptată pentru olandezi. Sondajele indicau de ceva timp că BBB va juca un rol semnificativ în alegeri, însă rezultatul votului a dovedit că așteptările au fost cu mult depășite. Astfel, partidul a punctat nu doar local, în nordul și estul țării, ci la nivel național. La baza votului acordat BBB se află fermierii, dar și comunitățile din sate și din orașele mici. Cele mai puține voturi au venit din partea alegătorilor din orașele mari ale Olandei.

    BBB a fost considerat mereu ”partidul cu o singură problemă”, cu un accent deosebit pe problema fermierilor legată de limitarea încărcăturii de azot. Astfel, BoerBurgerBeweging (BBB) ​​își datorează în mare măsură victoria electorală neliniștii care există de ceva vreme în mediul rural și care a apărut din cauza crizei azotului, consideră Twan Huijsmans, doctorand la Departamentele de Sociologie și Științe Politice de la Universitatea din Amsterdam. Se estimează că, potrivit rezultatelor de la vot, BBB va avea cel puțin 16 reprezentanți în Senatul olandez.

    Partidul agricol din Olanda, fondat de un profesionist media

    Fondarea partidului a pornit de la o mișcare cetățeanească inițiată de Caroline van der Plas, fost jurnalist de presă agricolă, în prezent profesionist media, comunicator și fondatoarea unei agenții de marketing pentru agricultură. Van der Plas a fost membră a partidului Creștin Democrat (CDA) pe care l-a părăsit în 2019 pentru a forma noua mișcare.

    Ca profesie, lidera BBB este, la bază, jurnalist. A început cariera în domeniul sportiv, ca apoi să lucreze pentru o publicație agricolă care acoperă mai ales sectorul cărnii. Ulterior, Caroline van der Plas a trecut în comunicare, sprijinind ca profesionist media și comunicator organizațiile de fermieri din Olanda, mai ales cea de creștere a porcilor.

    „Punem cetățeanul pe primul loc”, a declarat Caroline van der Plas pentru VRT NWS după victorie. „Cetățeanul de rând nu cere mult din partea policienilor, vor să aibă un trai decent, să bea o bere și să își permită în vacanță, dar vor saă fie văzuți și auziți de către Guvern atunci când au o problemă”, a mai spus aceasta.

    BBB, un partid cu o politică agrariană

    În mare, partidul BBB este văzut ca fiind cel care a stat în spatele protestelor fermierilor olandezi. Partidul, cu o direcție creștin democrată, de centru dreapta, s-a fondat în urmă cu trei ani, în octombrie 2019, fiind condus de Caroline van der Plas și fiind deja un partid parlamentar, însă cu un singur reprezentant.

    Cu peste 10.000 de membri înscriși, BBB practică o politică agrariană, conservatoare, îndreptată spre dezvoltarea rurală, marcată de un puternic populism și un ușor euroscepticism. Campania împotriva măsurilor ce vizează reducerea impactului schimbărilor climatice, cu un puternic impact în agricultură, au consacrat partidul, la fel ca și policile susținute pentru susținerea sectorului agroalimentar. De subliniat că BBB are o poziție fermă privind utilizarea neonicodinoidelor, fiind împotriva interzicerii acestora.

    BBB susține apartenența Olandei la UE, dar militează pentru reducerea forței Uniunii la forma inițială, de la fondare, opunându-se ca UE să devină un super-stat federal.

    Votul câștigat de BBB, cel al oamenilor ”invizibili” pentru politicieni

    Potrivit lui Huijsmans, senzația oamenilor că sunt ignorați de politicieni este demult prezentă în mediul rural. „Acest sentiment este acum mai important ca niciodată pentru alegători, pentru că acum sunt în joc probleme importante care se referă la distribuția regională a resurselor”, spune cercetătorul. El a precizat că oamenii din afara marilor orașe se simt ignorați și pe alte teme, precum dispariția liniilor de autobuz care conectează satele cu zona urbană.

    Un alt aspect neașteptat legat de BBB este cel privind sursa voturilor care nu au fost exprimate doar de către fermieri. Partidul a atras alegători care până acum votau cu CDA, un partid cu o bază tradițională mare de sprijin în mediul rural. Huijsmans consideră că CDA, ca partid guvernamental, a fost obligat să susțină politica privind azotul și, prin urmare, nu a putut să se profileze pe acest subiect. Cu toate acestea, partidul este în scădere de ceva timp, chiar înainte să apară problema azotului.

    De asemenea, alte partide de opoziție din Camera Reprezentanților nu au reușit să transforme în voturi nemulțumirea resimțită de mulți olandezi, remarcă analiștii. Aceșia subliniază că, în urma votului din această săptămână, partidul agricol fondat de jurnalista Caroline van der Plas a devenit cel mai puternic partid în reprezentarea la nivelul provinciilor olandeze, reușind să transmită că sectorul agricol este o forță ce va decide mai departe politica Olandei și, posibil, cea a UE.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie